6 tips voor een diervriendelijk huis

Share.

Denk je eraan om een huisdier te nemen, dan moet je toch rekening houden met een aantal zaken. Ga je er goed voor kunnen zorgen? Wat doe je wanneer je op vakantie gaat? Ga ik er wel tijd genoeg voor hebben? En… is je woning er wel klaar voor?

Met de volgende tips maak je je woning diervriendelijk.

1. Verbouwingen

Ben je aan het bouw of renoveren en weet je al dat er een huisdier zal komen, dan kan je misschien meteen al denken en rekening houden met bepaalde zaken. Waar zal je dier slapen? De wasplaats misschien wat groter maken zodat het beestje daar kan liggen? Misschien een plek voorzien in de garage waar je de vuile poten van de hond kan schoonmaken na een wandeling? En een honden- of kattenluik kan je beter nu al inbouwen en mooi wegwerken dan achteraf nog te moeten kappen en breken.

2. De juiste vloer

Heb je (of overweeg je) een houten vloer, dan zullen er onvermijdelijk krassen ontstaan na verloop van tijd. Een goed alternatief is een laminaatvloer met een krasvaste laag. Of tegels met een houtprint! Die zijn bijna niet van echt te onderscheiden en je hond kan rondlopen zonder dat jij met angst moet toekijken en hopen dat die viervoeter geen krassen maakt.

3. Een slaapplekje

Zo’n kunststof hondenmand is niet altijd een eyecatcher in je interieur. Heb je geen twee linkerhanden dan kan je misschien zelf een leuke slaapplek maken. Denk bijvoorbeeld aan zo’n oude fruitkist om maak iets met steigerhout? Veel charmanter dan plastiek. Anderzijds zijn ook leuke slaap- of verstopplaatsen voor poezen altijd een geweldig idee, want ook je pluizige huisgenootjes houden van een rustplekje. Deze kan je enerzijds zelf maken door onder de trap een ruimte te voorzien, of je haalt een leuke tipi in huis. Je huisdieren zullen er dol op zijn!

4. Je interieur

Hou misschien ook rekening met je interieur. Verwacht je een zwarte hond of kat en heb je een witte zetel en een licht gekleurd vloerkleed? Dan hou je er best rekening mee dat je de haren van je nieuwe huisgenoot veel sneller zal zien hangen en liggen dan bij een donkerkleurige zetel. Kortom: je zal misschien nog sneller naar de stofzuiger moeten grijpen. Er zijn stofzuigers op de markt speciaal voor huisdieren. Voorzie ook voldoende poetsmateriaal, want een lerende (of koppige) puppy of kitten kunnen weleens een ‘ongelukje’ hebben.

Denk ook aan de bekleding van je zitbank. Een strakke, lederen zetel kan mooi zijn, maar de scherpe nagels van een kat of hond kunnen ervoor zorgen dat het snel van een strakke, naar een afgeleefde look zal gaan… en wees er maar zeker van dat die zitbank écht niet alleen van jou is. Microfiber stof is in dat geval een veel betere keuze: eenvoudiger in onderhoud en blijft langer mooi.

5. Huisdierparadijs

Ook al heeft je huis een luikje en hebben je dieren een knus slaapplekje, je kan ervoor zorgen dat je huis echt hun thuis is. Je huisdier kan op die manier gemakkelijk op ontdekking gaan. Zorg er alleen voor dat ze niet kunnen breken door hen een gemakkelijke doorgang te bieden. Dit kan met trapjes of tussenstukjes. Ook een coole krabpaal kan niet ontbreken. Van een eyecatcher gesproken!

6. Het oog wil ook wat

Uiteraard zijn er ook mensen met huisdieren die geen poes of hond hebben. Wie schildpadden, vissen of vogels heeft kan ook zijn of haar woning daaraan aanpassen. Met een aquarium kan je bovendien echt mooie en leuke dingen doen en zorgen voor een schitterende blikvanger in je woning. Maar zo’n schitterend aquarium kan ook aardig wat geld kosten en vergt ook wel de nodige kennis van zaken. Denk alleen al maar aan de plek waar je de vissen zal zetten. Informeer je dus goed op voorhand.

Net als een aquarium, kunnen een volière en een terrarium ook leuk zijn. Maar ook hier moet je rekening houden met een aantal factoren die van belang zijn om de dieren gezond te houden. Zet ze niet op een plek waar heel veel beweging is waardoor de dieren amper rust hebben. Ook niet op plaats waar veel tocht is. Zaken als luchtverfrissers en sigarettenrook kunnen ook fataal zijn.

Hou je met al deze zaken al rekening, dan kan je met een gerust hart je nieuwe huisdier verwelkomen. Heb je zelf nog bepaalde tips? Dan lezen we die natuurlijk met veel plezier!

Share.

1 Comment

Leave A Reply