Een visgraatpatroon of Hongaarse punt: van vloer tot muur

Delen

De klassieke visgraat-vloeren zijn bezig met een opmars: tijdloos en altijd sfeervol. Met het visgraat patroon krijgt de ruimte net dat beetje meer. Maar ook de Hongaarse punt zorgt voor een gelijkaardig effect.

Een visgraat vloer wordt gelegd zoals het traditionele parket. Op de bestaande constructievloer wordt een spaanplaat of mozaïek tussenvloer geplaatst. De visgraatstroken worden vervolgens op de tussenvloer verlijmd en vernageld. Deze vloer zie je vaak in monumentale panden, maar staat ook prachtig in nieuwbouwhuizen.

Een Hongaarse punt is net als visgraat vloer een patroonvloer en bestaat uit losse friezen die aan de kopse kant onder 45 of 60 graden zijn afgekort. Deze losse friezen worden dan met de kopse kanten tegen elkaar aangelegd en net als bij de visgraat vloer op de tussenvloer verlijmd en vernageld. Deze vloer oogt een stuk rustiger en heeft een modernere uitstraling.

De bewerkingen en kwaliteiten in combinatie met het wel of niet roken met ammoniak, zorgt ervoor dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. De vloeren ogen knap in grote ruimtes met hoge plafonds. Maar pas je de breedte van de planken aan dan kan het ook perfect in kleinere ruimtes. En het stopt niet bij de vloer. De zigzag, chevron en visgraatpatronen zijn ook mooi op een muur in de keuken, bad- en slaapkamer.

De vloeren zijn kant-en-klaar en in vele soorten verkrijgbaar. Mooier en authentieker blijft natuurlijk het handwerk waarbij de planken handmatig in visgraatvorm worden gelegd. Maar daar betaal je dan ook voor…

Auteur: HS – Foto’s: Pinterest

 

Delen