7 keer ruim wonen in kleine studio’s

Delen

Klein wonen lijkt nog steeds een piste die de gemiddelde Belg liever niet bewandelt. We zien het graag groot, hebben een baksteen in de maag en gaan graag voor een huis. Maar wist je dat appartementen en zeker studio’s steeds populairder worden? Enerzijds uit noodzaak -minder plaats of budget-, anderzijds omdat een kleine studio ook erg ruim kan zijn.

Groot, groter, grootst. Een huis moet groot zijn. Neen, echt niet. Wonen in een kleine woning is niet alleen erg gezellig, het heeft ook tal van voordelen. En als er dan nog eens creatieve architect zijn gave loslaat op een studio, creëer je ontzettend leuke woningen met weinig oppervlakte, maar optimale ruimte. Doe inspiratie op met deze 9 voorbeelden!

1. 32 vierkante meter aan ruimte

Ontworpen voor een jonge, alleenstaande man met grijstinten en een fraaie houten vloer. Ja, de eeuwige vrijgezel onder ons kan met deze 32 m² perfect toe. Naast de vijftig tinten grijs die je in deze woning vindt, doorbrak de architect de stijl door toetsen turkoois toe te voegen. En met succes: mannelijk en toch stijlvol!

2. De glazen schuifdeur

Hoewel deze voorbeelden echt ruimer lijken dan ze zijn, is ook deze woning slechts 50 m² groot. Sommigen kunnen twisten over wat nu precies een loft of een studio is, maar in dit geval zijn deze eenkamerwoningen -met uitzondering van badkamer- klein genoeg om studio’s te zijn. In deze studio werden aparte kamers gecreëerd door te werken met glazen wanden. Dat is het geval met de slaapkamer, waar op een subtiele wijze ‘privacy’ werd toegevoegd.

3. Wit is ruimte

Wil je echt ruimte creëren, dan is het raadzaam om weg te stappen van donkere kleuren. Zo geven lichte muren in combinatie met veel daglicht alvast het gevoel dat je ruimte zat hebt, terwijl je gewoon in een studio zit. Ook in dit geval werd de slaapkamer afgeschermd met een glazen deur en muur, waardoor je toch nog het gevoel hebt afgesloten te zijn.

4. De praktische wasruimte

Om toch nog het gevoel te hebben dat je in aparte ruimtes zit, werd in het midden gewerkt met muren en openingen naar verschillende ruimtes. Het is echter schijn, want de ruimte blijft beperkt. Zo is het bed direct naast de keuken en is er geen eettafel te vinden. Je avondmaal verorberen doe je naast elkaar, aan de bar.

5. Koken voor televisie

Net zoals in vele studio’s kan je vanuit één punt de keuken, de woonkamer en de slaapkamer aanschouwen. Ook hier, maar door het vele licht en de gezellige kleuren oogt het niet alsof alles op elkaar geplakt is. Het voordeel hier: als je aan het eten bent, kan je meteen genieten van je favoriete tv-programma.

6. Kleuren in het interieur

Waar tegen de muur vooral gebruikt wordt gemaakt van witte tinten in combinatie met hout, hebben ze vooral qua meubels kleur toegevoegd. Daarnaast wordt er ook gewerkt met niveauverschillen. Niet in de vloer, maar wel in het plafond. In de woonkamer werden rondom spotjes toegevoegd in een vals plafond. Een extra dimensie!

7. Het tapijt is de woonkamer

In dit appartement was de ruimte te klein voor een ruime salontafel vrezen we. Het tapijt met twee zetels geeft de woonkamer aan, vlak tussen de keuken en de slaapkamer. Een bewuste keuze van de architect, die niet zo zeer wilde werken met een standaard woonkamer. De twee zetels met zicht op bed staan er niet zomaar. Boven het bed klapt een projector uit, waar je je favoriete film kan herbeleven. Heb je trouwens die prachtige badkamer al gezien? Schitterend!

In deze voorbeelden kunnen we stellen dat klein wonen ook erg gezellig kan zijn. De studio’s ogen ruim genoeg en alle voorzieningen zijn ook aanwezig. Is het iets voor jou? Laat het weten in de reacties!

Bron en foto’s: Home-designing

Delen