Woonbonus onbetaalbaar voor Vlaamse overheid

Delen

De Vlaamse overheid heeft niet genoeg budget om de woonbonus in stand te houden, het belastingvoordeel dat je krijgt als je een lening voor een eigen woning afsluit. Dat staat in het document waarmee de Vlaamse regering de zesde staatshervorming voorbereidt, meldt De Tijd dinsdag.

De hypothecaire aftrek, of woonbonus, is een van de bevoegdheden die in 2014 van het federale niveau naar de regio’s wordt overgeheveld. Vlaanderen krijgt voor de toekenning van de woonbonus jaarlijks 1,5 miljard euro. Dat is volgens De Tijd sowieso al te weinig, want volgens berekeningen van de Woonraad kostte de woonbonus in Vlaanderen vorig jaar al 1,7 miljard euro.

Volgens de Vlaamse administratie, die de zesde staatshervorming voorbereidt, dreigt dat geld ook om andere redenen niet te volstaan. De indexatie van de bestaande en nieuwe leningen is een eerste reden. De tweede is het stijgende succes van de woonbonus. De Vlaamse regering heeft beloofd dat niet wordt geraakt aan de leningen die voor 1 januari 2014 werden afgesloten. Maar het fiscale lot van de leningen na januari 2014 is onzeker. Die onzekerheid leidde de jongste maanden al tot een opstoot van het aantal hypothecaire leningen, dat mogelijk nog kan toenemen.

Bron: Het Nieuwsblad

Delen