5 manieren om het leven in huis te vergemakkelijken met een tablet

Share.

De tablet, in zo goed elke huiskamer heeft dit toestel zijn intrede gedaan sinds Steve Jobs de eerste generatie iPads voorstelde in januari 2010. Nu heb je ze in alle formaten, in elke kleur, van elk merk en verschillende besturingssystemen. Maar vooral: je kan er allemaal je leven in huis mee vergemakkelijken.

Wat begon als een stuk technologie om ons te entertainen, ontwikkelde zich de laatste jaren tot een bijna onmisbaar element in ons dagelijkse leven. Natuurlijk, je kan er nog steeds een spelletje op spelen, je mails of social media mee checken of je favoriete series mee Netflixen. Maar de mogelijkheden zijn intussen veel uitgebreider dan dat, ook wat het vergemakkelijken van ons dagelijks leven betreft. Van je huis een smart home maken zonder een peperduur domoticasysteem te installeren? Het kan!

1. Slimme beveiliging

Geen zin meer om sleutels mee te zeulen of heb je graag de ultieme controle en flexibiliteit over wie er je huis in- en uitgaat? Dan zijn smart locks en hun bijbehorende apps op je tablet of smartphone misschien wel je ding. Met camera’s hou je dan weer je huis in de gaten vanop afstand. Je installeert de camera’s op strategische plaatsen en houdt de zaken in het oog op je tablet of smartphone. Ideaal voor senioren of mensen die (tijdelijk) niet goed te been zijn en de deur niet altijd even snel kunnen openen.

2. Geautomatiseerde klimaatregeling

Je huis in de winter voorverwarmen terwijl je nog op kantoor zit? Of tijdens de zomermaanden de airco laten draaien zodat het lekker fris is wanneer je thuiskomt? Veel thermostaten zijn tegenwoordig smart en verbonden met je wifinetwerk. Met de app van je fabrikant in kwestie kan je de thermostaat overal bedienen. Laat je alvast goed informeren bij je installateur.

3. Verlichting

Zit je in de zetel met je geliefde en is de verlichting net niet romantisch genoeg gedimd? Of is het in bad iets te donker om een boek te lezen? Ook je verlichting is tegenwoordig bestuurbaar vanop een tablet of smartphone. Je kan er zelf voor kiezen om speciale lampen te kopen of je bestaande verlichting in te pluggen in een wifigeconnecteerde schakelaar. Ook ideaal trouwens voor het automatisch regelen van de tuinverlichting.

4. Bedien je entertainmentsysteem vanuit je zetel

Zeker wat betreft entertainment wordt een tablet meer en meer een onmisbaar centraal instrument. Je kan hem gebruiken om je toestellen te bedienen, maar ook om je pc te gebruiken of muziek te streamen naar bestaande installaties. Via een Google Chromecast of Apple Airplay stream je beeld en geluid vanop verschillende apps van je tablet of vanop je computer naar je televisie of uitgebreider home cinema-systeem. Vele hi-fi fabrikanten ontwikkelen dezer dagen ook draadloze systemen. Hiermee kan je vanop je tablet muziek streamen naar verschillende kamers tegelijkertijd.

5. En je overige slimme toestellen van waar je maar wil…

Tal van traditionele huishoudtoestellen evolueren naar slimme toestellen. Zoek bij aankoop van een nieuw toestel naar eentje dat modern en Wi-Fi-geconnecteerd is, download de bijhorende app en bedien het toestel vanop je tablet. Enkele voorbeelden?

  • Er bestaan ovens die je al kan voorverwarmen terwijl je nog in de trein zit. Zo steek je meteen die pizza erin als je thuis komt.
  • Je vindt ook al koffiezetapparaten met Wi-Fi-connectiviteit. Beetje lui op zondag en zin om nog wat langer te blijven liggen? Laat de koffiebonen al malen voor je bent opgestaan!
  • Een vervallen potje yoghurt? Dat kan ook verleden tijd zijn. Zo zijn er koelkasten die je tijdig laten weten wanneer je dat ene potje achterin nog kan opeten. En je uiteraard waarschuwen wanneer je het niet op tijd opgegeten hebt. 😉
  • Je handen nog in het warme afwaswater en al aan het wegdromen over het lekkere warme bad dat volgt? Installeer een slimme badkuip of badkraan en laat het bad al lekker vollopen terwijl je nog aan het afwassen bent.
  • Gerust op vakantie vertrekken, wetende dat het sproeisysteem voor je gazon automatisch kan werken en kan bediend worden vanop afstand? Geen probleem!
  • Uiteraard zijn er ook robotstofzuigers en -grasmaaiers die Wi-Fi-geconnecteerd zijn en zo in de gaten kunnen worden gehouden.

 

Hoe het werkt zo’n technologie? Wel zo!

Smart-home-resize

Welke nieuwe technologie ken jij nog? 🙂

Auteur: PJG & YM
Foto’s © : i-Homes / August / Wink / Honeywell / Nest /  Google Chromecast / Bosch / Samsung

Share.