Eengezinswoning gerenoveerd met zeecontainers

Delen

In de Gentse binnenstad werd binnen de muren van een oud industrieel pand deze opmerkelijke eengezinswoning gecreëerd. Een oude bakstenen smidse en schrijnwerkerij kreeg daarmee een tweede leven.

Heel het idee van de renovatie werd bedacht door NU Architectuuratelier. De oude rode bakstenen voorgevel werd behouden, net zoals delen van het zaagtanddak. Maar binnen werd wel alles grondig herzien en aangepakt. De woning, een hout- en staalskeletbouw, bestaat deels uit drie zeecontainers met elke een eigen bestemming.

Stap je binnen door de poort, dan kom je in een voorruimte terecht die deels overdekt is door het zaagtanddak. Dit is zowel een speel-, parkeer als werkplaats voor de bewoners. Hier zie je meteen ook de containers staan. De gele container doet dienst als wintersas en berging. De twee andere containers staan gestapeld boven de inkompoort en zijn eigenlijk een gastenverblijf. Tegelijk geven ze ook steun aan de fragiele oude en beschermde voorgevel! Een mooie en praktische oplossing.

Bij mooi weer kunnen de wanden opengezet worden en is er geen visuele scheiding meer tussen de overdekte ruimte aan de straatkant en de tuin aan de achtergevel.

Ook binnen heeft de woning een pak karakter gekregen. Onder meer dankzij de gebruikte materialen en eigenzinnige vaste meubelen. Zo werd de keuken opgebouwd uit groene betonplex, messing en groene beton. In de ruime woonkamer staan een trap die ook dienst doet als boekenkast.

Goed geïsoleerde wanden, drie dubbele beglazing, balansventilatie en luifels aan de zuidkant zorgen ervoor dat deze woonst niet alleen knap (op)gebouwd is, maar bovendien ook energiezuinig is!

Auteur: HS – Bron & foto’s © NU Architectuuratelier

 

Delen