Vrienden bouwen samen een eigen stad

Delen

Stel je voor: vier koppels die al 20 jaar beste vrienden zijn. Dat is al een prestatie op zich, maar wat als de vriendschap zo hecht is dat ze een manier zochten om samen oud te worden? Een rusthuis sprak hen niet aan, alleen oud worden evenmin. Ze vonden een oplossing: samen hun eigen stad bouwen!

Kostprijs?

Nu ja, ‘stad’ is misschien wat overdreven. Laten we het omschrijven als een mini-dorp dat bestaat uit vier huizen. De kostprijs van de huisjes werd gedrukt door de minieme oppervlakte en de keuze van de materialen. Binnen werd bijvoorbeeld vooral met multiplex gewerkt: dat ziet er niet alleen goed uit. Het is ook relatief goedkoop. Op die manier kwam de prijs per huis op ongeveer 40.000 Amerikaanse dollar.

De energierekening

Mocht je denken dat er gekozen werd voor een budgetvriendelijke woning om het geld nadien door de ramen en deuren te gooien, dan ben je mis. Energiezuinig en milieuvriendelijk zijn waren dan ook een belangrijk gegeven bij de bouw ervan. Zo zijn de huizen voorzien van vaten waar grote hoeveelheden regenwater in worden opgeslagen dat onder andere dient voor de douche. Reflecterende muren en speciale geïsoleerde ramen zorgen er dan weer voor dat het in de zomer binnen niet te warm kan worden.

Wonen voor later

Momenteel wonen ze er nog niet definitief en hebben ze nog een druk en actief sociaal leven, maar van zodra ze op pensioen gaan zal het ‘dorp’ gelegen in Llano River (Texas) wél hun permanente verblijfplaats worden. Daar wij in België onze woningen ook kunnen voorbereiden voor later, gaan ze in Amerika dus nog een stukje verder!

Een leuk idee om inspiratie op te doen, al denk ik niet dat zoiets hier in ons eigen land mogelijk kan zijn. Zou jij dit graag willen? Laat het achter in de reacties!

Foto’s © Alexander Stross

Delen