Welke attesten heb je nodig bij het verkopen van een woning?

Delen

Stel: je wilt je woning verkopen. Zorgvuldig knap je het op, maak je het klaar voor verkoop, trek je de beste foto’s voor je geniale zoekertje en wacht je vol spanning op de eerste geïnteresseerden. Maar volstaat dat om van eigenaar te wisselen? Neen, je moet ook zorgen voor de nodige, verplichte documenten. Allereerst is er uiteraard de eigendomsakte, die bewijst dat jij de effectieve eigenaar bent. Maar wat moet je nog allemaal in orde brengen? Wij lijsten het voor je op!

1. Het keuringsattest van de volledige elektrische installatie in je huis

Wie zijn of haar huis verkoopt, heeft allereerst een keuringsattest van de algemene staat van de elektriciteit (de elektrische installatie) nodig. Je laat met een keuringsattest van de elektrische installatie aan de koper weten of alle elektrische installaties gekeurd werden en al dan niet in orde zijn. Als je een negatief attest voorlegt, weet de koper van je woning dat hij of zij 18 maanden de tijd heeft om de elektriciteit in orde te brengen. Verwarm je je huis met stookolie, dan is het eveneens belangrijk om een keuringsattest te hebben van de stookolietank

2. Bodemattest

Ook het bodemattest is verplicht voor jou als verkoper van je woning. Je bewijst hiermee dat de bodem waar de woning op gebouwd is al dan niet verontreinigd is. Vraag dit attest aan via je notaris of via OVAM. De prijs van dit attest varieert van 50 tot 202 euro en bij de aanvraag heb je de correcte kadastrale gegevens van je perceel nodig.

3. Kadastraal plan

Om daarnaast ook een wonning te kunnen verkopen, moet je in het bezit zijn van een kadastraal uittreksel en kadastraal plan. Het uitreksel bevat de gegevens van de eigenaar, aard van het pand, perceelnummer en -oppervlakte, het bouwjaar en het kadastraal inkomen. Het kadastraal plan geeft je zicht op de perceelgrenzen en de verschillende constructies op het perceel. Beiden kunnen aangevraagd worden bij het kadaster.

4. Energieprestatiecertificaat (EPC-attest)

Nummer 4: het energieprestatiecertificaat (EPC). De EPC-score is de score die je woning behaalt op energiezuinigheid. Om dit attest voor te leggen, heb je een energiedeskundige type A nodig. Deze experts maken een EPC-score en een EPC-attest voor je op dat, afhankelijk van het type woning, tussen de 100 en de 200 euro bedraagt. Het attest zelf is 10 jaar geldig, dus check eerst even of je huidige attest nog geldt.

Een ideale EPC-score is zo laag mogelijk (op het EPC staat een kengetal, van 0 tot 700 kWh/m2. Hoe lager, hoe energiezuiniger je woning. Voor nieuwbouwwoningen liggen de waarden rond 100 tot 175 kWh per m2. Voor oudere huizen kan het EPC zelfs boven de 700 kWh per m2 liggen.

5. Overstromingsgebied

Je bent ook wettelijk verplicht je koper in te lichten over de overstromingsgevoeligheid van je woning. Als u uw woning of zelfs grond verkoopt, dan bent u verplicht om aan de koper informatie mee te delen over het risico op overstroming. Je kan deze documenten makkelijk zelf voorzien via het geoloket.

6. Postinterventiedossier

Is je huis na mei 2001 gebouwd of gerenoveerd door een aannemer? Dan heb je een document nodig dat de technische gegevens verschaft over de structuur en de materialen van de woning. Het postinterventiedossier of PID vraag je aan de aannemer die renovaties heeft uitgevoerd aan je woning of aan je bouwheer.

7. Stedenbouwkundig uittreksel

Het stedenbouwkundig uittreksel is een garantie voor je koper dat alle vergunning voor je woning zijn aangevraagd, dat er geen bouwovertredingen zijn gemaakt, of er een dagvaarding werd uitgebracht en dergelijke. Ook dit document is verplicht voor jou als verkoper om aan te bieden aan de koper. Je kan dit het beste net voor de verkoop aanvragen bij je gemeente, aangezien dit document minder dan een jaar oud moet zijn bij de verkoop.

In vele gemeenten is het echter ook al verplicht om in je advertentie deze zaken te vermelden:

  • de meest recente stedenbouwkundige bestemming volgens het plannenregister.
  • of er een dagvaarding werd uitgebracht en iedere in de zaak gewezen beslissing.
  • of er een voorkooprecht in een ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat.
  • of er een verkavelingsvergunning bestaat.

Auteur: LS
Bron: Notaris.be, Ovam, Vlaamse Overheid
Foto: Themabeeld Zimmo, woning te De Haan

Delen