De 5 voordelen van een kleine woning

Delen

Hoewel velen dromen van een gigantisch huis, zijn er net zo veel mensen die dol zijn op een klein huisje of een appartement. En dat is meer dan terecht. Voor heel wat onder ons is dat -omwille van de persoonlijke of financiële situatie- dan ook de beste oplossing. Naast het feit dat een kleiner huisje of appartement gemiddeld een pak goedkoper is dan pakweg een kasteel, zijn er nog heel wat voordelen.

1. Sterkere relaties

Op een kleinere woonoppervlakte kom je veel vaker met elkaar in contact. Soms kan dat weleens negatief zijn, maar in het algemeen creëer je op die manier een betere band dan wanneer je in een groot huis elk in zijn of haar kamertje opgesloten zit. Een kleinere woonst brengt je -door zijn beperktere oppervlakte- dichter bij elkaar. Uiteraard hangt dit nog van meerdere factoren af en kunnen de meningen hierin verschillen.

Foto: DoItYourself

Foto: DoItYourself

2. Meer sparen

We hoeven er geen tekening bij te maken dat kleinere woningen kopen of huren, goedkoper is dan grotere huizen. Naast de aankoop ervan is ook het onderhoud goedkoper. Zo spendeer je minder aan verwarming wanneer je een kleinere ruimte moet opwarmen en heb je bijvoorbeeld ook minder lampen nodig om een heel huis te verlichten.

Daarnaast is ook het aankopen van meubilair ‘goedkoper’. Niet dat je minder kwaliteit in huis moet halen, maar je hebt minder meubels nodig omdat dat simpelweg niet allemaal past in een kleinere woning. Kortom, je maakt het zo mogelijk nog gezelliger met een kleinere portemonee!

8-redenen-waarom-kleine-huizen-fantastisch-zijn

Ook buitenshuis heb je veel minder kosten aan een tuin die kleiner is. Dat is net hetzelfde als de hoeveelheid verf die je nodig hebt om een gevel te herschilderen van een kleinere woning.

3. Minder rommel

Minder oppervlakte, minder rommel. Het klinkt voor velen onlogisch. De associatie met plaatsgebrek en bijgevolg een volgestouwd huisje ligt voor de hand. Maar toch: in een kleinere woning is er minder stockageruimte, dat klopt. Net daarom vind je veel sneller de slimmere ruimtes in je woonst om dingen te bewaren … of je denkt iets langer na tijdens het aankopen, alvorens je de vijfde keukenrobot tevergeefs probeert weg te proppen in de keukenkast. 😉

Een kleinere woning en bijgevolg kleinere ruimtes laten je ook toe om je woning net iets gemakkelijker proper te houden. De drempel om een kleinere ruimte te stofzuigen of te dweilen is immers veel kleiner dan wanneer je op voorhand weet een hele dag bezig te zijn met je paleis te boenen.

Foto: DoItYourself

Foto: DoItYourself

4. Minder stress

Volgens heel wat psychologen zou je in een kleinere woning veel gelukkiger kunnen zijn, maar dat heeft uiteraard nog steeds verband met hoe je zelf in het leven staat. De gedachte erachter is dat -wanneer je daarvoor open staat- je je er sneller bij neerlegt dat je bijvoorbeeld een gigantische zitbank niet kan kopen omdat er simpelweg geen plaats voor is. Wie dus woont in een kleinere woning, heeft minder zorgen omdat je je sneller aanpast en vrede neemt met je leven.

Andersom is dat net hetzelfde. Wie veel ruimte heeft en kan pronken met een jacuzzi, sauna, zwembad en dergelijken willen steeds meer. En steeds meer willen hebben, zorgt dan weer voor een hoop stress, want alle hyperdeluxe toestellen moeten ook de nodige zorg hebben. Zorgen die jij in een kleinere woning dus niet hoeft te hebben. Dus voetjes omhoog in de zetel en relax! 🙂

5. Kleinere ecologische voetafdruk

Eigenlijk somt dit puntje alle vorige een beetje op. Zo is je ecologische voetafdruk gelinkt rechtstreeks verbonden aan je woonsituatie. Wie kleiner woont, verbruikt minder energie, minder water en koopt minder materiaal die eveneens hun voetafdruk hebben. En dat is niet alleen goed voor je milieu, maar ook voor je portemonee!

Foto: DoItYourself

Foto: DoItYourself

Wij zijn alvast fan van een klein huisje of appartement! Jij ook?

Bron: DoItYourself.com

Delen