10 tips om van thuis uit het milieu én je bankrekening te sparen

Share.

Niemand verwacht dat jij op je eentje het milieu gaat redden, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt, vergroot ongetwijfeld de kans op slagen.

Eenvoudige zaken zoals water uit de kraan niet onnodig lang te laten stromen of recycleren zijn kleine dingen die helpen om dat doel te bereiken én bovendien je bankrekening gelukkig te maken. We geven je graag een eerste reeks onmisbare tips!

Vervang gloeilampen door spaarlampen of LED verlichting. Moet je een lamp vervangen die stuk is? Vervang die dan meteen door een energiezuinig exemplaar. Vandaag zijn er echt wel milieuvriendelijke alternatieven voor elk type lamp.

Bespaar op water. Er zijn veel manieren waarop je thuis water kan besparen. Installeer bijvoorbeeld waterbesparende kranen en toiletten, laat die kraan niet openstaan terwijl je je tanden poetsen of de afwas doet,…

Kies voor bamboe in plaats van (hard)hout. Bamboe is in opmars en zeker en vast een eco-vriendelijke optie in vergelijking met andere soorten hout. Kies dus voor bamboe vloeren of bamboe meubelen in plaats van de gebruikelijke houtsoorten.

Laat het zonlicht binnen! De zon is een geweldige bron van energie waar we allemaal kunnen van profiteren. Zwier de gordijnen open tijdens de dag om het zonlicht binnen te laten in plaats van de verlichting in te schakelen. Bovendien zorgt de warmte er ook voor dat je op de verwarming kan besparen. Twee vliegen in één klap dus!

Maak gebruik van tapijten. Door tapijten te gebruiken kan je eveneens energie besparen in de winter. Ze zullen de vloeren warmer houden, plus ze maken de kamers meteen ook een pak gezelliger. Zeker wanneer je een betonnen of marmeren vloer hebt.

Een coole tip: zorg ervoor dat je koelkast niet in de zon staat! Sommige toestellen kan je beter niet zomaar ergens neerzetten. Een koelkast bijvoorbeeld. Die zet je beter niet op een plek waar de zon op kan schijnen. Op die manier zal namelijk meer energie verbruikt worden om alles koel te houden.

Koop energie-efficiënte apparaten. Net zoals hierboven al geschreven werd over het vervangen van lampen door energiezuinige exemplaren, kan dat ook van toepassing zijn bij het aankopen of vervangen van elektrische toestellen. Let bij de aankoop daarvan op het energielabel. Ze verbruiken een stuk minder dan standaard modellen en je zal écht het verschil merken op je energiefactuur.

Was je kleren met koud water. Het verwarmen van water bij het wassen van je kleren vergt veel energie. Maar je kan ook koud water gebruiken. Moderne wasmachines zijn voorzien van wasprogramma’s die dit perfect mogelijk maken.

Gebruik de microgolfoven. Leer je microgolfoven kennen en gebruiken. Dus niet alleen om soep of spaghetti op te warmen, maar ook om uitgebreid te koken op zondagmiddag. Zo bespaar je ongeveer 50% energie in vergelijking met een traditionele oven. En nodig mij gerust uit om eens te proeven!

Composteer keukenafval! Ja, het is eenvoudiger en sneller om alles meteen in de vuilbak te kieperen. Maar door te composteren zal het huishoudelijk afval aanzienlijk verminderen (en goedkoop zijn die zakken ook al niet). Bovendien kan je er compost van maken voor de tuin en de kippen gelukkig maken die je met alle plezier zullen betalen met kakelverse eieren.

Zelf nog tips of advies? Twijfel niet en deel die zeker en vast met ons en al onze lezers! Morgen geven wij alvast een tweede reeks tips.

Foto’s: Pinterest

Share.

17 Comments

 1. Rudy Raymaekers on

  Begin met het kweken van eigen groenten/kruiden/fruit, bij plaatsgebrek kan het ook al in potten bakken of zelfs verticaal!

  Zoek het sluimerend elektriciteitsverbruik op en schakel toestellen volledig uit bij niet gebruik.

  Gebruik daar waar kan hemelwater.

  Zet de thermostaat 1 à 2 graden lager en doe warmere kledij aan.

 2. Waterbesparend toilet? Bekijk je toilet eens goed, van sommige toilet’bakken’ spoel je door door aan de buitenzijde op een kantelknop duwen; als je dezelfde knop dan aan de binnenzijde zijde terugduwt stopt het doorlopen… Waterbesparing zonder nieuwe installatie!

  • Zimmo.be on

   Een goede tip die inderdaad niets kost. Integendeel: je spaart er water en geld mee!

 3. repelsteel on

  1.ik heb een droogrekje in de badkamer geplaatst om kleren te drogen. ik gebruik nu mijn droogkast nog maar
  occasioneel .
  2. in onze gemeente heb je nu ook roze zakken, naast de blauwe . In de roze doe je alle plasticafval (bakje van
  champignons, plastic zakjes van mozarella, ….) het loopt behoorlijk op. Voordien zat dit bij het restafval en dat
  is een erg dure zaak . € 2.70 per zak van 60L .

 4. Knap dat de gemeente hiervoor de nodige zakken op de markt heeft gebracht! Maar zeg nu hoe kunnen menskes met de minimum loon, pensioenloontje, alleenstaande ouders dit nog allemaal betalen?

  • repelsteel on

   Net omdat de restafval zo duur is (€ 2.70 ) en een roze zak kost maar 25 CENT per zak, ben ik genoodzaakt om hier gebruik van te maken. Ik ben namelijk alleenstaande ouder.

 5. Vang het water van de wasmachine op in emmers en gebruik het om toilet door te spoelen, of om de garage of het berghok te poetsen. Vang het eerste koude water van de douche op in een teil en spoel hiermee je toilet, of gebruik het water in je tuin. Wanneer je groenten of fruit reinigt kan je het opgevangen water nog gerust gebruiken om je planten te besproeien. Maak een grote kan thee of koffie en gebruik een isoleerkan zo warm je maar 1 keer water op!

 6. lonsdave dac on

  microgolf om je maaltijden te koken is geen goede tip !
  de rest van de tips zijn nuttig en goed 😉

 7. Roy Buckaneer on

  Ik heb de volgende maatregelen genomen:
  Groendak met 80 cm isolatie boven en onder dak. Betekent in de zomer koelte, in de winter isolatie en warmte. Tevens opvang regenwater van volledig dakoppervlak dat gefilterd wordt door het groendak en opgevangen in een waterput van 3m³. Daarmee worden kleren gewassen in een wasmachine, de tuin gesproeid, de WC doorgespoeld en de vloeren en straat gepoetst. Vermits de belasting op afvalwater berekend wordt op drinkwatergebruik gaat de belastingrekening naar beneden en het drinkwatergebruik ook en daarvoor moet ook betaald worden. Met drie personen gebruiken we ongeveer 120 liter water/dag.
  Ik heb tevens een zonneboiler die voorgeschakeld is met een gasdoorstroomboiler van Junkers die zijn gasverbruik aanpast aan de temperatuur van het inkomend water. Daarmee wordt gas bespaard van april tot begin november. In de winter is die besparing maar gedeeltelijk en springt de Junkers bij. De rest van het jaar hebben we gratis sanitair warm water. Dit wordt ook gebruikt in de afwasmachine zodat deze geen stroom gebruikt om water op te warmen en dat is de grooteste slok van het verbruik van een afwasmachine Dus is ook een slok op de borrel besparing.
  Tevens is het huis (gebouw in 1938) voorzien van dubbel glas en een set PV panelen die zorgen voor 2/3 van de energiebehoefte en jaarlijks 1100 euro aan certificaten oplevert, en in de late lente, zomer en de vroege herfst het huis voorziet van electriciteit zonder afname van het net, behalve voor het nachttarief in de week. Het huis is voorzien van LED verlichting. Ter vergelijking in de eetkamer waar we het in de winter het meeste licht wensen branden, 6 spots in het plafond. Oorspronkleijk waren dat halogeenlampen van 35 Watt of in totaal 210 Watt. Die zijn vervangen door LED spots van 3 Watt of in totaal 18 Watt. Reken maar uit hoeveel je daarmee bespaart.
  Dat is het zowat, en darmee heb ik inde jaren mijn vast kosten met zowat de helft kunnen drukken, uiteraard moet je daarvoor ook kunnen of willen investeren.
  Roy

 8. Jan Standaert on

  Een koffie-apparaat, een fruitpers en dergelijke zouden electriciteit verbruiken ook als ze “af” staan? Dat moet je me toch eens uitleggen. Alsof een auto die in de garage staat brandstof zou verbruiken. Hallo? e-mail : standaertjan@outlook.be Ik ben echt benieuwd.

  • Dag Jan,

   Goede vraag! Wanneer toestellen nog in het stopcontact steken, is het mogelijk dat ze nog elektriciteit verbruiken zelfs als ze “af” staan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij toestellen met een display, waar het schermpje steeds energie vraagt. Wanneer je wil weten of ook andere toestellen onnodig energie verbruiken, dan kan je dit testen door een energiemeter te plaatsen tussen het stopcontact en het apparaat. Zo’n energiemeter laat je dus toe het sluipverbruik van elektrische apparaten te meten wanneer “af” of in stand-by staan. Meer info: http://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/hoe-kan-ik-sluipverbruik-opsporen-en-voorkomen/698/ ^Yannick

Leave A Reply