De juiste verlichting doet je energieverbruik dalen

Share.

Met enkele eenvoudige aanpassingen in huis kan je al heel wat geld en energie besparen op verlichting. Je hoeft daarom niet eens je eigen black-out te creëren. Hoe kan je genieten van voldoende licht en tegelijkertijd je energieverbruik laten dalen?

Kies voor energiezuinige lampen

De tijd van energievretende gloeilampen en halogeenlampen is bijna voorgoed voorbij. Maar wat zijn waardige vervangers? Hoofdzaak is: een lamp moet voor voldoende verlichting zorgen, lang meegaan én energiezuinig zijn. Er zijn drie mogelijkheden: spaarlampen, tl-buislampen en leds. De klassieke spaarlamp was niet meteen sexy qua looks. Ondertussen is ze verkrijgbaar in verschillende vormen, werkt ze sneller en verspreidt ze warmer licht. Voor de ruimtes waar hip zijn minder belangrijk is, zoals de berging of garage, zijn tl-buislampen ideaal. Ze hebben net als spaarlampen een lange levensduur en zijn zuinig in verbruik. De nieuwkomers, leds, zijn duurder in aanschaf maar gaan een stuk langer mee (zo’n 15.000 branduren). Je kan ze inzetten als basisverlichting maar ook om sfeer of accenten te creëren. Sexy is back.

Leds

De juiste lamp kiezen is afhankelijk van de ruimte die je wil verlichten en het type verlichting dat je zoekt. De nieuw- en verbouwers onder ons gingen alvast aan de slag met het artikel “Het nut van een goed verlichtingsplan”. Met de juiste lampen op de juiste plaats verlicht je je huis optimaal én bespaar je geld en energie. Leds zijn daarvoor de ideale partner. Hun lange levensduur maakt ze inzetbaar op moeilijk te bereiken plaatsen, zoals voor inbouwspots in het plafond. Het ruime gamma zorgt ervoor dat ze in alle interieurs passen. Voor een klassieke of vintage look & feel bijvoorbeeld, zijn er ledlampen met die typische kaarsvorm waarbij het lijkt of ze een gloeidraad hebben. Creëer extra sfeer door indirect licht met behulp van ledstrips verwerkt in je keuken of trap.

Wablief

Toegegeven, op het gebied van lumen, watt, … was ik geen groot licht. Als ik in de doe-het-zelf-zaak voor het gigantische rek met lampen stond, wist ik echt niet wat kopen. In ons Zimmo.be-kantoor vond ik een verpakking terug met daarop: “430 lumen, 35W GUS5.3 12V 36° 3000 K, 37 kWh/1000h”. Wablief?

 • Lumen (lm) vertelt je hoeveel licht de lamp produceert. Een hoge lumenwaarde, betekent meer lichtuitvoer.
 • Het wattage (W) geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt.
 • Om er zeker van te zijn dat je nieuwe lamp in de fitting past, vermeldt de verpakking dezelfde codes als op je armatuur, zijnde GUS5.3, E14, GU10, …
 • De “V” geeft de elektrische spanning aan: 12 volt of 230 volt. Het aantal graden zegt niets over de warmte maar over de lichthoek, hoe breed het licht wordt verspreid. Met 36° bijvoorbeeld belicht je gericht een kleine oppervlakte.
 • De lichttemperatuur wordt aangegeven in Kelvin (K), hoe lager de waarde, hoe warmer de kleur van het licht. Hogere waardes geven koeler, blauwer licht. “37 kWh/1000h”: per 1.000 branduren verbruikt de lamp 37 kilowattuur. Deze term vind je ook terug op je elektriciteitsfactuur (1 kWh kost nu gemiddeld zo’n 20 cent).
 • Tot slot vind je net als bij wasmachines tegenwoordig een energielabel op de verpakking van lampen.

De juiste verlichting doet je energieverbruik dalen - wablief?

De harde feiten

Soms hebben we allemaal een beetje overtuiging nodig, daarom de cijfers:

Foto 11_tabel

Bron: Energiesparen.be – *CFL-lampen: (compacte fluorescentielampen) spaarlampen

Ben je benieuwd of jouw woning goed scoort op vlak van verlichting, doe dan zeker de test op de website van de Energievreters.

Eenvoudige tips

Om je energieverbruik qua verlichting op een laag pitje te zetten, kom je met enkele kleine aanpassingen al heel ver.

 • Laten we met het voor de hand liggende beginnen: vervang gewone lampen door zuinigere. Klopt, hou het niet alleen bij de standaardverlichting maar denk verder, zelfs het lampje in je dampkap kan je inwisselen voor een energiezuinige versie.
 • Kies zoveel mogelijk voor natuurlijk licht, de zon is gratis, dus waarom zou je er geen gebruik van maken.
 • Een donker interieur vraagt om meer verlichting, hou het daarom licht.
 • Ga je de kamer uit, maak er dan een gewoonte van om het licht uit te doen. Zinloos toch om die lampen te laten branden als er niemand is. Voor de verstrooiden onder ons zijn er gelukkig schakelaars met een verklikkerlichtje om je eraan te herinneren dat het licht in die andere kamer nog brandt.
 • Nog een handig gadget voor als je gewoon lekker gemakzuchtig bent, de bewegingsmelder. Op plaatsen waar je maar even bent, zoals de gang, kelder of garage kan het licht automatisch aangaan als je de ruimte binnenkomt en weer uit na een bepaald aantal seconden of minuten. Handig en je bespaart er heel wat mee.

Zo’n 15 à 20 % van onze gemiddelde energiefactuur is voor rekening van verlichting. Het loont dus ook de moeite om eens te kijken naar de andere verbruikers in huis. Heb je nog tips, laat zeker van je horen. Wij zijn benieuwd! De onze vind je alvast hier.

Bronnen: Electrabel / Eandis brochure / Vlaamse Overheid / Philips / LEDsky
Auteur: KP

Share.

4 Comments

 1. Hans Huysmans on

  CFL-lampen zijn passé. Kies LED-verlichting. Wordt nu steeds goedkoper, branden veel langer en verbruiken zelfs nog minder. CFL-lampen mag je trouwens ook niet zomaar weggooien vanwege het gebruikte gas in de lamp

  • CFL-lampen, in de volksmond beter bekend als spaarlampen, worden inderdaad vaker vervangen door leds. LED-verlichting heeft immers een lager elektrisch verbruik en kunnen bij het klassiek huishoudelijk afval gezet worden. De spaarlampen die wegens het aanwezig kwik naar het containerpark dienen gebracht te worden, zijn momenteel nog goedkoper in prijs.

 2. Mark Peeters on

  die spaarlampen zijn inderdaad verleden tijd. led verlichting is veel beter.. onlangs huis en tuin aangepakt! en het scheelt in de kosten. bij Euroledshop.nl heb ik al mn verlichting gekocht http://www.euroledshop.nl/

Leave A Reply