De risico’s van social media bij een nieuwe thuis

Share.

Het is zover! De stap is gezet en je hebt een nieuw plekje voor jezelf. Uiteraard wil je dat iedereen weet dat je verhuisd bent, maar voor je alles op social media gooit, geven we je toch nog enkele do’s-and-don’ts mee.

Die nieuwe mijlpaal is een spannend moment dat je uiteraard graag met iedereen wil delen. Anno 2016 is delen simpeler dan ooit. Via Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Pinterest en noem maar op kan je veel informatie de wereld insturen. Ook persoonlijke informatie, en het is net daar dat op je hoede moet zijn voor de risico’s van social media.

Do’s

  • Foto’s

Wat je alvast kan doen, is prachtige foto’s van je nieuwe stekje nemen en deze delen met vrienden en familie. Via Facebook en Flickr kan je jouw hele journey in een album verzamelen en regelmatig updaten. Via Instagram en Twitter kan je eerder de hoogtepunten de wereld insturen. Denk maar aan het bezoeken van het huisje, tot het vieren na ondertekening van de akte en de ontvangst van de sleutels. Hoe je de perfecte foto maakt, kan je hier alvast lezen.

huiseigenaar

  • Inrichten

Wanneer je verhuist, of op het punt staat om in te trekken, kan je alvast beginnen nadenken over een bepaalde inrichting. Je hebt vaak al een beeld in gedachten over hoe je nieuwe woonst er moet uit zien, maar het zijn kleine details of extraatjes die je nieuwe woonst afwerken. Ook op social media kan je je laten inspireren. Hoe een kamerindeling eruitziet, of hoe je een bepaalde sfeer kan creëren (met verlichting), enzovoort. Instagram en Pinterest zijn hier zeer leuke kanalen voor. Je kan bij die laatste voor jezelf je droominterieur bij elkaar pinnen, opdat je het stelselmatig toepast op jouw speciale plekje.

  • Ontdek de buurt

Naast je huis, wil je graag meer weten over de buurt waar je gaat wonen. Je wilt de wereld laten zien in welke fijne omgeving je terecht bent gekomen, maar zelf kan je ook actief op zoek gaan naar de extraatjes uit de buurt. Woon je in een volledig nieuwe omgeving, kan het mogelijk zijn om groepen rond je gemeente via Facebook op te zoeken. Zo ben je snel op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Don’ts

  • Foto’s

Elk medium heeft zijn eigen karakter. Zo is Twitter een zeer vluchtig medium en kan je vaker een foto posten. Bij Facebook is het daarentegen mogelijk dat te veel foto’s posten na verloop van tijd als storend wordt ervaren door je online vriendengroep. Probeer dus hun tijdlijn niet te verzadigen met jouw foto’s.

  • Privacy

Probeer in vlagen van enthousiasme waakzaam te zijn. Bij het delen van foto’s en informatie moet je opletten dat je de gevaren van social media niet onderschat. Bij de traditionele foto aan de voordeur met de sleutels in de hand is het belangrijk om zo professioneel mogelijk te kadreren om je huisnummer niet in beeld te brengen. Je hand ervoor houden is uiteraard ook een optie. Kijk ook zeker je privacy instellingen na. Zaken die je aan je vriendengroep wilt laten weten, wil je niet per se ook aan de hele wereld verkondigen.

  • Adres

Vermeld op basis van voorgaande parameter ook nooit je adres op social media. Geef mensen met nare bedoelingen niet de kans om informatie te verkrijgen die je niet openbaar wil hebben. Met je adres kunnen ze gemakkelijk je huis analyseren en eventueel toeslaan op momenten wanneer je niet thuis bent.

  • Sleutels en namaak

Afgaande op alle don’ts geven we ten slotte zeker de raad mee om ook de sleutel, het meest essentiële aan je nieuwe stekje, niet te fotograferen. Recentelijk werd een trend opgemerkt waarbij mensen met slechte bedoelingen de sleutels die te zien waren op foto’s gingen namaken via een 3D-printer. Wanneer je vervolgens ook te weten komt op welk huis de sleutel past, is het een koud kunstje voor inbrekers. Ook sloten worden aangeraden te bedekken op foto’s die verspreid worden via social media.

sloten

Share.