Zo richt je een studentenkot in met beperkte middelen

Share.

Als (kot)student beschik je niet altijd over een eindeloos budget. En het budget dat je hebt zal je ook niet volledig willen besteden aan bijvoorbeeld de inrichting van je kot (er zijn nog andere ‘belangrijke’ uitgavenposten…). Maar je kot inrichten met een beperkt budget is perfect mogelijk!

Op kot gaan kan handig en leuk zijn, maar het neemt ook een forse hap uit het budget. Studenten besteden al eens graag wat meer geld aan eten en drank. Maar natuurlijk willen ze ook een kot hebben waar ze zich thuisvoelen. Bij de inrichting ervan draait het natuurlijk niet enkel en alleen om het financiële plaatje. De beschikbare ruimte is vaak ook beperkt.

Heb je een kot gevonden, kijk dan eerst eens naar wat er allemaal al aanwezig is. Soms is er bijvoorbeeld al een bed, een kast en/of een bureau aanwezig. Dat kan handig zijn en kosten besparen, maar dat wil ook zeggen dat er sowieso al een stuk ruimte ingepalmd is. Los daarvan kan het wel handig zijn om extra meubelen te hebben zoals een tafeltje of een slaapbank wanneer er iemand blijft ‘plakken’.

Bepaal eerst en vooral de zaken die je écht nodig hebt. De basiszaken. Meet je kot ook even op en teken dan een plattegrond waarop je die basiszaken ook een goede plaats geeft. Probeer je bureau bijvoorbeeld in de buurt van een raam te zetten, zodat je voldoende daglicht hebt. Zorg ook dat je nog vlot kan bewegen in de kamer. Een plattegrond zal je meteen ook duidelijk maken hoeveel ruimte er eventueel nog is voor die extra meubelen én wat de maximum afmeting dan mag zijn.

Goed, je weet nu wat er nog moet of kan aangekocht worden. Zet die spullen misschien in een lijstje waarbij je aangeeft wat de prioriteit ervan is. Voor die aankopen zal je waarschijnlijk ook een beperkt budget hebben. Maar dat is op zich geen probleem. Alles wat op dat lijstje staat, heb je misschien niet meteen nodig. Je kan je aankopen dus spreiden. Na verloop van tijd zal je het lijstje misschien ook nog bijstellen omdat je intussen zal weten wat je écht nog wilt hebben.

De kans dat je voor die aankopen denkt aan IKEA is groot. Niet onterecht natuurlijk, want je kan er inderdaad betaalbare en handige meubelen en andere spullen vinden. Maar de verleiding kan er ook groot zijn om toch meer te kopen dan voorzien was qua budget. Misschien heeft iemand in de familie of vriendenkring wel wat staan dat ze niet meer nodig hebben of gebruiken, maar jij net wel zocht? En wie weet krijg je het gewoon of betaal je twee keer niets in vergelijking tot wat je nieuw zou moeten betalen! Een speurtocht op tweedehands websites of een bezoekje aan de kringloopwinkel kan je ook een hoop geld besparen.

Aangezien de ruimte vaak beperkt is, kies je indien mogelijk best voor multifunctionele en praktische meubelen. Denk daarbij aan een tafeltje dat je kan dichtklappen, een slaapbank, stoelen die je gemakkelijk kan opstapelen om zo ruimte te besparen…

Eens alles geïnstalleerd is op je kot, kan je het interieur verder gaan aankleden zodanig dat het jouw plekje gaat worden waar je je volledig thuis voelt. Dat kan met sfeerverlichting, foto’s of andere zaken die voor jou een bepaalde betekenis hebben. Maar probeer het niet vol te proppen. Hou het luchtig en rustig om te voorkomen dat het claustrofobisch gaat aanvoelen. Af en toe zal je toch ook moeten kuisen en dan gaat het toch ook een stuk eenvoudiger en sneller als er niet teveel prullaria aanwezig is.

Auteur: HS – Foto’s: Xavier Van Den Bogaert, Go Downsize, DwellApartment therapyInteriorjunkie, Eenig wonen, Inspiratie InterieurInterieur Wensen

 

Share.