Onwaarschijnlijke renovatie van een oud huis in Gent

6
Delen

Een oud huis uit 1936 in Gent, helemaal opgedeeld in verschillende kleine kamertjes die het moeten hebben van verouderde lampen en spleten onder de deur. Daglicht is erg beperkt, bewoonbaar is het nog nét wel. En toch, de gedroomde uitdaging om er een moderne woning van te maken!

Foto: Luc Roymans

Licht!

Hoewel de oude woning ontzettend druk was met typische kleine kamers en weinig licht, zagen de kopers toch een ontzettend potentieels in de 470 m² bewoonbare oppervlakte, de leuke tuin en de ligging in een residentiële buurt in het Gentse Miljoenenkwartier. De grootste opdracht? Licht binnenbrengen en de ouderwetse stijl omtoveren naar een tijdloze inrichting. Voor dat licht gingen muren tegen de vlakte, ontstonden er open ruimtes en waren de ramen een essentieel punt in de renovatie.

Kamerindelingen

Een kluts aan kamers waarvan de meesten amper natuurlijk daglicht binnenkregen. Tijd dus om van dat introverte, gesloten karakter een stralende woning te maken, moest het architectenbureau QATARCHITECTEN gedacht hebben. Naast de muren die tegen de vlakte gingen om openheid te creëren, werd er ook gebruik gemaakt van accordeondeuren en -ramen, die simpel kunnen worden dicht-of opengeklapt worden naargelang de nood aan privacy.

Wat een keuken!

Daarnaast besloot het bureau ook een extra ruimte aan het huis te bouwen. Deze werd van de eetkamer doorgetrokken naar de keuken. Een open ruimte in een L-vorm in een betonnen omgeving met gigantische glasramen. Kortom, een hypermoderne structuur in een oude woning uit 1936, geweldig! Daarnaast werd het beton bekist met ruwe planken en waardoor een print in het beton ontstaat met natuurlijke houtnerven. Prachtig!

Vergeet de opslag niet

Ook de opslagruimte kon niet ontbreken. Zo werden de muren extra goed benut met ingebouwde kasten. Daarnaast wilden ze de oude elementen niet verloochenen. De marmeren tegels, deurstijlen of stalen profielen zorgden ervoor dat het unieke karakter van de woning een extra dimensie kregen. Tijdloos met een vleugje rustiek.

Hop, naar buiten!

De eigenaars van de woning – een gezin met drie energieke jongens – houden ervan om te genieten van de tuin. En hoe doe je dat ook anders dan met een barbecue? Ze kozen er zelfs voor om de woning zo te schikken dat zowel een winter- als zomerbarbecue mogelijk is! In het bijgebouwde deel van de woning is een stuk in beton en glas opgebouwd. Dat glas is zoals een accordeon probleemloos op te vouwen, waardoor je te allen tijde kan genieten van je tuin. Zelfs bij 25 graden en een stortbui, geniet je nog steeds van een cocktail en de buitenlucht.

Nog in de tuin werd er ook aan het groen gedacht. Zo vind je op het aangebouwde stuk een groendak. Ideale isolatie het levert je ook nog eens een mooi zicht op. De voordelen van een groendak, lees je hier.

Hout en beton

We zagen het al in de keuken, maar die lijn werd ook doorgetrokken naar de buitengevel en de ramen. Om te breken met het koude, grijze beton werd er voor hout gekozen. Deze moet voor de nodige warmte zorgen in een anders grijzige omgeving en draagt bij aan het tijdloze karakter van de prachtige woning.

Bron: QATARCHITECTEN
Foto’s: Luc Roymans

Delen