Griezel mee in deze 6 Belgische spookhuizen

Share.

Halloween staat voor de deur en dat betekent als vanouds dat we gezellig kunnen griezelen. Een traditionele snoepjesronde en een filmavond met de bekendste horrorfilms is ons allen bekend, maar wat dacht je van een rondleiding door enkele Belgische griezelhuizen? Spook mee in deze 6 woningen!

1. Het instortgevaar van Chateau Miranda

Starten doen we in Celles, een gemeente in de Waalse provincie Namen. Het kasteel wordt gekenmerkt door een gigantische toren van 56 meter -die lichtjes op instorten staat- en de 550 gesneuvelde ramen. Chateau Miranda werd afgewerkt in 1907 en was tot 1939 bewoond, totdat de Duitsers het kasteel inpalmden.

Na de oorlog keerde de inwonende graaf terug en stond hij het kasteel deels ter beschikking van de NMBS om te gebruiken als verblijfplaats voor jongeren. In 1958 vertrok de graaf uit het kasteel en 19 jaar later trok ook de NMBS zich terug. 14 jaar lang probeerde de graaf het kasteel een tweede leven te geven door een fonds op te richten. Met dat fonds konden scholen en verenigingen in het kasteel verblijven.

Helaas was dat niet voldoende en sinds 1991 is het kasteel onbewoond en in verval. Binnen is het op de tippen lopen om instortingsgevaar te vermijden. Dat was ook de gemeente niet ontgaan. In 2015 werd Chateau Miranda van het beschermd erfgoed gehaald en begonnen ze twee jaar geleden zelfs met de afbraakwerken. 🙁

Foto: Wikimedia

2. De dokter van Virton

Altijd al een dokterspraktijk willen bezoeken, zonder dat je zelf op controle moet? Ga dan gerust richting het Zuiden van het land. In 1980 verdween de Virtonse dokter en sindsdien staat het gebouw helemaal leeg. Op tafel staan nog ingeschonken glazen, de jas hangt nog aan de stoel. Op tafel ligt een krant, een leesbril en een gedoofde sigaar. De dokter verdween met de noorderzon …

3. De film van Villa Nottebohm

Iemand Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children gelezen? Het boek van Ransom Riggs werd geïnspireerd door Villa Nottebohm, een godvergeten vervallen ruïne in België. De Amerikaanse auteur bezocht daarvoor speciaal het kasteel in Brecht. Hoe hij dat beleefde kan je hieronder volgen!

Doet de naam van het boek je een belletje rinkelen? Dat kan kloppen! Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children werd in 2016 door Tim Burton en draaide in de Belgische zalen! Fun fact: Voor zijn film deed hij geen beroep op Villa Nottebohm in Brecht, maar gebruikte hij een burcht een eind verder in Brasschaat.

4. Het eenzame, verlaten huis

Van de ene dag op de andere verdwijnen je buren en zie je ze nooit meer terug. Ja, het kan zomaar. Dit Belgische huis werd jaren geleden zomaar achtergelaten en van de eigenaars ontbreekt elk spoor. De post bleef nog een tijdje binnendwarrelen, het behang schoof van de muren en hier en daar liggen scherven op de grond. Alsof geesten religieuze beeldjes van de schouw duwden …

5. Het mysterie van het ‘Ronde Huis’

Verlaten huizen zijn een godsgeschenk voor gekke spokenjagers, avonturiers en uiteraard voor fotografen. De Brit Andre Govia stak het Kanaal over om zulke woningen te ontdekken. Meteen in de Westhoek trof Govia deze woning aan. Een kinderfietsje staat nog in de gang, de bedden zijn opgemaakt, maar niemand blijkt er te wonen. Het herenhuis staat sinds 1990 leeg. Van de eigenaars is opnieuw geen spoor. De man des huizes liet zelfs zijn slippers staan.

6. De moord van Huis Den Noodt Gods

Ten slotte gaan we richting West-Vlaanderen, waar in provinciehoofdstad Brugge het Huis Den Noodt Gods staat. Op zich ziet het er een gewoon gebouw uit, maar de woning in de Spanjaardstraat staat te boek als spookhuis. Het gebouw was in de vijftiende eeuw een nonnenklooster, waar onder andere de 23-jarige Hortence Dupont woonde, werkte en bad.

De paters kwamen regelmatig langs om de Heilige Mis op te dragen en biecht te horen. Hierdoor werd één van de paters verliefd op Hortence, maar de liefde was niet wederzijds en dat bekocht ze met haar leven. In 1616 werd het gebouw gerenoveerd tot handelspand, maar staat sindsdien vaker leeg dan bewoond, waardoor de Bruggelingen het huis omdoopte tot spookhuis. Van 1616 is enkel nog de gevel overgebleven, vanbinnen werd het in 1970 alsnog gerestaureerd.

Foto: Brugselegenden

Foto: Brugselegenden

Happy Halloween! 

Het artikel is oorspronkelijk van oktober ’16, maar voor de getrouwheid van de feiten werd een update in 2018 doorgevoerd.

Share.