Van een 19e-eeuwse fotostudio naar een lichtrijk appartement!

Delen

Stel je voor: een eeuwenoud en groot gebouw in het historische hart van een wereldstad. En daar verbouwen ze een voormalige fotostudio op de bovenste verdieping om zodat jij er met je broer of zus broederlijk naast elkaar kunnen wonen. Een illustere droom? Neen hoor, kijk maar even binnen in dit lichtrijke appartement.

Van één naar twee

Pal in het historische centrum van Parijs vind je een oud gebouw, waar de adel nog een glorieus en wellicht decadent leven leidde. De ruimtes die verbouwd werden, de twee bovenste verdiepingen, deden vroeger dienst als slaapvertrekken voor diensters. Eind de negentiende eeuw werd het gebouw al eens ‘gerenoveerd’ en deed het dienst als fotostudio. De gehele bovenverdieping werd toen opengemaakt, maar vandaag de dag vind je er twee identieke duplexappartementen terug. Door architect Vincent Parreira ontworpen, door broer en zus bewoond.

Schone slapers

Beide appartementen bereik je overigens met een servicetrap. Dezelfde die eeuwen geleden ook gebruikt werden door de rijke Fransen. Daarna kom je terecht in de lichtrijke parels. Beide appartementen zijn identiek, met de slaapkamers en badkamers die je meteen op het onderste niveau terugvindt. Met een elegante structuur van spiegels en transparante wanden worden ruimtes nog min of meer omlijnd, hoewel de slaapkamer niet meer is dan een doorzichtig gordijn.

Op naar boven!

Van de onderste verdieping wandel je over het authentieke parket richting de trap, die eveneens volledig bewaard werd. Ze werd enkel recentelijk onder handen genomen en met een wit kleurtje past het perfect in de omgeving.

Keuken met een uitzicht

Wanneer je boven komt heb je een oase aan natuurlijk daglicht. Aan beide kanten van de woning geniet je immers van een volledig glazen dak. Opmerkelijk: de uitzichten van deze twee uitkijkpunten onthullen twee heel andere gezichten van het Parijse panorama. Aan de kant van de woonkamer kijk je uit het prestigieuze Opéra Garnier. Vanuit de keuken aanschouw je het chaotische landschap van Parijs, met ongelijke daken die bezaaid zijn met alle benodigde service-elementen zoals airconditioning, brandventilaties, rookdempers, enz. In de woning geniet je dus van die omgeving wanneer je staat te kokkerellen in een -verrassend- witte en erg strakke keuken.

Licht en ruimte

We hebben het al enkele keren aangehaald, maar één van de belangrijkste punten in het project was de lichtinval. Doorheen de jaren had het glazen dak van de fotostudio heel wat pluimen verloren, dus werd het volledige glaswerk uit 1899 (!) vervangen. Uiteraard deed de architect dat naar de normen van vandaag, waardoor de bewoners genieten van een dubbele beglazing en inbraakgevoelig glas. Kortom: beter voor het milieu, de bankrekening én een fenomenaal uitzicht! Yes, please!

Zo zie je maar dat elk historisch gebouw -als er daarvoor toestemming wordt verleend- de mogelijkheid biedt om er prachtige dingen van te maken. Oude toetsen vermengen met nieuwe elementen is een garantie voor succes.

Is het ook iets voor jou? Laat het achter in de reacties!

Bron & foto’s: Divisare.com

Delen