Wonen op 12 m²

Delen

Tover een ruimte van 12m² zonder elektriciteit om tot een leefbare ruimte. Dat was kort samengevat de opdracht voor architecte Julie Nabucet. De meest opvallende beslissing was het centraal plaatsen van het meubelblok. Een weloverwogen beslissing want het blok is als het ware het hart van de leefruimte.

Keukengeheimen

Geheimen in een ruimte van slechts 12m²? Jawel! Bovenop het platform vinden we de keuken terug. Het bed glijdt eronder, maar schuif het half weg en je hebt een zitbank. Verder vinden we langs de ene kant opbergruimte voor bijvoorbeeld boeken, terwijl de andere kant dan weer keukenapparaten en servies bevat. Maar ook een spoelbak, kookplaat en een combimagnetron.

De badkamer

Voor alle duidelijkheid. Ja, die is er, maar er was te weinig plek voor een bad. In de plaats daarvan kwam er een combinatie van van een douche en – jawel – toilet (de Fransen omschrijven het als een ‘Italiaanse douche‘). Om te voorkomen dat alles nat zou worden tijdens het douchen is er toch nog een douchegordijn voorzien. De wasbak kan niet in dezelfde ruimte en staat tegenover de spoelbak in de keuken. Een houten ‘rooster’ zorgt toch voor een beetje privacy, zonder daarbij invallend licht te blokkeren.

Veel vrienden zal je niet moeten uitnodigen, gezien de toch wel heel beperkte ruimte die zelfs vrij nipt is voor twee personen. Maar wil je in hartje Parijs wonen, dan moet je er bepaalde nadelen bijnemen. Zoals wonen in een kast – neen sorry – wonen op 12m².

Foto’s: www.julienabucet.com

Auteur: HS

Delen