Doe eens gek: koop een volledig eiland!

Delen

Altijd al een groot landgoed willen hebben? Dat treft, want je kan je binnenkort eigenaar noemen van een gigantisch Schots eiland! Gigantisch? Zeker, 310 hectare is alvast de moeite wanneer je zelf het gras moet afrijden en begint je portefeuille te bibberen bij een prijskaartje van 2,2 miljoen euro? Geen nood, daar is een oplossing voor!

Waar?

Laten we eerst en vooral even kaderen waar we het nu precies over hebben. Het prachtige Tanera Mòr, een tot in 2014 bewoond eiland dat toebehoort aan de zogenaamde Binnen-Hebriden -een eilandengroep voor de Schotse Westkust- staat te koop. Het eiland staat niet echt gekend om zijn specialiteiten -behalve een zalmkwekerij- en is enkel per boot bereikbaar.

Wat?

Nadat de laatste vier inwoners het eiland verlieten in 2014 werd het eiland te koop aangeboden. In zijn geheel was dit toen een kleine 2,6 miljoen euro. Nadat er twee jaar geen potentiële koper zich aanmeldde besloot men om de prijs te laten zaken en het eiland in drie te delen. De loten worden daarom apart verkocht, tenzij iemand het gehele eiland wil opkopen voor een schappelijke 2,2 miljoen euro.

Maar toch, om het iets goedkoper te houden en in de hoop dat het eiland sneller een eigenaar vindt, werd er besloten om het eiland in drie op te delen.

  • Het eerste deel is te koop voor een kleine 780.000 euro en bevat de gehele Noordkust van Tanera Mòr. De 93 hectare grote oppervlakte omvat onder andere de prachtige weiden van Ard-na-Goigne en de twee meest noordelijke zoetwatermeren van de regio. Ook de baaien, het postkantoor -dat zijn eigen postzegels bedrukt (!)- en je eigen dieselgenerator zitten mee in het pakket. Wek tot slot je eigen energie op voor drie huizen, opnieuw allemaal inclusief in de prijs.
  • Het tweede deel is dan weer het centrum van het eiland en is met zijn 79 hectare ‘het kleinste perceel’ van de drie. Voor 536.000 euro bezit je niet alleen een prachtig zoetwatermeer, een natuurreservaat en het grootste strand van het eiland, je bent ook meteen eigenaar van 2 huizen en het waterzuiveringsstation van het hele eiland. De ‘gratis’ elektriciteit krijg je van het derde perceel.
  • Het derde -en meteen ook allergrootste- deel moet 915.000 euro opleveren. In ruil voor het duurste perceel heb je wel een hallucinante 134 hectare ter beschikking. Op dat landgoed staan maar liefst 4 huizen, 4 prachtige baaien in het Zuiden van het eiland en het hoogste punt van het eiland, genaamd Meall Mor, op een hoogte van 124 meter. Tot slot heb je nog je eigen dieselgenerator en voorzie je een heel eiland van stroom met 2 enorme windturbines. En oh ja, bovenop het zuidelijke deel van Tanera Mòr krijg je de eilandjes Eilean Mor en Eilean Beag er gratis bij.

Wonen?

Is het wel bewoonbaar? Uiteraard! Op het eiland staan een negental woningen, voornamelijk typische cottages. Deze zijn -afhankelijk van het perceel dat je aanschaft- de jouwe na aankoop. Het eiland heeft wel nood aan een frisse wind. De laatste bewoners vertrokken immers twee jaar geleden naar het meest bevolkte Binnen-Hebride eiland, Skye.

Vakantie!

Wat werd er in de tussentijd dan gedaan met die huizen? Wel, Tanera Mòr werd de voorbije jaren vaak bezocht als vakantie-eiland, waardoor de cottages werden verhuurd. De prachtige velden zijn immers ideaal voor lange wandelingen en de meren nodigen uit om aan watersport te doen. Op de pier is het dan weer romantisch vertoeven. 😉

Kortom, Tanera Mòr heeft heel wat troeven en kan zomaar de jouwe zijn. Word jij binnenkort eigenaar van dit gigantische eiland? 😉

Bron & Foto: Rightmove & Colin Prior

Delen