September: is jouw tuin al klaar voor de herfst?

Delen

September. Een maand waarin we nog kunnen genieten van mooi weer, maar tijdens een regenachtige dag toch ook de herfst voelen naderen. Tijd om de tuin nog eens goed onder handen te nemen!

Echte grote zomerhitte zal er niet meer komen in deze maand (al zijn er altijd wel uitschieters mogelijk) maar de grond is nog voldoende opgewarmd. Ideaal om bijvoorbeeld nog nieuwe vaste planten in de grond te steken. Door het feit dat de grond nog warm is, zullen de planten snel stevige wortels vormen nog voor de winter zich laat voelen.

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals ondere andere narcissen en krokus kan je nu ook planten.

De haag is inmiddels ook al even gestopt met groeien. Hét moment om deze een goede snoeibeurt te geven. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het “bloeden” van de takken. Zorg er bij het snoeien van hagen steeds voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Door deze tapse haagvorm kan het zonlicht tot onderaan in de voet van de haag.

Ook het gazon heeft nog aandacht nodig. Het gras groeit nog steeds, weliswaar niet meer zo hard als in de afgelopen maanden en moet dus nog afgemaaid worden. Maar de maand september is eveneens het ideale tijdstip om een nieuw gazon aan te leggen of het bestaande gazon waar nodig te herstellen. Vergeet ook niet de afgevallen bladeren regelmatig van het gazon te verwijderen met een hark of door er met de grasmaaier overheen te rijden en ze via de opvangbak te verzamelen.

Gooi die afgevallen bladeren niet in de container of vuilzak maar bewaar ze samen met de rest van het tuinafval op een grote hoop. Op een grote hoop zal het afval verteren tot prima compost dat je nadien kan gebruiken om de beplanting te beschermen en de grond in conditie te houden. Gratis en voor niets!

Vergeet ook de nestkastjes niet schoon te maken. De vogels kunnen ze dan gebruiken als slaapplaats. En vooral: geniet nog van de laatste zomermomenten in de tuin! Mocht het dan toch wat te fris worden, dan is een terraskachel of een vuurkorf een goede oplossing. Het knisperend houtvuur houdt je warm én maakt het extra gezellig.

Tenslotte nog een paar leuke weerspreuken: “Is ‘t met september heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer” of “Valt het loof vroegtijdig van de bomen, dan is de winter niet te schromen”.

Zelf ook nog tips? Laat ze dan zeker en vast weten!

Auteur: HS – Bron: De Gardeniers – Foto’s: TuinseizoenDeep Green Permaculture, Groei, Wonen

 

Delen