Do’s-and-don’ts bij een kleine slaapkamer

Delen

Droom je van een grotere slaapkamer voor de kinderen of logies, met ruimte voor meer dan alleen maar een bed? Of wil je van je kleine logeerkamer meer maken dan alleen maar een rommelhoekje? Terwijl een grote hoofdslaapkamer vaak ruimte genoeg heeft om kleerkasten en ander meubilair in te plaatsen, zijn kleine slaapkamers vaak niet eenvoudig te decoreren.

Veel mensen hebben schrik dat te veel spullen de kamer nog meer doen krimpen. Je kent dat wel, uiteindelijk eindigen die kamers dan als opslagruimte voor dozen, oud fitnessgerief of om je kleren in te drogen. Maar hoe maak je het beste van elke vierkante centimeter in deze kamer? Hoe zorg je ervoor dat ze stijlvol én functioneel blijven, dat je er een hele dag wil blijven liggen? Met deze do’s en don’ts kom je alvast een eind op weg.

Kopieer hotelkamers

Veel boetiekhotels hebben kleine kamers. En vaak valt het niet eens op hoe klein ze zijn, doordat ze zo zorgvuldig gedecoreerd zijn. Kopieer sommige van hun trucs, zoals gestoffeerde hoofdeindes aan een bed, plushen dekens en vele kussens op het bed. Probeer ook een klein nachtkastje, of smalle rekjes te installeren. Dat je toch nog ergens dat kopje koffie kwijt kan in de ochtend.

Foto 1

 

Bouw rond het hoofdeinde

In deze luchtige slaapkamer maakt een ingebouwde kast rond het hoofdeinde van het bed geweldig gebruik van de beperkte ruimte zonder daarbij andere muren in te palmen. Zo wordt een open gevoel gecreëerd. Het blauwe en groene kleurenpallet toont ook hoe je energie en leven in de brouwerij krijgt door heldere kleuren in een voor de rest vooral witgeverfde kamer te verwerken. Hou het wel bij één of twee kleuren, om het geheel niet te druk te doen ogen.

Foto 2

 

Ga er niet vanuit dat het te klein is voor twee

Zelfs in kleine logeerkamers kan je meestal wel twee enkele bedden kwijt. Indien echt nodig, bekijk dan extra smalle bedden. Deze mooie kamer boet niets aan stijl in, dankzij de witgeverfde bakstenen muur en tapijt met grafische print die zorgen voor een industriële look. Ingebouwde verlichting besparen heel wat ruimte. Zijn ze geen optie? Probeer dan verlichting die vast te klikken is op het hoofdeinde. Geen plaats voor een nachtkastje? Denk dan eens lateraal, zoals het balkje hier aan de rechterkant.

Foto 3

 

Kies voor een detailmuur

Een onpersoonlijk en ongeliefd kruipgat heeft iets deprimerends. Kies dus niet voor vier muren in dezelfde kleur, maar bouw een brandpunt in door één muur in een interessant kleureffect te schilderen. Of zorg voor luxebehangpapier of meer textuurbekleding op die ene muur. In dit voorbeeld zorgen de kleuren en het schaduweffect voor veel meer diepte in de kamer.

Foto 4

 

Durf multifunctioneel meubilair te gebruiken

Het is immers je vriend in een kleine slaapkamer. In deze foto doet het hoofdeinde ook dienst als boekenrekje en nachtkastje. Op het gebied van stijl zorgt dit ook voor een beetje zen in een anders klassiek witte muur. Spotjes in het plafond zijn een bijkomende slimme zet in kamers met lage plafonds.

Foto 5

 

Decoreer niet te weinig

Want het gevaar is dat het er saai en onontwikkeld gaat uitzien. Durf gerust enkele elementen te gebruiken die je in een grotere slaapkamer ook terugvindt, zoals kadertjes, tapijt en decoratieve verlichting. Je wil er immers ook een echte slaapkamer van maken, een plaatsje waarnaar je graag ontsnapt.

Foto 6

 

Gebruik sobere kleerkasten

Geen decadente kleerkasten met onnodig veel prullaria en opzichtige handvaten dus. Hoe minimalistischer, hoe beter.  Kies voor een glanzende afwerking om het licht te weerkaatsen in de kamer. Denk hierbij ook aan een bed met een eenvoudig frame, aangezien dit een stuk minder plaats inneemt.

Foto 7

 

Denk breed

Is het een bed? Is het een bureau? Of misschien wel een beetje van beide? Dit slimme bureau, geïntegreerd in het bed, is een goed idee voor de slaapkamer van een iets ouder kind, en geeft hem of haar voldoende plaats om zijn laptop op te zetten om wat huiswerk te maken. Het tweede bed dat verstopt zit onder het bed is ideaal voor logeerpartijen. Voor een op maat gemaakte oplossing, kan je altijd bij een goede schrijnwerker terecht.

Foto 8

 

Gebruik spiegels

De oudste truc in het boek, maar spiegels doen een kleine kamer er aanzienlijk groter uitzien. Gebruik bijvoorbeeld een kleerkast met spiegeldeuren. Zorg er wel voor dat je slaapkamer mooi, eenvoudig en opgeruimd is, want rommel en vuil zien er twee keer zo erg uit wanneer ze gereflecteerd worden.

Foto 9

 

Kopieer woonboten

Je kan veel inspiratie opdoen voor kleine woonruimtes door te kijken naar hoe ze dit oplossen in woonboten. Hier zorgt een lage kast rond de rand en hoek van de kamer voor opslagruimte en een nachtkastje, zonder een hele muur in te nemen zoals een traditionele kleerkast zou doen.

Foto 10

Nog inspiratie nodig? 😉
Hoe hebben jullie van kleine slaapkamers het beste gemaakt? Vertel het ons in de reacties!

Auteur: PJG
Bron & foto’s: Houzz, Home Designing

Delen