Welk type vloer past het best bij jou?

Share.

Ga je bouwen of renoveren, dan zal je waarschijnlijk moeten kiezen welk soort vloer je wil hebben. Misschien wel verschillende soorten vloeren in functie van de ruimte? Geen gemakkelijke keuze. Een vloer is uiteindelijk toch bepalend voor de sfeer in de ruimte.

Het eerste wat je best kan doen is nadenken over hoe de ruimte zal gebruikt worden. Zo zal je er waarschijnlijk niet meteen voor kiezen om bijvoorbeeld tapijt in de keuken te leggen. Eens je dat hebt uitgemaakt en weet wat het beschikbare budget is, kan je beginnen zoeken naar een vloer in het geschikte materiaal. Denk daarbij ook aan de stijl en sfeer die je wil bereiken in die ruimte. Een houten vloer zal warmer aanvoelen – letterlijk en figuurlijk – in vergelijking met een tegelvloer. Wij zetten even een aantal soorten vloer en de voor- en nadelen ervan op een rij.

Tegelvloer

Een tegelvloer kan je zowat overal leggen. Vooral aan te raden in een ruimte die intensief gebruikt zal worden en waar het snel vuil kan worden. Een tegelvloer is duurzaam en ideaal wanneer er kinderen en/of dieren in huis zijn. Ook het aanbod en de mogelijkheden zijn enorm: van mozaïek tot gigantische marmeren vloertegels. Nadeel is dat de vloer koud kan aanvoelen (tenzij je over vloerverwarming zou beschikken) en het – eens geplaatst – niet zo evident is om eventjes een andere vloer te leggen.

Houten vloer

Net als een tegelvloer is ook een houten vloer duurzaam. De vloer gaat lang mee en is relatief eenvoudig in onderhoud. Tenminste als die afgewerkt is met olie, lak of wax. Anders heb je gegarandeerd een grote kans op vlekken. Dit soort vloer is minder aan te raden wanneer er dieren in huis rondlopen (kans op krassen door de nagels) en in combinatie met vloerverwarming. Nog een nadeel is dat de vloer kan verkleuren door het zonlicht. Toch zaken waarover je best even nadenkt, want het is ook geen goedkope keuze!

Laminaat

Wil je het toch wat goedkoper houden dan een houten vloer, dan zou je kunnen kiezen voor laminaat. Die zitten een stuk beter wat de verhouding prijs/kwaliteit betreft en ook een stuk onderhoudsvriendelijker dankzij het gladde oppervlak. Stofzuigen is zo geen enkel probleem, net zo min als er even met licht(!) vochtige dweil overgaan. De klikvloeren kan je gemakkelijk zelf leggen. Nadeel is wel dat ze veel lawaai kunnen maken. De hardheid van laminaat levert aan de ene kant een uiterst slijtvaste en stabiele vloer op met een enorme levensduur, aan de andere kant kan het stijve product zonder de juiste ondervloer holtes onder de vloer opleveren die functioneren als klankkast. Een goede en juiste ondervloer is dus van belang.

Kurk

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik en is zowel als tegel of als laminaat beschikbaar. Duurzaam, maar om de drie jaar moet er wel een nieuwe laklaag aangebracht worden. Prima isolerende en geluiddempende eigenschappen, maar een nadeel is dan weer dat het minder goed geschikt is in combinatie met vloerverwarming. Een ander minpunt is misschien de prijs…

Gietvloer

Een gietvloer tref je ook meer en meer aan in woningen. Zeer eenvoudig te onderhouden, maar een kwalitatieve gietvloer heeft ook een prijskaartje. Net als een houten vloer is een gietvloer toch krasgevoelig en verkleuring door het zonlicht is eveneens mogelijk.

Linoleumvloeren

Een linoleumvloer is duurzaam, geluiddempend en een goedkope oplossing. Nadeel is wel dat linoleum moet vastgelijmd worden op de ondergrond.

Vinylvloeren

Vinyl is net zoals linoleum goedkoop, geluiddempend en stevig. Hier geldt wel de regel: hoe dikker, hoe steviger. In een ruimte die intensief zal gebruikt worden kies je dus best voor een dikke laag. Beschadigingen zijn namelijk niet te herstellen. Vinyl en linoleum zijn bovendien heel gemakkelijk in onderhoud.

Linoleum is net als kurk een natuurproduct. Dit in tegenstelling tot vinyl dat er gelijkaardig uitziet, maar wel synthetisch is.

Tapijt

Ideaal voor wie graag een zachte ondergrond heeft! Je kan er de volledige vloer mee bedekken, maar ook kiezen voor een los tapijt dat je over een andere vloer legt. Vastlijmen is in principe niet nodig. Ook wat de demping van geluid betreft, is tapijt een uitstekend materiaal. Nadeel is dat het moeilijker te onderhouden is. Vloeistoffen en tapijt zijn vaak niet de beste vrienden. Ook mensen die allergisch zijn voor stof kunnen maar beter tapijt links laten liggen.

Auteur: HS – Bron: Style at home, This old HouseHome Style Choices – Foto’s: Arch Daily, Lonny, InstagramFotobrant, decoist, Santana, Ode, SensoThe Life Creative, Freshhome

 

Share.