15 unieke geometrische trappen brengen je naar hogere sferen

Share.

In vele huizen zijn trappen niet meer dan een verticale constructie om van het ene niveau naar het andere te geraken. Een trap kan echter veel meer zijn dan dat. Je kan de ruimte onder de trappen een praktische invulling geven, zoals we in dit artikel al lieten zien. Maar voor architecten en designers kan een trap ook een manier zijn om hun creativiteit en eigenheid te uiten en een unieke toets te geven aan het interieur van een woning. In dit artikel tonen we vijftien voorbeelden die er op deze manier uitspringen, zij het door de geometrie, zij het door slimme en onverwachte details.

1. In deze woning in Tel Aviv, ontworpen door David Lebenthal Architects, ga je niet zomaar van het gelijkvloers naar de eerste verdieping of de kelder. De twee trappen werden symmetrisch gebouwd in twee vloeropeningen. De constructie speelt met horizontale en verticale effecten: op de strakke verticale balustrade werden horizontale planken gemonteerd waarop planten en snuisterijenwerden geplaatst. De minimalistische stalen treden zorgen voor de perfecte geometrische afwerking.

2. Niets is meer geometrisch perfect dan een fantastisch kubusdesign. Deze trappen van RA Projects zijn daarenboven nog eens blauw ook, hetgeen meteen in het oog springt in deze voor de rest vrij neutrale Finse woning. Let zeker ook op het praktische half open rek aan de achterkant van de balustrade!

3. Een trap opgebouwd uit cd-schijfjes? Wel, niet helemaal, maar het lijkt er wel een beetje op. Deze constructie van Gestion Rene Desjardins in een huis in Montreal, is een compositie van ronde schijfjes van verschillende grootte in een lukraak patroon en geeft op deze manier een zeer organisch effect aan de trap.

4. Eiken kisten en zwart staal, meer had Francesco Librizzi Studio niet nodig om deze fascinerende Siciliaanse trap te ontwikkelen.

5. Eveneens bestaand uit houten kisten: Deze trappenhal ergens in Australië van de hand van Nobbs Radford Architects. De houten kisten werden hier in de treden verwerkt. Ook aan de achterkant geeft dit een mooi visueel effect.

6.  Wat het is? Een flitsend rode trap die de zwaartekracht lijkt uit te dagen! Ontwikkeld door Diapo, gebaseerd op een kunstwerk van Do Ho Suh in het Tate Modern museum, en gefabriceerd uit geperforeerde staalplaten.

7. Opnieuw van Diapo is deze AR Floating Glass trap van roestvrij staal en glas. De trap werd ontwikkeld om wat licht en transparantie te brengen in de onthaalruimte van een bedrijf. De UV-verlichting aan de zijkant en het gebruikte materiaal zorgen hiervoor.

8. Belgisch! Deze trap van Edouard Brunet en François Martens combineert staal en hout. De stalen trap komt volledig los van de bovenverdieping, en mondt vanonder uit in een houten constructie die naast tredes ook dienst doet als opberg- en boekenrek.

9. Deze trap van notenhout ondersteunt zichzelf en verdient daarom alleen al een plaats in dit lijstje. Hij doet dit doordat elke trede werd vastgehecht aan en daardoor stevig steunt op de volgende trede. Deze functionele oplossing geeft ook een geweldig ruggengraateffect mee. Het lijkt bijna op een dinosaurusskelet!

10. Laat ons eens met twee verschillende rasterpatronen werken voor de beide zijden van de trap, dacht Specht Harpman. Hij ontwikkelde daarop dit juweeltje voor een kleine woning in New York. De trap doet eveneens dienst als opbergruimte. Misschien dat er ook echte juweeltjes in opgeborgen liggen?

11. Trap versus opbergkast werd hier naar een ander niveau gebracht. Craft Design zorgde aan de twee zijdes van de trap voor opbergvakjes, waardoor de trap visueel verstopt ligt en zorgt voor een verwarrend interessante geometrische illusie. Wij zagen het pas na vijf seconden, en jij?

12. Een ander reliëfpatroon is dit kunstwerkje van SABO Project, met dat verschil dat de treden hier verborgen zijn achter de opbergruimtes (en het ingebouwde bureau).

13. Geometrie ten top, deze creatie van Nico van der Meulen Architects in een moderne woning in Pretoria, Zuid-Afrika. Let vooral op de trapleuning van gehard glas, de betonnen treden met ingebouwde verlichting en de muur van geperforeerd staal erachter…

14. Nu we toch over verlichting bezig zijn… Deze trap van Design Associates, geïnspireerd door Japans design, mag er ook best zijn. Opgebouwd uit beton en hout lijken de treden als blokken op elkaar gestapeld te liggen en zorgen ze voor een mysterieus effect. Ben jij bij het zien van deze trap ook zo benieuwd om te weten wat er bovenaan allemaal terug te vinden is?

15. Voor de laatste houden we het op een andere manier licht. Deze trap, ontwikkeld door Oyo.IS, lijkt door haar discontinue karakter van afzonderlijke “tredendozen” als het ware te zweven in de woning. Een leuning is er ook niet, enkel drie handvaten werden in de muur verwerkt. Visueel de moeite, maar toch maar opletten dus!

Bron
Auteur: PJG

Share.

Leave A Reply