VOOR & NA: van een donkere loods naar een stralend huis!

Delen
Toen een gezin aan de overkant van de straat een stuk grond te koop zag staan, twijfelden ze geen moment. Bovenop hun nieuwe eigendom stond echter een oude loods als erfenis van een voormalig houtbedrijf. De opslagplaats zomaar platgooien zou zonde zijn, vonden ze. En toen deden ze er dit mee!

Kelderniveau

Om de Londense loods volledig om te bouwen tot een gezellige gezinswoning deden de opdrachtgevers beroep op De Rosee Sa Architecten. Zij zagen eveneens ontzettend veel potentieel in de voormalige werf van een houtbedrijf en besloten dan ook om zoveel mogelijk nostalgische toetsen te bewaren. Het begin alvast met een poort… uit hout!

De woonkamer

De woning strekt zich in de breedte uit over het hele perceel, grenzend aan twee gemeenschappelijke muren. Het gevolg? Om toch nog een beetje licht te compenseren werd er gebruik gemaakt van de lichtinval van het dak. Dat gecombineerd met houten structuren, witte muren en een licht interieur zorgt er alvast voor dat de woning toch ruim genoeg oogt.

Binnentuin

Uiteraard mocht niet alles zomaar. Zo is het perceel erg smal en vastgeklemd tussen twee gemeenschappelijke muren waar ze moesten afblijven. Daarbij kwam dat het perceel 37 meter lang was, waardoor ze een tuin ruim 25 meter verder niet zagen zitten. De oplossing? Binnentuinen die onder andere tussen de woonkamer en de keuken moesten zorgen voor de welverdiende rust en het nodige daglicht.

Keuken

Van de woonkamer, door het binnenplein, naar de keuken. Dat is het traject dat je ongeveer moet doen wanneer je ‘s avonds toch nog achter het fornuis moet staan. Ook hier zorgen nostalgische houttinten en een licht interieur ervoor dat je met een ruime, moderne keuken zit.

En we gaan naar ‘boven’

Nog een nadeel waarmee de architecten te maken kregen waren de planmatige restricties. Zo was het verplicht om slechts één bovengrondse verdieping te hebben. Geen probleem dachten de architecten, die er dan ook voor zorgden dat de gelijkvloers half op kelderniveau was. Dat was voldoende om maximaal plaats te benutten en een woning te creëren waar je toch twee verschillende ruimtes op elkaar kan creëren, of zeg maar: ‘de eerste verdieping’.

Badkamer

Net zoals in alle andere kamers van het huis, was het ook in de badkamer ontzettend belangrijk om natuurlijk licht te creëren. En zoals eerder gezegd was er geen optie om ramen te installeren in de woning. Resultaat? Wanneer je staat te douchen kunnen de vogeltjes of eekhoorns van een aanpalende boom meekijken.

Slaapkamer

Tot slot eindigen we nog in de slaapkamer, die pal grenst aan de badkamer, maar ook aan één van de drie binnentuinen van de woning. Opnieuw om licht te laten binnenvallen in de kamer, maar ook om de structuur even te doorbreken met toch oases van rust en vooral, frisse lucht. De erfenis van het houtbedrijf vind je ook terug in de deur van de slaapkamer. Het lichte interieur werd ook in de allerlaatste kamer volledig doorgetrokken.

Disclaimer: dit artikel werd geschreven om jou te inspireren om ook leuke, oude panden een nieuw leven te geven. De kostprijs van deze verbouwing is dan ook niet openbaar gemaakt door de architecten of eigenaars.

Bron en foto’s: Deroseesa.com

Delen