Toffe, veilige verlichting in de kinderkamer: hierop moet je letten.

Share.

Verlichting in de woning is belangrijk. Niet alleen is verlichting functioneel, het zorgt ook voor de nodige sfeer. In de kinderkamer is er echter nog een bijkomende factor van belang: veiligheid!

Ben je klaar met het inrichten en decoreren van de kinderkamer, dan is het tijd voor de kers op de taart: de verlichting. Die verlichting moet toch een tijdje dienst kunnen doen en dus stevig, maar vooral ook veilig genoeg zijn. En liefst van al ook passen bij het thema van de kamer waar je tenslotte zo hard en zorgvuldig aan gewerkt en over nagedacht hebt.

Hieronder enkele tips waarmee je best rekening kan houden tijdens de zoektocht en installatie van de verlichting.

Zonder stroom, geen verlichting. Kijk even na of er voldoende stopcontacten aanwezig zijn, of ze op de juiste plaats te vinden zijn én vooral of ze stevig genoeg in de muur zitten. Een staande lamp of bureaulamp moet stabiel genoeg staan zodanig dat ze niet meteen kunnen omvallen of naar beneden donderen wanneer die kleine gangster bijvoorbeeld aan het snoer zou trekken. Dat snoer stop je dus best zo goed mogelijk weg of probeer het vast te leggen.

Kinderen moeten de lichtschakelaar gemakkelijk vanuit hun bed kunnen terugvinden. Zo kunnen ze probleemloos het licht aansteken als ze bijvoorbeeld midden in de nacht naar toilet moeten gaan.

Verlichting in de kinderkamer is best rustig en discreet. Probeer zeker ook te vermijden dat het licht recht in de ogen van het kind kan schijnen. Niets is zo vervelend als een licht dat ‘s ochtends plots in je ogen begint te schijnen.

Eigenlijk moet je drie soorten van verlichting voorzien: een goede plafondlamp, een bureaulamp en een bedlamp. Dat kan natuurlijk in fases gebeuren. Een baby heeft niet meteen iets aan een bureaulamp. Een bedlamp kan na verloop van tijd wel handig zijn om samen verhaaltjes te lezen voor het slapen en zeker wanneer het kind zelf kan lezen.

Let er bij de aankoop ook op dat het maximum toegelaten vermogen voor de verlichting, ook krachtig genoeg is. Is dat vermogen ook krachtig genoeg voor het doel van de lamp? Zo heeft een leeslampje niet als doel om de volledige kamer goed te verlichten. Een krachtige lamp kan ook warm worden. Probeer te voorkomen dat die kleine handjes die gloeiende lamp kunnen vastgrijpen!

Kies altijd voor kindvriendelijke materialen, zoals bijvoorbeeld hout, die geen giftige verf bevatten en losse onderdelen hebben. Scherpe randen zijn bovendien ook af te raden en kijk ook na of de snoeren stevig genoeg vastzitten om te voorkomen dat ze los kunnen breken zodra eraan wordt getrokken!

Auteur: HS – Foto’s: Woontrendz, Karwei, Ferm Living, Alina, Etsy, AdoreJoyfulabodeRetro to go, The land of Nod, My Domaine, Parents

 

Share.

Leave A Reply