Wonen in een ruimteschip

Share.

“The Spaceship Home” is een creatie van het Spaanse ontwerpbureau NOEM, gespecialiseerd in energiezuinige prefab woningen. Maar wel bijzondere prefab woningen voorzien van de nieuwste high-tech gadgets…

De eigenaar van de woning was op zoek naar een woning die snel kon gebouwd worden, zodat hij kon genieten van een panoramische uitzicht op de omgeving. Dat in combinatie met zijn passie voor (science fiction) films en domotica maakte dat het meteen goed zat tussen hem en NOEM.

De woning staat op “poten”, zoals een ruimteschip dat geland is op aarde, en bestaat uit drie houten prefab modules die zijn bevestigd aan een metalen frame 4 meter boven het maaiveld. Toegang tot de woning krijg je via een vliegtuigtrap. Via een transponder ‘herkent’ de woning de bewoners zodra ze de trap betreden. Op dat moment schuift de toegangsdeur van de woning automatisch open. De toon is dan ook meteen gezet: hier draait alles rond het thema ruimtevaart met films als “Star Wars” als inspiratiebron.

De drie prefab modules moesten, eens toegekomen, enkel nog met elkaar verbonden worden. Al het andere werk was op voorhand reeds gedaan in de fabriek. Twee modules omvatten onder andere de leefruimte, keuken, bureau, badkamer en een slaapkamer. De derde module – de hub – herbergt alle technische faciliteiten. Beschouw het als het brein van de woning.

Die hub kan volledig gecontroleerd worden via een smartphone of via het bedieningspaneel met twee ingebouwde iPads. Zo controleer je de verlichting, temperatuur, beveiliging, toegangscontrole en geluidsinstallaties. De vensterluiken en zonnewering kunnen worden verhoogd of verlaagd afhankelijk van het tijdstip of de gewenste temperatuur, metalen wanden kunnen van kleur veranderen en ook de buitenverlichting kan worden geprogrammeerd.

Er waren amper 14 weken nodig om deze 96m² grote woning te bouwen. Acht weken voor het ontwerp, vijf om alles in de fabriek te bouwen en amper één week om alles ter plekke te monteren.  De houten structuur in combinatie met een goede isolatie zorgen ervoor dat het bovendien een energiezuinige woning is. Ondanks alle technologische snufjes en luxe! Echt opstijgen en vliegen zou het meer dan waarschijnlijk een pak minder milieuvriendelijk maken…

Auteur: HS – Bron: NOEM

 

Share.

Leave A Reply