Besparen door oude huishoudtoestellen te vervangen?

Share.

Advertenties van elektroreuzen verkondigen graag dat je tot de helft minder zou verbruiken als je oude toestellen vervangt door nieuwe, meer energiezuinige exemplaren. Maar wanneer moet je nu juist een product vervangen om te genieten van die energiebesparingen? We overlopen hieronder de meest voorkomende huishoudapparaten.

Koelkast

Een koelkast zou ergens tussen 6 à 15 jaar moeten meegaan, hierbij rekening houdend met variabele factoren zoals de gebruiksfrequentie en de ingestelde temperatuur. Omdat een nieuw toestel toch een hap uit het budget is, probeert men bij een defect vaak deze te herstellen in plaats van meteen volledig te vervangen. Dit hangt uiteraard wel af van de ernst van het probleem.

© Pinterest

© Pinterest

Er zou echter heel wat op elektriciteit kunnen bespaard worden door een energiezuiniger model te nemen. Deze presteren aanzienlijk beter wat betreft isolatie en hebben efficiëntere compressoren. Een koelkast verbruikt de hele dag energie en is dan ook samen met de diepvriezer goed voor 25% van uw elektriciteitsverbruik. Een oud exemplaar kan je daardoor jaarlijks €140 aan energie kosten. Volgens de Topten-lijsten is dit voor de huidige beste modellen slechts €40 per jaar. Het merk en het model spelen uiteraard ook een rol, alsook waar het eventuele vriesgedeelte zich bevindt. Een vriesgedeelte bovenaan zou zo 10 tot 15% minder energie verbruiken dan een onderaan.

Moet je dus voor kerst meteen een nieuwe koelkast vragen?
Absoluut niet. Hoewel een energiezuinig model je veel energiekosten kan besparen, is de kost van de aankoop ook tamelijk hoog. Je moet dus de afweging maken of dit (voorlopig) opweegt tegen de besparing. Koelkasten die ouder zijn dan 10 jaar zullen onvermijdelijk meer energie verslinden dan de nieuwe modellen. Het is dus aan te raden deze te vervangen, op voorwaarde dat de nieuwe koelkast minimum tot klasse A++ behoort.

Vaatwasmachine

Een vaatwasser heeft net als een wasmachine een levensverwachting van ongeveer 8 tot 10 jaar. De nieuwe modellen zien er bij beide langs de buitenzijde doorgaans gelijkaardig uit als de oudere maar zijn veel verbeterd langs de binnenzijde en wat betreft hun functionaliteiten.

©Novy

©Novy

Een traditionele vaatwasser gebruikt heel veel warm water (zo’n 10 liter), en wordt in tegenstelling tot de meeste huishoudelijke apparaten, intensief gebruikt. Een milieuvriendelijke machine bezit technologieën zoals bodemsensoren en verbeterde waterfiltratie die je jaarlijks zo’n 30 euro energiekosten doen besparen.

Moet u deze machine dus vervangen?
Niet noodzakelijk. Ja, een energiezuiniger vaatwasmachine zal je wat kosten doen besparen maar vooral afval verminderen. Dus tenzij het ecologische aspect voor u doorweegt, zal de impact niet groot genoeg zijn om de investering waardevol te maken.

Wasmachine

© Pinterest

© Pinterest

Tot 90% van de energie die een wasmachine verbruikt, gaat naar de verwarming van het water. De nieuwe modellen proberen het waterverbruik dan ook te reduceren. Doorgaans zouden nieuwe machines tot 50% minder energie verbruiken dan traditionele modellen, alsook de helft aan water.

Een wasmachine aanschaffen neemt een kleinere hap uit je budget dan een nieuwe koelkast. Bovendien verslaat ze met een levensduur van 9 tot 12 jaar doorgaans veel andere grote huishoudelijke apparaten.

Tijd voor een nieuwe wasmachine?
Wel, als u een van uw huishoudelijke apparaten wil vervangen om energie te besparen en het milieu minder te belasten, kan u het best met de wasmachine starten. Het is een relatief lage investering in vergelijking met de andere apparaten, en zorgt in verhouding ook voor een grote besparing.

Tot slot geldt voor al deze toestellen dat een goede machine kopen nog iets anders is dan ze ook goed gebruiken.
Voor gebruikstips die goed zijn voor het milieu en uw portemonnee kan u hier terecht.

Bronnen: DoItYourself.com – WWF

Auteur: TM

Share.

Leave A Reply