10 tips om van thuis uit het milieu én je bankrekening te sparen

Share.

Niemand verwacht dat jij op je eentje het milieu gaat redden, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt, vergroot ongetwijfeld de kans op slagen.

Eenvoudige zaken zoals water uit de kraan niet onnodig lang te laten stromen of recycleren zijn kleine dingen die helpen om dat doel te bereiken én bovendien je bankrekening gelukkig te maken. We geven je graag een eerste reeks onmisbare tips!

Vervang gloeilampen door spaarlampen of LED verlichting. Moet je een lamp vervangen die stuk is? Vervang die dan meteen door een energiezuinig exemplaar. Vandaag zijn er echt wel milieuvriendelijke alternatieven voor elk type lamp.

Bespaar op water. Er zijn veel manieren waarop je thuis water kan besparen. Installeer bijvoorbeeld waterbesparende kranen en toiletten, laat die kraan niet openstaan terwijl je je tanden poetsen of de afwas doet,…

Kies voor bamboe in plaats van (hard)hout. Bamboe is in opmars en zeker en vast een eco-vriendelijke optie in vergelijking met andere soorten hout. Kies dus voor bamboe vloeren of bamboe meubelen in plaats van de gebruikelijke houtsoorten.

Laat het zonlicht binnen! De zon is een geweldige bron van energie waar we allemaal kunnen van profiteren. Zwier de gordijnen open tijdens de dag om het zonlicht binnen te laten in plaats van de verlichting in te schakelen. Bovendien zorgt de warmte er ook voor dat je op de verwarming kan besparen. Twee vliegen in één klap dus!

Maak gebruik van tapijten. Door tapijten te gebruiken kan je eveneens energie besparen in de winter. Ze zullen de vloeren warmer houden, plus ze maken de kamers meteen ook een pak gezelliger. Zeker wanneer je een betonnen of marmeren vloer hebt.

Een coole tip: zorg ervoor dat je koelkast niet in de zon staat! Sommige toestellen kan je beter niet zomaar ergens neerzetten. Een koelkast bijvoorbeeld. Die zet je beter niet op een plek waar de zon op kan schijnen. Op die manier zal namelijk meer energie verbruikt worden om alles koel te houden.

Koop energie-efficiënte apparaten. Net zoals hierboven al geschreven werd over het vervangen van lampen door energiezuinige exemplaren, kan dat ook van toepassing zijn bij het aankopen of vervangen van elektrische toestellen. Let bij de aankoop daarvan op het energielabel. Ze verbruiken een stuk minder dan standaard modellen en je zal écht het verschil merken op je energiefactuur.

Was je kleren met koud water. Het verwarmen van water bij het wassen van je kleren vergt veel energie. Maar je kan ook koud water gebruiken. Moderne wasmachines zijn voorzien van wasprogramma’s die dit perfect mogelijk maken.

Gebruik de microgolfoven. Leer je microgolfoven kennen en gebruiken. Dus niet alleen om soep of spaghetti op te warmen, maar ook om uitgebreid te koken op zondagmiddag. Zo bespaar je ongeveer 50% energie in vergelijking met een traditionele oven. En nodig mij gerust uit om eens te proeven!

Composteer keukenafval! Ja, het is eenvoudiger en sneller om alles meteen in de vuilbak te kieperen. Maar door te composteren zal het huishoudelijk afval aanzienlijk verminderen (en goedkoop zijn die zakken ook al niet). Bovendien kan je er compost van maken voor de tuin en de kippen gelukkig maken die je met alle plezier zullen betalen met kakelverse eieren.

Zelf nog tips of advies? Twijfel niet en deel die zeker en vast met ons en al onze lezers! Morgen geven wij alvast een tweede reeks tips.

Foto’s: Pinterest

Share.