Mag je wonen en bouwen in een bos(gebied)?

Share.

Zou het niet geweldig zijn om in een bos te wonen? De vraag is of het wel kan. We gaan na of je er zonder problemen een woning kunt bouwen of renoveren.

Wonen in bosgebied niet toegelaten

Of je mag bouwen of verbouwen in het bos, hangt af van het begrip ‘bos’. Door de heringedeelde grondgebieden naar woon-, agrarisch of bosgebied begin jaren zeventig staat in het Koninklijk Besluit nauw weggeschreven wat wel en niet mag voor zo’n gebied en het stuk grond. Een groot deel van de bestaande bossen belandde toen in de categorie ‘bosgebied’, waar wonen niet toegelaten is. Andere bossen kregen een bestemming als recreatie- of agrarisch gebied, of zelfs woongebied. Bij verkoop van een woning of bouwgrond gelegen in het bos moet duidelijk zijn of het gebied effectief bosgebied is. Dit behoort dus tot de informatieplicht bij de verkoopadvertenties. De weekendverblijven waar je alleen tijdelijk mag verblijven, zitten vaak in de schemerzone.

Wanneer bouwen en verbouwen in een bos wel kan

Niet alle bossen liggen m.a.w. in bosgebied. Het is dus mogelijk een perceel te vinden waarvan de bestemming woningen toelaat. De bomen op je stuk grond mogen verwijderd worden onder bepaalde voorwaarden. De bomen mogen niet in bosgebied of een woonpark staan, maar wel in woon-, industrie- of agrarisch gebied. De te kappen bomen moeten zich binnen een perimeter van maximum vijftien meter van de woning bevinden. Deze afstand moet volstaan om een woning van voldoende lichtinval te voorzien en buiten het valbereik van de bomen te houden. De ontbossing kan alleen maar uitgevoerd worden als een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd wordt. Die aanvraag dien je bij de gemeente in, die op haar beurt het Agentschap Natuur & Bos om advies vraagt. ANB moet advies geven over compensatievoorstel van de kapvergunning. De kap van die bomen moet altijd gecompenseerd worden.

Foto’s © de boer & partners: Deze karaktervolle villa ligt in het midden van bossen en vijvers. Verbouwingen zijn op het eerste gezicht niet aan de orde. Mocht dit toch nodig zijn, is het even uitpluizen welke werken kunnen, en welke niet.

Foto’s © Carl Buyens: Dit landhuis in Grobbendonk ligt in bosgebied. Alle gebouwen mogen gerenoveerd, maar niet afgebroken en terug opgebouwd worden (de vergunning dateert van voor de wet op stedenbouw).

Een boswachterswoning via concessie bewonen

Een andere optie is een concessie van bijvoorbeeld een boswachterswoning. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert een aantal gebouwen zoals boswachterswoningen en domeinkastelen. Inverde, het eigen vermogen van het ANB, zoekt exploitanten om zulke woningen te bewonen, maar tegelijk ook om het goed de bestemming van zachte recreatie of natuurbeleving te geven. Een mogelijke invulling kunnen gastenkamers of een exporuimte in het groen zijn. Zo’n concessie loopt anderhalf tot maximum vijftien jaar. In oktober loopt bijvoorbeeld de oproep voor concessie voor een boswachterswoning in Ravels (provincie Antwerpen).

Foto’s © Inverde

Dromen van boomhutten

Een dosis gezonde lucht bevordert de concentratie. Deze boomhut in Limburg is gerealiseerd met een speciale vergunning afgeleverd door het Agentschap Natuur & Bos. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de boomhut om te vergaderen. Konden we ons maar allemaal nu en dan terugtrekken in zo’n boomhut, niet? Of nog beter: in complete treehouses zoals in het noorden van Europa. Misschien missen we in ons land wel een beetje de junglearchitectuur.

Foto’s © Agentschap Natuur & Bos: In deze magnifieke boomhut kun je zeer rustig in bosomgeving vergaderen.

Kortom: wonen in het bos kan, als het bos maar niet in bosgebied ligt. Het rooien van de bomen in een bos kan alleen met vergunning afgeleverd door het Agentschap Natuur & Bos. We laten je intussen graag verder genieten van de Week van het Bos van 11 tot en met 18 oktober. Heb je de smaak helemaal te pakken? Hier vind je tal van woningen te koop die in of nabij een bosgebied liggen.

Met dank aan Agentschap Natuur & Bos , Kabinet Ruimtelijke Ordening, Inverde , Carl Buyens Immobiliënde boer & partners Turnhout.
Auteur: KC

Share.