5 snelle en slimme trucjes voor een frisse keuken

Delen

Een kleine boost nodig? Je bent niet de enige in deze tijd van het jaar. Een beetje extra energie is meer dan welkom, en geloof het of niet: de keuken is ideaal om daarmee te starten. Hou je een weekendje (of zelfs minder) bezig en je maakt van je meest gebruikte, maar minst geliefde ruimte in je woonst meteen een topper. Eentje met jouw persoonlijke stempel, die je aanmoedigt om meer thuis te koken, eten en genieten. Met deze 5 tips begin je er meteen aan!

1. Hang wat kunst op

Om een of andere reden staan mensen niet echt te springen om kunst op te hangen in keukens en badkamers. Zelfs niet mensen die dit wel gewoon zijn in andere kamers te doen. Val niet in dit patroon: doe het gewoon, en doe het meteen goed. Retro foodie kunst, posters van avant-garde kunstgalerije, of opgeblazen vintage familiefoto’s: wat je gelukkig maakt, maakt ook je keuken gelukkig. De kunst is kunstwerk op maat van je ruimte vinden, met toch alles erin vervat. Succes!

2. Doe eens zot met vervangbaar behangpapier

Zelfs in kleine hoeveelheden kan behangpapier de look van een keuken volledig transformeren. Het is een krachtige designtool die energie, kleur en textuur toevoegen aan een vaak enkel utilitaire ruimte. Het is de logica zelve: keukentoestellen en –kasten zijn vaak grote, neutraal gekleurde oppervlakten. Daar wat gewaagde patronen op verwerken, ziet er fantastisch uit. Vervangbaar behangpapier is tegenwoordig eenvoudig te installeren, gemakkelijk schoon te vegen en verwijderbaar wanneer je iets anders wil. Liever niet de hele keuken behangen? Overweeg dan enkel de kookmuur, de ruimte boven de kasten, een enkele muur of zelfs het plafond.

3. Maak een statement met je gepersonaliseerde accessoires

De keuken is zo’n leuke ruimte om te (her)ontwerpen omdat er zo veel mogelijkheden zijn om accessoires toe te voegen die zowel persoonlijk als praktisch zijn. Waarom een oude keukenhanddoek ophangen wanneer je er ook eentje kunt hangen die volledig jouw stijl en smaak is? Of denk eens aan speciale peper- en zoutsetjes, tassen, bewaardozen, tafellakens… Enfin: you get the point. Weg met de saaie basics, in met de accessoires die je graag doen koken, snacken en drinken in je keuken.

4. Overweeg een groot tapijt

Inderdaad, keukens kunnen vuil worden. Keukenvloeren, en al zeker die in huurhuizen, kunnen er al snel vuil, versleten en gedateerd uitzien. Een helder tapijt leggen is dan een perfecte oplossing, zelfs in kleinere keukens waar je smallere tapijten kwijt kan. De truc is om niet te mikken op een traditionele keukenlook, maar deze mogelijkheid te gebruiken om kleur en karakter in je keuken te krijgen. Schrik van het kuisen? Denk dan eens aan tapijten die je zowel binnen als buiten kan gebruiken, en dus ook met water kunnen proper gemaakt worden.

5. De kracht van planten

Is er ook maar één kamer in huis die geen boost krijgt van wat groene aanwezigheid? Planten werken overal, en in de keuken kunnen ze ook nog eens functioneel zijn. Hoe? Door een klein indoor kruidentuintje natuurlijk. Mik op een mengeling van verschillende groottes. De planten zijn echter half het verhaal: de plantenbakjes waar je ze in zet, hebben eveneens hun invloed op je keukendesign. Zelfs als je van de overige vier tips niks meeneemt, trakteer jezelf dan op zijn minst op een nieuwe plant en een mooi potje om het in te zetten. Je aanrecht zal je zeer dankbaar zijn!

Zelf nog ideetjes die we niet gecoverd hebben? Laat het ons vooral weten in de comments!

Auteur: PJG

Bron: Etsy, Pinterest

Delen