Samenwonen met vreemden

Share.

Had of heb je ook die droom om samen met je beste vriend(in) een huis te kopen of naast elkaar te wonen? Leuk, toch! Om praktische redenen wordt die droom vaak al snel weer opgeborgen. Maar het kan echt wel, zelfs samen met vreemden! Je hoeft hiervoor heus geen hippie te zijn. Cohousing, gemeenschapshuizen en woongroepen zijn ideaal voor zowel jong als oud, alleenstaand of met een gezin. Hoe interessant zijn deze woonvormen voor jou?

Brievenbussen

Cohousing

Deze vorm van samenwonen is ideaal als je niet hélemaal onder één dak wil wonen met vreemden. Cohousers beschikken over een eigen woning en tuin met daarnaast een gemeenschappelijk gedeelte met een stukje groen. Je leeft in groep maar hebt toch nog steeds je eigen stek. Alle bewoners hebben inspraak in het project, delen de kosten, overleggen en werken samen aan deze minigemeenschap. In het gemeenschappelijke gebouw kan er plaats zijn voor een wassalon, speelkamer, keuken met grote eetruimte, … Een handige manier om te besparen op de aankoop van bijvoorbeeld een wasmachine (vandaar het wassalon) of het zoeken naar een babysitter. Er is wel steeds een buur die even op de kinderen kan passen.

Wasspelden

Gemeenschapshuizen

Wonen in een gemeenschapshuis is vergelijkbaar met op kot zitten, zoals we dat zo mooi zeggen. Iedereen in het huis heeft z’n eigen kamer, maar de badkamer, keuken en leefruimte worden gedeeld. Dit soort samenwonen is vooral populair bij studenten en jong-werkenden. Het is de ideale manier om ondergedompeld te worden in verschillende culturen en om mensen van allerlei soorten en afkomst te leren kennen.

samenwonen_gemeenschapshuizen_deurbel

Woongroepen

Een woongroep lijkt op een gemeenschapshuis maar dan met meer plaats voor jezelf. De woning is onderverdeeld in appartementjes of studio’s met woonkamer, kitchenette, slaapkamer en badkamer. Een gedeelte van het huis is toegankelijk voor alle bewoners: een huiselijk ingerichte leefruimte, keuken en eetkamer waar de huisgenoten elkaar treffen voor een gezellige babbel of om gewoon lekker samen te eten. De inwoners dragen elk hun steentje bij aan het huishouden. Je kan het eigenlijk zien als cohousing onder één dak. Ben je in de fleur van je leven en kies je ervoor om niet langer alleen te wonen, dan kan je in België als 55-plusser bijvoorbeeld gaan groepswonen in een van de Abbeyfieldhuizen.

Start to groepswonen

Op de website van Samenhuizen vzw vind je een praktische opstartgids vol info en tips over woongemeenschappen. Neem wel even de tijd om deze stevige boterham door te nemen want het is niet zo simpel. Kortgezegd komt het erop neer dat een dergelijk project staat of valt met het maken van goede afspraken binnen de groep. Alles hangt af van de mogelijkheden, verwachtingen en doelstellingen van de deelnemers. Klop zeker eens aan bij een notaris of advocaat want juridisch zitten deze woonvormen niet zo eenvoudig in elkaar. Wonen in groep is ook niet noodzakelijk goedkoper. Je koopt nog steeds een woning aan maar bespaart op lange termijn wel op kleinere dingen zoals de aanschaf van een wasmachine, tuinonderhoud, opvang voor de kinderen, …

Afspraken_maken_samenwonen_zimmo

Happy Hippie

Samenwonen in groep is dus niet enkel voor hippies. Het is in de eerste plaats gewoon een superleuke manier om je sociale ikke helemaal te laten openbloeien. Je woont samen met mensen met verschillende karakters en talenten. Leuk toch! Wij zijn alvast reuzebenieuwd of deze woonvormen iets voor jou zijn.

Foto’s: De Kaasdroger, samenhuizen in een vierkantshoeve.

Bronnen: Samenhuizen & Wonen in Brussel
Auteur: KP

Share.