7 tips om een kamer om te toveren tot brouwerij

Share.

Zo gepassioneerd door bier dat je serieus overweegt om thuis te beginnen brouwen? Weet dan dat voorbereiding alles is en met deze tips, kom je al een heel eind!

Vraag het aan elke thuisbrouwer; het brouwproces bestaat voor 90% uit voorbereiding en slechts voor 10% uit het genieten van de vruchten van je arbeid. Het organiseren en saneren van de ruimte, het koken, koelen en fermenteren van je biertje. En uiteraard ook het vullen van de flessen. Allemaal essentiële elementen om een frisse pint te kunnen brouwen.

Wist je trouwens dat de beste thuisbrouwers al tijdens de zoektocht naar een huis rekening hielden met een toegewijde ruimte voor hun hobby? Zo ver kan je erin opgaan. Maar no worries. Deze zeven tips zetten je op weg naar een eigen brouwerij die stijl en functionaliteit combineren.

Functie heeft voorrang op vorm!

En je hebt heel wat gerief nodig. Naast de ingrediënten zoals graan en hop zijn er ook nog: emmers, mandflessen, thermometers, drankslangen, koelers, brouwsifons, luchtdichte potten, ontsmettingsmiddelen, zeven, maatbekers en -lepels en flessen.

Onder andere. Eens de passie groeit, neemt het aantal spullen dat je ervoor nodig hebt alleen nog maar toe, of je nu in je keuken, garage, kelder of speciale brouwschuur werkt. De belangrijkste voorwaarde voor een stijlvolle brouwruimte is dus om een manier te vinden om alles te stockeren…

1. Denk verticaal

Je wil zo veel mogelijk materiaal van de grond en uit de weg krijgen. Werk dus met een soort opslagrek met verschillende niveaus en met aanpasbare planken zodat je het rek kan aanpassen aan wat je op dat moment het meest nodig hebt. Denk aan een gaatjesbord om lichte spullen die je veel nodig hebt op te hangen. Gebruik plastic voor die spullen die je kan afwassen, zodat ze al hangend kunnen drogen. Voor zwaardere attributen (mandflessen bijvoorbeeld) kan je kijken naar fietshangers om tegen je muur te hangen.

2. In de mand is’t ook plezant

Laat rommel niet rondslingeren. Koop een paar goedkope opslagmanden of -bakken om alles weg te steken. Denk ook aan een labelprinter, zo weet je altijd wat er juist in welke bak steekt. Je kan deze manden stapelen en wegsteken wanneer je ze niet gebruikt. Ook lege emmers en drankbakken kunnen hiervoor gebruikt worden. Weer wat ruimte bespaard!

3. Hou alles bij elkaar

Items met dezelfde of gelijkaardige functionaliteiten dus, zodat je meteen een structuur creëert. De dweilen met het poetsproduct, bijvoorbeeld. Een andere mogelijkheid: groepeer je spullen aan de hand van het brouwproces. Hou de flessen, doppen en alle vulinstrumenten samen, zodat je maar één of twee bakken moet uithalen wanneer je in dit deel van het brouwproces bent aanbeland.

4. Gebruik je verbeelding

Je hoeft niet specifiek naar opslaggerief voor een brouwerij te zoeken. In een gewone kantoorkast krijg je wel wat flessen kwijt, graan kan je in een luchtdichte pot van in de keuken bewaren, en in een ouderwetse gereedschapskist kan je allerlei kleine materialen kwijt.

Foto 1

Maar amuseer je ook met de vorm!

Wanneer je al de praktische zaken hebt aangepakt en de lay-out en organisatie van je thuisbrouwerij werkt, kan het leuke deel beginnen: er echt je eigen ding van maken. Alles hangt natuurlijk af van de mogelijkheden qua ruimte en budget. Maar zelfs zonder je rekening te plunderen kan je een beetje leven in de brouwerij brengen.

5. Haal inspiratie in je stamkroeg

Simpel, toch? Het is je stamkroeg voor een reden. Je komt er graag, dus zal het interieur je ook wel aanstaan. Denk bijvoorbeeld aan retro neonreclame of wanddecoratie en de manier waarop ze glazen en flessen drank stockeren en presenteren. Schuim antiekmarkten of interieurzaken af op zoek naar enkele items die echt bij je persoonlijkheid passen. Zo wordt je brouwruimte écht de jouwe.

6. Overweeg vaten

Kwestie van echt indruk te maken. Presenteer je bier niet in traditionele flesjes, maar in een vat met tapkraan en alles. Je kan er natuurlijk zo duur in gaan als je zelf wil: onder de 1000€ vind je al een starterkit van behoorlijke kwaliteit. Dit artikel laat je zelfs zien hoe je zelf een installatie in elkaar steekt met een kleine koelkast. Oh ja, als je er dan toch zoveel moeite in steekt, zorg dan ook voor een gepersonaliseerde tapkraan!

7. Groot budget? Ga dan all-in!

Zo kan je ook een Brew Cave aanschaffen, een beer van een thuistap van 7000€. Of maak er gewoon meteen zélf een stamkroeg van voor jou en je vrienden. Inspiratie vind je hier!

Auteur: PJG
Foto’s: Trulia en Gizmodo

Share.