Al je slimme apparaten beheren met slechts één app? Het kan!

Share.

En je hebt er nog niet eens een stuk hardware voor nodig ook. Yonomi werd opgericht in 2013 en ontwikkelde een app die al je slimme apparaten in huis kan besturen en met elkaar laten communiceren: van geluidssystemen met wificonnectiviteit over verlichting tot sloten. What else is new, horen we jullie denken? Dat Yonomi enkel een app is. Je hoeft er dus geen extra hardware voor aan te kopen om alle toestellen te kunnen besturen, aldus CEO Kent Dickson.

Domotica voor de grote massa

“Bijna alle andere bedrijven in onze sector bieden een stuk hardware dat fungeert als “hub” of pivot voor alle slimme toestellen die iemand in zijn of haar woning heeft. Dit is een leuke oplossing voor early adopters en mensen die erg geïnteresseerd zijn in domotica, maar niet voor de grote massa.”

Waarom niet? Om te beginnen koopt niet iedereen zijn slimme apparaten in één keer maar stukje bij beetje: geluidssysteempje hier, een thermostaatje daar, misschien nog wat slimme verlichting en sloten ook voor de echte durvers. Met de Yonomi app is het integreren van nieuwe toestellen kinderspel. “Ook toestellen die niet geconnecteerd zijn via wifi maar bijvoorbeeld bluetooth werken met Yonomi. Deze toestellen komen met eigen hubs, die op hun beurt communiceren met Yonomi”, vervolgt Dickson.

Ten tweede, en misschien nog belangrijker: de interface van vele systemen is op zijn minst verwarrend te noemen. Een gewone gebruiker heeft nood aan een eenvoudig systeem dat al zijn toestellen met elkaar en zijn of haar smartphone of tablet verbindt. Yonomi werkt doodeenvoudig: het ontdekt alle toestellen die op een wifinetwerk aangesloten zijn, en zorgt dan voor de installatie.

De toekomst?

Maar wat is nu de toekomst van slimme toestellen in huis? Gaan we binnenkort allemaal leven met geautomatiseerde systemen die ’s ochtends op een welbepaald uur onze gordijnen openen, alvast een kopje koffie maken en de radio opzetten? Dickson is optimistisch, al blijkt de grote massa het allemaal wat trager op te nemen dan verwacht: “Alledaagse toestellen zoals thermostaten of sloten zullen op een bepaald moment allemaal draadloos communiceren, wanneer de prijs omlaag gaat en de technologie en betrouwbaarheid erachter voldoende vergroot.”

Eveneens aan de horizon: spraaktechnologie en -activatie en technologie om toestellen met elkaar te laten communiceren. Op dit gebied zitten er in de Yonomi app nu al enkele vernuftige toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld het weerbericht of je agenda laten omroepen door je audiosysteem. Spraaktechnologie in domotica is eveneens in opmars, met bedrijven zoals Amazon die zich in de debatten gemengd hebben. “Het gemak om met je toestellen te spreken en ernaar te luisteren, zonder dat je een smartphone moet bovenhalen, is niet te onderschatten. En je wordt er snel aan gewoon, geloof me”, lacht Dickson.

yonomi-smart-home-app

Wat denken jullie? Spreken we binnenkort allemaal tegen onze koelkast? Laat het ons gerust weten in de comments!

Bron: Yonomi

Share.