Een huis gebouwd met zeewier

Share.

Het architectenbureau Vandkunsten gebruikte kussens gevuld met zeewier om het dak te bedekken en de muren en vloeren mee op te vullen.  Zeewier is in overvloed aanwezig op het Deense eiland Læsø en was er vroeger een vaak gebruikt bouwmateriaal.

 

Vandkunsten heeft het zeewier gebruikt in combinatie met hedendaagse bouwtechnieken. Vroeger werd het hoog gestapeld op het dak. Bij deze woning heeft men kussens gemaakt van gebreide netten gevuld met zeewier en deze daarna vastgemaakt op het dak en aan de gevels.

Zeewier mag dan al eeuwenoud zijn, het is op zich een erg duurzaam product met een levensverwachting van meer dan 150 jaar. Het reproduceert zich elk jaar in de zee, komt zonder tussenkomst van de mens aan land en het wordt gedroogd door de zon en wind. Daarnaast isoleert het net zo goed als minerale wol,  is het brandveilig en heeft het goede akoestische eigenschappen.

Of hoe er uiteindelijk vele duurzame antwoorden en oplossingen voor onze milieuproblematiek gewoon voor het rapen liggen in de natuur zelf!

Bron: Dezeen

Share.

Leave A Reply