Een huis vol spiegels!

Share.

Terwijl wij met z’n allen denken aan een typisch huisje met bakstenen, zijn er heel wat creatieve geesten die een stapje verder durven gaan.

Stel je voor: een huis volledig opgetrokken met spiegels. Mirage, zoals artiest Doug Aitken zijn installatie doopte, vind je in het Amerikaanse Californië. Daar maakt het deel uit van het Desert X Festival, een gigantische kunsttentoonstelling in de Coloradowoestijn waar ook muziekfestival Coachella op datzelfde moment plaatsvindt.

Zet je zonnebril maar op!

Zijn mosterd haalde bij de typische Amerikaanse ‘ranch’-woningen. “Die woningen zijn gekenmerkt door een gelijkvloers, vier muren, een paar (dak)ramen en een schouw”, steekt Aitken van wal bij Architectural Digest. “Na de oorlog werd het type huis wel ontworpen naar de behoeftes van een gezin, maar aan de algemene stijl is al honderd jaar niets veranderd. Ik was dus geïnteresseerd om met een stijl te starten waar geen mens normaal naar zou omkijken. Net omdat het zo ingebakken is in de samenleving.”

Een typische ranch nabouwen in een woestijn dus, maar dan volledig met spiegels. Heerlijk ongewoon en het levert de mooiste beelden op, maar let wel dat je een zonnebril draagt, want de woning reflecteert vanop een grote afstand!

Wat een uitzicht!

Een ranch gewoon nabouwen te midden van een stad, dat zou niet het gewenste effect hebben. En daarnaast past het ook wellicht niet in het straatbeeld. Aitken zocht dus naar de ideale locatie in de omgeving van Palm Springs en Coachella. En die vond hij in de Coloradowoestijn. Het spiegelhuis trekt er de aandacht, en wanneer je binnen in de caleidoscoop -zoals Aitkin het zelf benoemt- staat, geniet je ook nog van een adembenemend uitzicht over de rotsachtige oppervlaktes, de huizen in de verte en de San Jacintoberg aan de horizon. Binnenkijken is dus onmogelijk, buiten kijken is dan weer fenomenaal.

Vind je de weg nog?

Een spiegelhuis zou geen spiegelhuis zijn wanneer je ook binnen je weg moet zoeken. Hoewel, op de kermis is het wel een pak moeilijker, hoewel je hier jezelf ook in oneindig veel spiegels en vormen terugvindt. Maar waarom werd alles dan ook zo ontworpen? “Het onderwerp en het object, het interieur en de buitenkant, het mentale en het fysieke. Elke tegenstrijdige kracht wilden we op deze manier volledig in balans houden. Denk maar aan de buitenkant waar je niet kan binnenkijken, maar vanaf de binnenkant net een fenomenaal zicht hebt”, aldus het designteam.

‘s Avonds in de woestijn

In een warme, zonnige woestijn is zo’n spiegelhuis vanop grote afstand zichtbaar, maar heb je er iets aan wanneer ‘s avonds de zon achter de bergen ondergaat? Absoluut. Ondanks het ontbrekende daglicht heb je ook ‘s avonds reflecties in de installatie. Denk maar aan de bewoonde stad kilometers verder op. Vanuit het juiste standpunt, zoals op de foto hieronder, levert ook dat prachtige beelden en een even fraai uitzicht op.

Mirage is nog een ruime tijd te bezichtigen, maar je moet er wel voor naar Californië afreizen! Een echt bewoonbare woning is het helaas niet, maar desalniettemin is het een inspiratie voor velen. Zou jij kunnen wonen in een huis met spiegels aan de buitenkant?

Bron en foto’s: DesertX, Architectural Digest

Share.

Leave A Reply