Wat is aankoopbegeleiding?

Share.

Of het nu om een woning, appartement, grond of commercieel pand gaat, een onroerend goed aankopen, is niet niets. Er gaat een groot bedrag mee gepaard, maar ook een complex vakjargon en een heleboel regels en wetten die de transactie voor de koper er niet eenvoudiger op maken.

Traditioneel komt bij het merendeel van de vastgoedtransacties in België een vastgoedmakelaar in actie. Hij werkt in functie van de verkoper en levert een brede dienstverlening. De vastgoedmakelaar wordt betaald door de eigenaar in de vorm van een commissie op de verkoopprijs van de woning. Een makelaar stelt uiteraard alles in het werk om zijn klanten zo goed mogelijk te bedienen en zo tevreden mogelijk te maken.

En de koper? Wordt deze ook begeleid bij de aankoop van een nieuw pand? Ouders, een oom met kennis van elektriciteit of een vriend die iets af weet van sanitair, gaan wel eens mee om een tweede opinie over een woning te verschaffen … maar professionele begeleiding bij de aankoop van een pand? Het gebeurt nauwelijks, maar het kan wel degelijk!

Aankoopbegeleiding houdt in dat een externe partij ingeschakeld wordt die volledig losstaat van de verkopende partij en objectief kan werken in opdracht van de kandidaat-koper. Vind hier een aankoopbegeleider in je buurt.

Wat kan aankoopbegeleiding betekenen voor de koper?

Aankoopbegeleiding kan worden ingeschakeld op verschillende niveaus en staat voor begeleid kopen, zonder risico’s. De aankoopbegeleider kan de koper ondersteunen bij:

  • Huizenzoektocht

Heeft de huizenzoeker geen tijd of zin om zelf op zoek te gaan op de immomarkt, dan kan de aankoopbegeleider dit voor hem/haar doen. De aankoopbegeleider speurt Zimmo.be en alle mogelijke andere websites af naar het pand dat aan de eisen van de zoeker voldoet en binnen de gewenste prijsklasse valt.

  • Schatting van het pand

De verkopende partij biedt het pand aan voor een prijs die wellicht gebaseerd is op een professionele schatting. De aankoopbegeleider kan echter een bijkomende schatting uitvoeren. Deze kan de vraagprijs bevestigen of zelfs overstijgen, maar kan ook aangeven dat een lagere prijs aangeraden is.

  • Technisch nazicht van het pand (eventueel met experts ter zake)

Een pand kan er op het eerste gezicht goed uitzien, terwijl er toch verborgen gebreken kunnen zijn. Misschien is de eigenaar of de vastgoedmakelaar zelf niet op de hoogte van deze gebreken. Alvorens tot aankoop over te gaan, is het dus belangrijk voor de koper om te weten of bijvoorbeeld de elektriciteit, het sanitair of het dak geen onverwachte kosten met zich zullen meebrengen. De aankoopbegeleider kan de geïnteresseerde hiermee helpen.

  • Technische documenten opvragen en controleren

Welke zijn de wettelijk verplichte documenten bij een aankoop? Zijn deze voorhanden en wat staat er op deze documenten? Wat is de EPC-waarde? Volstaat een kleine ingreep aan de elektriciteit of moet deze helemaal vernieuwd worden (elektrische keuring)? Is er bodemvervuiling (bodemattest)? Ligt het pand in overstromingsgevoelig gebied? Al te vaak laat een kandidaat-koper zich bij de aankoop van een woning leiden door zijn emoties. Op dat moment kan de aankoopbegeleider met behulp van de technische documenten hem attent maken op de zaken waar hij/zij op dat moment niet aan denkt.

  • Opvragen juridische en bouwkundige zaken

Is er een voorkooprecht aanwezig op de woning? Zijn er erfdienstbaarheden of andere stedenbouwkundige beperkingen waar de geïnteresseerde van op de hoogte moet zijn? De aankoopbegeleider zoekt het uit en voorziet de kandidaat-koper van de nodige toelichting. De geïnteresseerde koopt bijgevolg met de juiste voorkennis en dus met een gerust gevoel.

  • Prijsonderhandeling

Het budget van de koper is belangrijk. Is de vraagprijs correct afgaande op de grootte, de staat, de ligging van het pand, … of moet er onderhandeld worden over de prijs? Daar waar bij de geïnteresseerde de emotie het meestal al overgenomen heeft van de realiteitszin, behoudt de aankoopbegeleider een objectieve kijk op de situatie en kan hij/zij de prijsonderhandeling van de kandidaat-koper overnemen. Een professionele communicatie tussen twee experts onderling zorgt voor een vlotte verkoop en een goed gevoel voor zowel koper als verkoper.

  • Nazicht van overeenkomsten

Alvorens de geïnteresseerde iets ondertekent (aankoop-verkoopbelofte, compromis, akte,…), is het interessant dat de opgemaakte documenten steeds doorgenomen worden door de aankoopbegeleider. Soms is het immers niet helemaal duidelijk waarvoor je als kandidaat-koper nu precies je akkoord geeft en dat kan later tot vervelende situaties leiden.

  • Ondersteuning bij de notaris

Een notaris beoefent een openbare functie waarbij hij/zij de koper informatief zal ondersteunen bij de aankoop van een eigendom. Het is echter zo dat de notaris het eigendom meestal niet bezocht heeft. Sommige kopers kiezen er daarnaast voor om beroep te doen op dezelfde notaris als de verkopende partij in de hoop het aankoopproces sneller te laten verlopen. Ook in dat geval kan de aankoopbegeleider ingeschakeld worden zodat de kandidaat-koper zorgeloos de akte kan ondertekenen.

De kandidaat-koper kan kiezen op welke diensten van de aankoopbegeleider beroep gedaan wordt. De aankoopmakelaar biedt transparante prijzen aan in de vorm van pakketten of dienstverlening op maat.

Vind hier een aankoopbegeleider.

Share.