6 goedkope tips om geld te besparen in de keuken

Delen

De keuken is één van de drukste ruimtes in je huis. Het mag dan geen verrassing zijn dat net hier je energierekening onnodig de hoogte in wordt gejaagd. Denk maar aan het gebruik van de keukenapparaten voor de dagelijkse maaltijden of de vaatwasser, om nadien ook alles te laten blinken. Maar wist je dat je rekening niet zo hoog hoeft op te lopen? Wij geven je 6 manieren om in de keuken te besparen op je energierekening!

Licht

Laat jij ook weleens het licht branden? Weet dan dat je op die manier tot een kwart van je energiefactuur onnodig betaalt. Zorg er dus voor dat je op tijd je licht uitschakelt of kiest voor energiezuinige lampen. Denk maar aan spaarlampen, die aan de kassa misschien een beetje meer kosten, maar veel langer meegaan. Ook verbruiken ze een pak minder voor dezelfde -of betere- lichtsterkte. Denk maar aan de oude lampen, die naast licht onnodig veel energiewarmte uitstralen.

Meer info over het gebruik van verschillende lampen vind je hier!

Stekkers

Heel wat onder ons hebben vaak een broodrooster, koffiezetter of een gsm-oplader continu in de stekker steken. Doorheen de dag verbruiken ze nog heel wat onnodige energie die je energiefactuur niet bevordert. Wist je dat bijvoorbeeld een koffiezet bij gemiddeld gebruik 42kWh jaarlijks op de teller heeft? Voor een microgolfoven is dat het dubbele en geldt dat enkel voor het gebruik.

Idealiter steek je ze dus enkel in wanneer nodig, of maak je gebruik van een verdeelstekker met aan- en uitknop. Zo kan je al wat uitsparen.

Koelkast

Zoals bij elk toestel helpt het om een nieuwere versie aan te schaffen. Deze zijn namelijk ontworpen om zo energiezuinig mogelijk te presteren.Waar een koelkast met energietype C op jaarbasis 500 kWh verbruikt, heb je met een energietype A+ slechts 201 kWh jaarlijks verbruik.

Daarnaast is het -om dezelfde reden- handig om je koelkast niet bloot te stellen aan onnodige warmtes. Zo zet je de koelkast best niet naast een fornuis of vaatwasser. Zelfs direct zonlicht is niet goed, omdat dat je koelkast opwarmt. Om die reden heeft het meer energie nodig om vanbinnen op temperatuur te blijven.

Vaatwassers

Hetzelfde geldt ook voor vaatwassers. Een afwasmachine met een hoger energielabel verbruikt veel minder dan hun oudere varianten. Bij sommige toestellen is het zelfs niet nodig om eerst de borden volledig af te spoelen alvorens je ze in de vaatwasser steekt. Dat bespaart je ook heel wat water.

Koken

Of je nu een gasvuur of een elektrisch fornuis hebt, kan je er in ieder geval voor zorgen dat de pot die op het vuur staat overeenkomt met de grootte van je vuur. Zo niet, gaat er onnodige warmte en energie verloren. In de oven kan je dan weer gebruik maken van glazen of keramische schalen. Je kookt er veel sneller mee, zelfs op een lage temperatuur. Open daarnaast de oven enkel wanneer nodig. Het verliest namelijk voor 25% aan temperatuur elke keer de deur wordt geopend. En opnieuw op temperatuur komen, vergt energie! 😉

Loodgieterij

Merk je problemen op met een kraan, dan is het belangrijk om eventuele lekken op te speuren en zo snel mogelijk aan te pakken. Een lekkende kraan kost je jaarlijks ook een aardig sommetje die je liever elders uitgeeft. Heb je de smaak te pakken? Ontdek hier alle energiezuinige loodgieterij-aanpassingen die je kan doen!

Nog meer tips nodig? Je kan ook geld besparen in de badkamer of zelfs met je garage! Meteen alle kamers in huis energiezuinig kan maken? Ontdek het hier!
Ontdek ze allemaal!

Bron en foto’s: DoItYourself

Delen