Karton als bouwmateriaal

Share.

Karton is best een veelzijdig materiaal. Architecten gebruiken het vaak om maquettes mee te maken om zo aan hun klanten een goed beeld te kunnen geven van de toekomstige realisatie. Maar het blijft niet altijd bij maquettes; er zijn ook al volledige gebouwen uit karton opgetrokken.

Goedkoop, licht, sterk, eenvoudig te verwerken en volledig te recycleren. Het zijn enkele kenmerken van karton. Er zijn mensen die geloven dat het ecologisch, technisch en economisch een goed alternatief zou kunnen zijn voor bepaalde bouwmaterialen die we vandaag de dag kennen. Natuurlijk spreken we dan niet over het golfkarton dat alomtegenwoordig is. Er zijn zoveel karton- en papiersoorten waarvan er een heel deel geschikt zou zijn voor gebruik in de bouw.

Een belangrijke pionier is de Japanse architect Shigeru Ban. Hij bouwde onder andere een kerk van kartonnen kokers in Nieuw-Zeeland en noodwoningen uit karton die bestand zijn tegen aardbevingen. In Nederland realiseerde hij de Paper Dome, een rond paviljoen met een koepel van kartonnen kokers.

Het staat natuurlijk allemaal nog in de kinderschoenen en karton zal vooral geschikt zijn voor het optrekken van tijdelijke bouwsels. De kracht zit in het feit dat het snel op te bouwen en terug af te breken is. Perfect ook voor tijdelijke woningen die bijvoorbeeld eenvoudig kunnen opgetrokken worden om vluchtelingen op te vangen of mensen een onderdak te geven na een natuurramp.

Maar er zijn ook kunstenaars die zich graag uitleven met karton. Zo heeft Daniel González in Madrid een pop-up gebouw gemaakt dat wel uit een kinderboek lijkt te komen. De oude gevel van een appartementsgebouw heeft hij volledig bekleed met handgeknipte stukken karton. Er werden ook tekeningen van belangrijke en bekende gebouwen op gemaakt en bovendien bewegen bepaalde delen van de gevel.

Hoe alles tot stand kwam, kan je zien in dit filmpje:

Ook illustratrice en ontwerpster Nina Lindgren heeft enkel karton en lijm gebruikt om een zwevende stad te bouwen met een diameter van twee meter.

Een timelaps van dit bouwwerk kan je hier bekijken:

Auteur: HS – Foto’s: Bridgit Anderson, Carola Merello, Nina Lindgren

 

Share.