Beleggen in studentenkamers is een aantrekkelijk alternatief

Share.

We hoeven je ongetwijfeld niet meer te vertellen dat vastrentende waarden* niets meer opbrengen. Dagelijks worden we om de oren geslagen met berichten over negatieve rentevoeten, waarbij als deze evolutie zich verder zet we uiteindelijk nog zouden moeten betalen om ons geld bij de bank te mogen parkeren. Niet te verwonderen dus dat er wordt uitgekeken naar alternatieven en dan komt uiteraard de vastgoedsector in beeld.

Tegenwoordig kunnen we beleggen in garages, zorginstellingen, vakantieverblijven en dus ook in ‘studentenkoten’. Vooral die ‘studentenkoten’ trokken onze aandacht en we legden ons oor dan ook te luisteren bij een expert ter zake. In dit geval betrof het Kristof Voeten, general manager van REALIS Immo NV.

studentenkamers-Brussel
I LOVE CITY LIFE THEATRE is een project met splinternieuwe en trendy studentenkamers, -studio’s in het hippe hart van Brussel – Meer info

Deze kon alleen maar bevestigen dat de interesse voor studentenflats als gevolg van de lage rentevoeten sterk is toegenomen. Het woord ‘studentenkoten’ wil hij niet gebruiken, want ‘koten’ is een vlag die de lading niet langer dekt. De huidige studentenflats of –kamers zijn niet meer te vergelijken met die van vroeger. Er is namelijk letterlijk alles op en aan. Zijn voorkeur gaat momenteel uit naar studentenkamers in Leuven en Brussel, dat nog steeds de interessantste markten zijn. Antwerpen kan eveneens de moeite waard zijn, terwijl ook de andere studentensteden elk hun specifieke kenmerken hebben.

Studentenflats-leuven-realis

Deze karaktervolle herenwoning, gelegen in een rustige straat in centrum Leuven, omvat 14 verhuurde en gemeubelde studentenkamers – Meer info

Welk rendement kan een belegging in studentenkamers opleveren? Kristof Voeten schuift een netto rendement vanaf 4% naar voren, wat betekent dat het uiteindelijke rendement zelfs nog iets hoger kan uitvallen. Het betreft inderdaad een netto rendement, dus met aftrek van alle kosten. Zitten er addertjes onder het gras verborgen? Belangrijk is dat de beheerder van de studentenkamers over de nodige expertise beschikt, hij of zij mag dus geen leek in de materie zijn. Het komt er dus op aan om met de juiste partij in zee te gaan. Wie belegt in ‘studentenkoten’ (we zullen dat woord toch nog maar 1x gebruiken) mag dus rekenen op rendementen van 4% of zelfs iets meer, maar mag dus niet over één nachtje ijs gaan.

* Verzamelnaam voor waardepapieren waarover een vaste rente wordt vergoed, zoals obligaties, deposito’s en leningen. (bron: IEX.be)

Auteur: JST

Share.