Een vleugje Art Deco in je interieur?

Share.

Wie kent er Art Deco niet? De prachtig versierde bouwstijl ontstond in Frankrijk en veroverde tussen 1920 en 1940 de wereld. Ook vandaag nog blijft de prachtig uitgewerkte stijl en esthetiek een belangrijke invloed voor ontwerpers en architecten. Denk bijvoorbeeld maar aan de scherpe geometrische patronen, de liefde voor gewaagde kleuren en de nadruk op moderne materiaal- en technologiekeuzes die nog altijd erg aanwezig zijn. Wat er wel veranderd is? De implementatie van het Art Deco idee. In dit artikel focussen we op twee woningen met een geweldig interieur in Art Deco. Wil je zelf een beetje van The Great Gatsby magie in je woning steken? Kijk en lees dan zeker verder.

We starten met een appartement in Art Deco ontwerp dat vooral de nadruk legt op het gebruik van kleuren in combinatie met kwaliteitsvolle metalen en luxueuze materialen die zo eigen zijn aan de stijl. In deze woning werd vooral geel en paars gebruikt, twee kleuren die de speelse kant van weelderigheid en luxe perfect benadrukken. Klassieke elementen zoals paneeldeuren, vloeren in visgraatmotief en zwoele en donkere houten kasten creëren een vintage gevoel dat wordt gecounterd door het frisse en trendy gevoel dat het moderne meubilair opwekt.

De woonkamer is zeer proper en open ontworpen, de eetkamer is dan weer zeer formeel opgevat. Beiden worden gelinkt door het paarse textiel op de stoelen en de poef en de bronzen accenten. De keuken is slechts gedeeltelijk afgesloten van deze leefruimte, en is zichtbaar door het grote deurgat en de handige opening in de muur links.

De meeste decoratieve elementen hebben één of meerdere eenvoudige metaalkleurige accenten. Art Deco werd altijd al gedefinieerd door het gebruik van luxueus materiaal. De sleutel tot het ingetogen effect hier is het gematigde gebruik van dit materiaal.

Het centrale tapijt en de grote kussens in de sofa geven dit gedeelte een zachte look, de eetruimte ziet er zeer aantrekkelijk en comfortabel uit met gracieuze lijnen en gepofte bekleding van de stoelen.

Zelfs de architecturale elementen gaan perfect om met het compromis tussen traditionele en moderne kenmerken. Een klassieke plafondplint zorgt hier voor het verbergen van de gordijnstaven.

Op de salontafel: een collectie van stapelbare gechromeerde kandelaars door Fritz Nagel. Deze modulaire kandelaars zorgen eveneens voor een kinetische sculptuur wanneer ze in pivotvorm worden opgesteld.

Fantastisch om te zien toch, de combinatie van tijdloos ontwerp, Art Deco accessoires en luxueuze details. Hier zie je alvast een stukje van de prachtige inkomhal in groen en blauw.

Deze klassieke eetruimte is misschien wel het meest onderscheidende element in het interieur van de open leefruimte. Geometrische lampen verlichten de hoekige tafel, de drie boeketten bloemen op het dunne tafelkleed vormen het prachtige decor van de tafel.

Weelderigheid is het paradepaardje van Art Deco. Kijk maar eens naar deze inkomhal. Het behangpapier op zich is al een kunstwerk, het tafeltje speelt de dubbele rol van wachtruimte en een handige plaats om nog snel iets te noteren of te ondertekenen voor het vertrekken.

De marmeren vloer in geruit patroon trekt meteen de aandacht. Een volledige muur is opgebouwd uit bespiegelde opbergkasten, de afgeschuinde hoeken geven het geheel een vintage look mee.

Paars, blauw en groen. Meer is er niet nodig om hier een verrassend vrolijk kleurenpallet te ontwikkelen dat contrasteert met de robuuste materialen die doorheen de woning gebruikt worden.

Het dramatische donkere marmer zet de gesofisticeerde toon voor de keuken. De gestreepte kasten zorgen voor een vleugje Art Deco.

Vanuit deze hoek valt het licht recht op de kasten, zo worden de streepdetails geaccentueerd en gebronzeerd. Een luxueus gevoel dus, zelfs in de keuken.

Ook de metalen kraan en de keramische potten zijn typisch Art Deco. Minimalistische weelderigheid!

Op naar de tweede woning… Hier wordt een eclectische en toch ook minimalistische aanpak in Art Deco gebruikt, met vele klassieke elementen in een hedendaags kleedje. Dit appartement is 147 m² groot, en houdt een zeer strakke schikking van het meubilair aan om de oppervlakte aan lege ruimte te maximaliseren. Geen grote opslagruimtes of sofa’s waar 10 personen kunnen in gaan zitten dus. Eenvoud is hier het mantra, het oog wordt wel geprikkeld door de luxueuze materialen en prachtige kunst in het appartement.

In de open leefruimte en keuken vinden we een mengeling van klassiek geïnspireerd meubilair en hedendaags design, overgoten met een sausje van Franse invloed.

De blauwe kasten zijn de perfecte ontspannende achtergrond voor het kookeiland en de eettafel. De stoelen en zitbank met prachtig rolornament lijken zo weggeplukt uit het paleis van Lodewijk de Zestiende.

Ook in de slaapkamer vinden we dit ontspannende en verkwikkende poederblauw terug. Eveneens opnieuw: een rolornament boven het bed. Samen met de bronzen verlichting zorgt dit detail voor het vleugje Art Deco.

De “quatrefoil” of vierpasbogen waren een gebruikelijk patroon in het Art Deco tijdperk. Hier doen ze dienst als een speelvol accent op de muur. Het opslag- en televisierek is dan weer zeer modern te noemen. Je hebt geen oud huis nodig om van vintage te kunnen genieten!

Gasten hebben misschien niet meteen in de inkomhal door dat dit appartement geïnspireerd is door Art Deco, maar er zijn al subtiele architecturale hints zoals de gebogen hoekrekjes en de paneelmuren. Maar allicht valt hun oog toch meteen op de oranje kapstok… J

 

Bron: Home Designing

Share.

Leave A Reply