Dit hippe huis betaalt (deels) zijn lening zelf af

14
Delen

Belgen hebben de welgekende baksteen in de maag. Dat betekent dat we geboren zijn om ons eigen huis te bouwen. Maar steeds vaker denken we na over de manier waarop we het huis gaan bouwen. Met een steeds duurder wordende maatschappij zou het fantastisch zijn mocht je huis zoveel energie opwekken dat het zelfs mee je lening afbetaalt, toch?

En net dat was het idee van Koru Architects. Het Engelse architectenbureau ontwierp een woning in het Engelse East Sussex, die perfect klimaatneutraal is en volledig draait op hernieuwbare energie. Het strafste van het verhaal is dat de woning zoveel energie opwekt, dat de eigenaars extra bonussen opstrijken. Betekent dat dan dat we binnenstappen in een woning waar je terug gekatapulteerd wordt in de tijd? Absoluut niet. Kijk binnen in dit energiezuinige huisje!

Ergens in een klein, doodlopend straatje in het Engelse East Sussex vind je dit tijdloze huis. Met drie slaapkamers, een eigen kantoor, twee badkamers, woonkamer, open keuken met eetkamer, garage en een tuin is het misschien . Eentje dat meer energie opwekt dan het zelf verbruikt. Door zonneboilers, zonnepanelen en een biomassaboiler ontvangen de eigenaars van The Lloyd Close op jaarbasis ongeveer 3.000 euro extra. Naast het groot geschut ontwikkelden de architecten een laag energieverbruik -dat nog niet de helft is van een gemiddeld Engels gezin- door gebruik te maken van zuinige apparaten, effectieve isolatie en perfecte klimaatregeling.

Het huis werd in 2011 voornamelijk gebouwd met natuurlijke materialen zoals duurzaam hout geproduceerd voor de mantel, zinken dakwerk en hennep- en houtvezelisolatie. In de keuken werd er voor de werkbladen dan weer gebruik gemaakt van gerecycleerd glas. Vetplanten zorgen dan weer voor een extra tapijt op het dak voor een nog betere isolatielaag. Het is daarnaast ook de natuurlijke habitat voor vogeltjes. Een watersysteem van 4.700 liter zorgt dan weer voor de opvang van regenwater en de hergebruik voor irrigatie, de wasmachine en de toiletten.

Qua energieopwekking is The Lloyd Close eveneens indrukwekkend. Warm water wordt voorzien via een zonneboiler en een houtpelletboiler. Alle zonnepanelen op het dak zorgen voor 3.800 kWh per jaar, veel meer dan wat het -door alle energiezuinige ideetjes- zelf verbruikt. Overtollige energie wordt doorgestuurd naar het elektriciteitsnet en levert het huis een netto jaarinkomen van om en bij de 3000 euro op.

Naast het opwekken van energie werd het huis op zo’n manier gebouwd dat ze ook amper energie verbruikt. De woning werd naar het zuiden georiënteerd, waardoor een maximaal voordeel op warmte en zonlicht werd benut. Door veel daglicht binnen te laten, hoeft je woning nog amper iets te doen.

Volgens de architecten heeft de woning een levensverwachting van ongeveer 80 jaar. Door middel van de opwekking van schone energie wordt verwacht dat het huis gedurende zijn leven tot 41 ton koolstof compenseert. En hoewel het al minder koolstof uitstoot dan 93% van de Britse gezinnen, zou het 48 jaar duren om volledig koolstof-neutraal te worden.

Bron en foto’s: Inhabitat.com

Is dit ook iets voor jou?

Delen
 • Stijn Van Damn

  Das bullshit hoor. Het levert 3000 euro per jaar op. Das 250 euro per maand.
  Je maakt me niet wijs dat je voor 250 euro per maand, in Engeland, zoeen huis kan kopen of bouwen.

  ON
  MO
  GE
  LIJK.

  • Zimmo

   Hey Stijn,
   Uiteraard is het niet mogelijk dat je voor 250 euro per maand zo’n huis kan bouwen of kopen. Het huis betaalt je lening deels mee af. Het is toch handig dat je woning je een extra duwtje in de rug geeft, toch? 😉 ^Yannick

   • Stijn Van Damn

    Ja nee hoor, dat is een overdrijving.

    De meerkost van al die dingen moet je er ook nog aftrekken en dan is de berekening eerder dat ze hun high-tech over de jaren zichzelf terugbetalen.

    Ze betalen hun energie op een andere manier en die 250/maand overschot, eletriek, zal de extra investeringen moeten betalen, zoals oa de zonneboiler , onderhoud en vernieuwing van installatie over de jaren..

    Het huis op zich betaalt de eigenaar gewoon zelf af.

    • Joris Claessens

     En bij ZIMMO werd het stil.
     Dit is niet alleen bij huizen zo maar bij alle high tech.
     Gaande van huizen naar auto’s, boten, fietsen. De enige manier waarop er bespaart kan worden is de andere belastingbetalers mee laten opdraaien.
     Zoals bij de de zonnepanelen, de windmolens, de dikke 4X4 sleeën met een nep electrisch motortje erin…
     High tech is alleen goedkoper voor die happy few die het zich kunnen veroorloven.
     Voor de meeste jonge mensen van nu is zelfs een gewone kleine woning te hoog gegrepen…

     • Zimmo

      Dag Joris en Stijn,
      Wat fijn om deze discussie te lezen. Over de aankoopprijzen van deze investeringen is geen info vrijgegeven door het architectenbureau, maar het zal inderdaad een serieuze kost zijn. Dat betalen ze uiteraard terug en dan is het erg leuk dat de eigen investeringen op termijn ook hun steentje bijdragen. Fijn weekend! ^Yannick

     • Stijn Van Damn

      Dus je geeft toe dat je stelling “het huis betaalt (deels) zijn lening zelf terug” op niets gebaseerd is…

     • Jos J.

      De titel is misschien zo gekozen dat je er op klikt, maar dit is niet zo erg als bij een HLN ofzo he. Altijd op alles muggenziften zeg. Het artikel was toch leuk om te lezen? Daar draait het toch om?
      Groeten, Jos.

     • Stijn Van Damn

      Ik vond er geen zak aan

     • Jos J.

      Jij moet echt de leukste zijn op een familiefeestje. Neem nog een citroentje. Leuk dat je een mening hebt, maar je moet niet per se blogs afkraken, want daar heeft niemand en zeker zimmo niet iets aan.
      Groeten, Jos.

     • Stijn Van Damn

      Ik kraak blogs af die het verdienen. Ze moeten maar betere artikels schrijven als ze willen geld verdienen met reclame.

      Want ik heb niets aan slappe artikels, en Zimmo moet dus maar beter zijn best doen.

      En ja, ik ben meestal wel de leukste op feestjes. Sta ik redelijk om bekend. Ik ben de leuke oom die allerhande coole dingen doet, maar die zal ik niet aan jouw neus hangen droogkloot Jos.

     • Jos J.

      Wat fijn voor je, en zo te zien reageer je wel vaker negatief op blogs dus who cares nog wat jij zegt. Als Zimmo je niet interesseert, reageer dan niet of lees de blog gewoon niet? Dan ziet de wereld er al een beetje beter uit. :’) Groeten, droogkloot Jos.

      PS: je mag hier gerust op reageren, dan heb je sowieso het laatste woord. Ik ga nuttigere dingen doen dan praten met iemand als jij.

     • Zimmo

      Dag Stijn,
      Jammer om te lezen dat je niets aan het artikel hebt gehad. Op de redactie doen we namelijk ons best om af te wisselen tussen informatieve (http://www.zimmo.be/blog/category/advies/) en inspirerende (http://www.zimmo.be/blog/category/inspiratie/) artikels.

      Misschien vind je in deze categorieën wat je zoekt. Fijne zondag gewenst. ^Yannick

     • michel

      Het artikel klopt best wel…..toen ik mijn vorig huis afbetaalde had ik zonnepanelen laten plaatsen. De groencertificaten brachten me toen inderdaad 3000 euro per jaar op. Na 5 jaar was de investering in zonnepanelen betaald en de jaren nadien kon ik dat geld mee gebruiken om het huis af te betalen en geloof me het is een groot verschil als je 250 euro per maand extra hebt. Bovendien en dat wordt in het artikel niet benadrukt, je moet geen stroom betalen, dus dat bedrag moet je ook nog eens in rekening brengen en dan wordt het zelfs meer dan 250 euro.
      Alleen jammer dat die groencertificaten er nu niet meer zijn bij het plaatsen van zonnepanelen 😉
      Michel

   • koen

    Wij zijn een jong koppel met drie kleine kinderen en een gemiddeld inkomen. En toch is het ons gelukt om zo’n huis te bouwen! Het kan dus echt wel! Je moet alleen goed op voorhand plannen en zelf de handen uit de mouwen steken.