De kleuren van 2016? Zacht en optimistisch!

Share.

Traditiegetrouw voorspelt het kleureninstituut Pantone dé trendkleuren voor het volgende seizoen. Voorlopig staat Marsala – de Pantonekleur voor 2015 – nog volop in de kijker. Maar de Pantone kleur van het jaar 2016 is…

…twee kleuren! De een is een roze tint genaamd Rose Quartz, de ander een zachtblauwe kleur met de naam SerenityRose Quartz, een lichte toon roze is volgens Pantone “een dwingende maar ook vriendelijke kleur die compassie en een gevoel van kalmte uitdrukt”, gecombineerd met Serenity, een koele blauwe kleur die, volgens hen, “troost met een kalmerend effect en gevoelens van verademing en ontspanning naar boven brengt, zelfs in deze turbulente tijden.”

Roze en blauw zijn al een lange tijd onlosmakelijk verbonden met de twee verschillende geslachten, waardoor je de verkiezing van deze twee kleuren ook zou kunnen beschouwen als een symbolisch statement over het moderne begrip van genderflexibiliteit – de twee geslachten zijn samen één! “De kleuren Serenity en Rose Quartz zijn goed met elkaar in balans.”, legt Eiseman uit. “Het spreekt verbondenheid en welzijn uit, een gevoel van orde en vrede.”

Pantone maakte ook een video, waarin de kleuren worden toegelicht. “De keuze valt samen met maatschappelijke vraagstukken rondom gender, en de toegenomen mate waarin consumenten kleur gebruiken als vorm van expressie – ook mensen die niet constant worden veroordeeld of gestereotypeerd,” licht ze toe. Al blijven het in onze ogen toch twee kleuren: roze én blauw.

Als het aankomt op interieurdesign, raden ze een vleugje Rose Quarts of Serenity in de vloerkleden, bekleding of verf aan. Maar ook al doen de kleuren je denken aan babyshowers, Pantone meent dat dat niet het geval is. “Rose Quartz is bijvoorbeeld niet babyroze. Het heeft niet dat slappe gevoel.”

De kleuren Rose Quartz en Serenity kan je gemakkelijk gaan combineren met andere kleuren, waaronder groen, paars, bruin en alle schakeringen van geel en roze. Om het iets extra te geven kan je bijvoorbeeld zilver of een felle kleur toevoegen.

Wat denk jij van deze kleur(en) voor 2016?

Auteur: HS – Bron & foto’s: Vogue, Ann Porter

 

Share.