Zo krijg je heel het jaar door een prachtige tuin

Delen

Begin je al stilaan te dromen van heerlijk luieren in het lentezonnetje in je eigen achtertuin? Zo’n tuin, die bouw je natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Een tuin heeft aandacht nodig, het hele jaar door. Met de juiste keuzes en planten in jouw unieke context maak je er een hobby en plezier voor het leven van. Wij beginnen alvast met deze 6 tips.

1. Investeer in je grond

Laat een bodemtest uitvoeren door je lokale tuinspecialist. Op die manier weet je meteen wat je waar kan laten groeien en hoe je de grond kan verbeteren. Versterk in tussentijd je grond zo veel mogelijk met organische materie. Koop zakken compost, of kweek zelf een composthoop. Dit geeft de bodem een betere textuur, een diverse populatie aan goede organismen en een meer vruchtbare grond. Als je bodem slecht gedraineerd is, kies dan voor planten die een natte bodem verdragen of installeer een droge plantenbak of drainage om standwater te vermijden.

2. Weg met de slechte bomen

Met een beetje geluk staan de bomen die je vandaag plant, er voor een heeeeeeel lange tijd. Plant dus niets waar je later spijt van gaat hebben, zoals een zilveren esdoorn die zaadjes over de hele tuin verspreidt of een cypres die uiteindelijk je huis in de schaduw zal zetten. Wanneer je een boom of struik kiest, hou dan rekening met de uiteindelijke grootte, vorm en karakteristieken. En vermijd sowieso bomen die zwakke wortels hebben of vatbaar zijn voor pest of bladluis. Bomen verwijderen kost immers best wel wat (onnodig) geld.

3. Ken je zonlicht

Die “volle zon”- en “gedeeltelijke schaduw”-icoontjes staan natuurlijk voor een reden op je plantenlabel. Te veel zon verbrandt de bladeren en tast de gezondheid aan, te weinig zon maakt de plant slap. Kies planten die kunnen uitblinken in jouw specifieke tuincondities. Een plekje dat acht of meer uren direct zonlicht krijgt, is een perfecte plaats om groenten, fruitbomen en bloemen te kweken. Een plaats die vooral in de schaduw blijft liggen is ideaal voor planten, varens en kleine bomen die je op het lager niveau in het bos vindt. Te veel schaduw in je tuin maar wil je toch rozen en tomaten kweken? Overweeg dan een professionele tuinman om je bomen en hoge struiken te verwijderen en meer zonlicht te krijgen.

4. Koop planten met vertrouwen

Als het lijkt dat alles wat je kweekt op een bepaald moment afsterft, stop dan met ongezonde planten te kopen. Inspecteer de bladeren al in het tuincentrum en haal de plant uit zijn pot om te kijken of de wortels wel stevig, wit en gezond zijn. De beste plaats om gezonde planten te kopen is in een lokaal tuincentrum. Anders koop je ze best vlak nadat ze ergens geleverd zijn.

5. Vierseizoenenplanten

Het is verleidelijk om altijd in de lente naar planten te shoppen, maar die mooie bloesems zullen snel weer weg zijn. Om 11 maanden tuinverveling te vermijden, kies je best voor een variatie aan planten die je het hele jaar door geboeid houden. Koop dus ook zomerplanten, herfstplanten en winterplanten of –bomen.

6. Verdeel en heers

Onze beste geldbesparende truc? Kies een vaste plant, kelk of siergras dat kan groeien en nadien verdeeld worden. Hoe? Plant een paar exemplaren in je tuin. Na een paar jaar verdeel je de planten door ze op te graven en ze met een scherpe spade doormidden te snijden. Doe dit best in de lente, wanneer het niet te warm is en de plant actief in groei is. Plant de halve delen opnieuw in, bedek met aarde en geef ze genoeg water om te laten groeien. Doe dit elke twee jaar, en je hebt niet alleen een hele resem gratis planten, maar ook een tuin die er samenhangend en ontwikkeld uitziet.

De lente is het seizoen van grenzeloze energie en vernieuwing. Zorg ervoor dat je die energie gebruikt en steek hem in je tuin, zodat je er het hele jaar door van kan genieten!

Auteur: PJG
Bron: Zillow
Foto’s: Pinterest

Delen