Een huis met verschillende gevels

Delen

Langs de oevers van de Vecht, een rivier in Nederland, staan verschillende imposante 17e-eeuwse landhuizen. De meeste daarvan waren vroeger – tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw – buitenverblijven van rijke kooplieden uit Amsterdam. Vandaag kan je er ook deze villa terugvinden…

Eén van de voorwaarden om de villa te mogen bouwen, was dat ze de kenmerken en het silhouet moest hebben van de andere 17e-eeuwse woningen die er staan. Kwestie van niet uit de toon te vallen. De ontwerpers van MVRDV hebben de woning dan ook als een soort ‘kooi’ aanzien, waarbinnen ze afzonderlijke ‘blokken’ hebben ontworpen die binnen de ‘kooi’ zijn geplaatst of opgehangen.  Het resulteerde in een heel opmerkelijk en dynamisch interieur!

Ook aan de buitengevel kan je de verschillende ‘blokken’ zien, dankzij verschillende gevelafwerkingen die ze individueel herkenbaar maken. Dat gaat van steen, stucwerk en metselwerk tot leisteen. Het is een combinatie van materialen die ook terug te vinden zijn bij de woningen in de omgeving.

En niet alleen de woning, maar ook de tuin werd volgens hetzelfde concept opgebouwd. Het werd een verzameling van verschillende tuinen, elk met zijn eigen planten en struiken. Zo is er onder andere een klassieke tuin met grasperken en rododendron, een weiland, een moestuin en een riettuin.

Auteur: HS – Bron & foto’s MVRDV

 

Delen