13 blunders van architecten

11
Delen

Van een architect verwachten we creativiteit, toch? En hoewel we over smaken en kleuren niet gaan twisten, gaan sommige architecten net iets verder dan de gewone standaard. Zie je deze huizen alvast opduiken in je straatbeeld? Of sterker nog, zie je jezelf al in een aardbei wonen?

Kortom: creatief werk van de architecten, maar zeker geen spek voor onze bek. Misschien toch maar stap voor stap veranderingen aanpassen? Deze 13 creaties van architecten doen bij sommigen alvast de wenkbrauwen fronsen.

1. Het scheve huis

Tja, een scheve woning, wat doe je eraan? The Crooked House staat in het Engelse South Staffordshire en werd al gebouwd in 1875. De woning was oorspronkelijk een boerderij en stond zelfs in 1940 klaar om gesloopt te worden. Het gebouw werd gered en doet nu dienst als café, maar aan de scheve muren en vloeren werd niets gedaan.

2. De theepot

Een klein schattig huisje, zo’n theepot. Het werd in 1922 gebouwd en gebruikt als benzinestation. Ideaal om terwijl een kopje koffie te nuttigen. Of thee uiteraard. Wil je meer weten over deze leuke theepot? De geschiedenis ervan vind je hier!

Architect-blunder9

3. Bochtjes!

Het lijkt alsof je gedronken hebt, maar dat is het niet. Dit gebouw is onderdeel van een Pools winkelcentrum en werd geopend in 2004. Architecten Szotyńscy en Zaleski hebben zich laten inspireren op kindertekeningen. Leuk, maar misschien toch best niet.

Architect-blunder7

4. Zet je schoentje klaar

Een huis dat eruit ziet als een schoen? Dat is de droom van ieders kind. Kan je nagaan hoeveel cadeautjes je dan krijgt van Sinterklaas. 😉 Het huis werd gebouwd in 1948 door een schoenenverkoper, die zijn passie wilde doortrekken naar zijn woning. Ga je op bezoek? Voeten vegen dan maar! Meer info over het Haines Shoe House vind je hier!

Architect-blunder4

5. Aardbeien plukken

Deze is stiekem wel leuk, toch? Geef toe, een aardbei is dan ook een van de lekkerste stukken fruit waar je gewoon in kan wonen. Een geniale gedachtengang van de Braziliaanse architecten, maar we kijken weleens vreemd op als we dit plots in ons straatbeeld zien verschijnen.

Architect-blunder6

6. Het varkentje

Architect Robert Bruno wilde in de jaren ’70 volledig out-of-the-box denken. De artiest vond in het Amerikaanse Texas de ideale plek om een gigantische stalen constructie neer te poten. Toegegeven, de Texanen zijn niet vies van een knotsgekke installatie in een of andere verlaten plek, maar dit varkentje hadden ze misschien toch niet verwacht. Meer info over deze Steel House vind je hier!

Architect-blunder10

7. Doorspoelen!

“Kom, we gaan eens voor een straf idee!”, zei Sim Jae-duck ooit. Niet veel later bouwde de Zuid-Koreaanse ijveraar voor betere hygiëne via schone toiletten met zijn team een gigantisch huis in de vorm van een toilet. Gek, of geniaal?

Architect-blunder11

8. Gehaaid

Nog zo’n straf verhaal vind je in het Engelse Oxford. Kunstenaar John Buckley zorgde ervoor dat een ‘haai’ los door het dak van een woning beet. Schitterend! Maar misschien niet echt gepast in het straatbeeld. Kan je er in wonen dan? Uiteraard! De woning stond in 2014 zelfs nog te huur. Meer info over deze haai vind je op de website van de kunstenaar.

9. Het blauwe huis

Verrassende naam, he? Architect Peter Kaschnig wilde met het blauwe huis testen hoe een omgeving reageerde op een woning met slechts één kleur. De reacties bleven uiteraard niet uit en haalden zelfs het nieuws. De meeste inwoners van de Oostenrijkse stad Klagenfurt (jawel) wilden het smurfenhuis dan ook meteen weg. Meer info over het blauwe huis, kan je hier vinden.

architecten-blunder-13

10. De slakkengang

Ligt het nu aan de vorm, de kleuren, of de ogen die voor een ietwat vreemde blik zorgen? In ieder geval; woon je in een normaal huis, dan wil je wellicht niet naast deze slak wonen! En toch is dat echt het geval in Bulgarije. Sterker nog, het duurde tien jaar vooraleer de slak klaar was. Meer info over de Mollusk Mojo kan je hier vinden.

Architect-blunder5

11. Op z’n kop!

Dan heb je als architect een prachtig huis getekend, leest de aannemer de plannen ondersteboven. Neen, het is uiteraard zo niet gegaan, maar in het Duitse Trassenheide vind je wel een huisje waar je helemaal ondersteboven van bent! Architecten Golos en Mikiciuk leiden je graag rond op hun website.

Architect-blunder3

12. Hallo, ananas!

Hij woont in een ananas diep in de zee, Spongebob Squarepants!” En jij kan er ook (tijdelijk) wonen. Mediazender Nickelodeon bouwde een eigen vakantieparadijs in de Caraïben, het huis van één van de populairste ventjes incluis! Wil je er zelf logeren? Dat kan in dit resort in Punta Cana!

13. Het wandelende huis

Tot slot is er nog een huis dat kan bewegen! Dit huis kan ‘gewoon’ wandelen. Het filmpje zie hieronder:

Ken jij nog een huis dat je wel heel gek vindt? Laat het weten in de reacties!

Delen
 • Stijn Van Damn

  En er is geen enkele architecten “blunder” te zien

  1 is het resultaat van grond verzakkingen, door mijn activiteit onder dat huis

  2 Lijkt me niet echt een constructie waar een architect heeft naar omgezien

  3 is bewuste styling, architectonische smaak kan verschillen , gans Belgie staat vol lelijke hokken.
  Elke woonwijk staat volk misbaksels die nergens op lijken of juist wel op iets lelijks lijken zoals de hacienda stijl .

  4 Idem, dat de schoenverkoper geen smaak heeft is geen blunder van de architect.

  5 Idem

  6 tis eerder een kunstwerk dan een huis, maar kwestie van smaak en nog altijd geen blunder

  7 Zie 3,4,5

  8 Zie 6, heeft niets met architectuur te maken die vis op het dak

  9 De architectuur is gewoon een normaal huis.
  Het is gewoon blauw geschilderd, das weer smaak of kunst.. hoe je het wil bekijken

  10, 11 , 12, Zie 3456

  13 is een stuk engineering, het is geen huis, geen architecten blunder.

  Zoveelste prut artikel van een web journalist die geen beetje inhoud kan verzinnen die op iets trekt, zelfs niet al was het om zijn eigen vel te redden.

  De vraag is, betaalt Zimmo zelf om flut artikels te schrijven, of heb je het met google translate van ergens anders gepikt?

  • Zimmo

   Dag Stijn,

   Wat jammer dat je het artikel niet leuk vindt. Op de Zimmo-redactie doen we dagelijks ons best om een mix van informatieve (http://www.zimmo.be/blog/category/advies/) en inspirerende (http://www.zimmo.be/blog/category/inspiratie/) artikels te creëren. Af en toe durven we wel eens wat luchtiger uit de hoek komen.

   Zou het kunnen dat je met blunders van architecten eerder het volgende bedoelde: http://www.zimmo.be/blog/2015/04/23/bouwblunders/ ?

   Vriendelijke groeten, Yannick (redacteur)

   • Bart

    Ik kan me nochtans helemaal vinden in de opmerkingen van Stijn bij de zogenaamde blunders. De titel lijkt wel opzettelijk verkeerd gekozen om de aandacht van de lezer te trekken. HLN achterna?

   • Tom

    Kan je verifieren dat dit inderdaad op de plannen van de architect staat? Architecten worden vaak schuldig bevonden als zo een zaken gebeuren, maar wat weinig mensen realiseren is dat er veel mensen deel uitmaken van het bouwprocess en de fout kan eender waar gebeurd zijn. Veelal ligt de fout bij iemand anders: bouwheer, ingenieur, eigenaar, huurder, werkman,…
    Ik heb geen probleem met luchtige verslaggeving, maar ik heb wel een probleem met incorrecte informatie.

    • Zimmo

     Dag Tom,

     De creatieve woningen die je in het artikel vindt, hebben we gevonden bij de architecten zelf. Bij elk project hebben we de referentie toegevoegd, zodat je snel extra informatie kan zoeken.

   • Dag Yannick,

    Samenvattend wilde Stijn zeggen dat de titel de lading niet dekt. Lijkt me sterk dat je dat kunt ontkennen!? 😉

    Niets te maken met luchtig uit de hoek komen, wat overigens erg geapprecieerd wordt.

    • Zimmo

     Dag Kraft, Bedankt voor de appreciatie 🙂 De titel had beter de lading kunnen dekken, dat klopt.

 • JVDV
 • Willem Visser

  Het leukste lijkt mij om de gezichten van de metselaars te zien, als ze het plan ontvouwen.

 • Emilie

  Wat zijn jullie mensen toch altijd zo negatief. Ieder zijn eigen mening, maar geen enkele reden om de schrijvers die elke dag proberen om iets leuks te maken van hun artikels zo negatief in het daglicht te zetten. Leuk en luchtig artikel, maar misschien niet de juiste keuze van titel?

 • Fred Van Leuven

  reacties overschot van gelijk en de kop was absoluut fout zoals in de meeste ernstige media dezer dagen – wat ik aanklaag op twitter onder #koppensneller

  @emilie: het mag fout als het maar “leuk”is … ook absoluut fout – zoals het woord zelve: overgenomen van onze noorderlingen en dank zij de “like” knop op feesboek ook tot ons volk (en vermaak) gekomen