Zo laat je je terras blinken in een oogopslag

Share.

Tijdens de wintermaanden krijgen je tuinpaden het zwaar te verduren. Niet ideaal als je tijdens de warmere maanden graag in de tuin of op je terras zit. Maar hoe maak je zo’n terrassen -of opritten- eigenlijk schoon? En wat met onkruid tussen de stenen? Wij gidsen je door het beton, de klinkers en de grind!

1. Beton

Synthetische alkalische schoonmaakmiddelen zijn een effectief middeltje voor beton, maar je kan ze best achterwege laten. Ondanks een betonnen vloer zeer robuust is, kunnen deze middeltjes ervoor zorgen dat er kleurschakeringen vormen. Natuurlijke, PH-neutrale zeep is ideaal om je vloer van tijd tot tijd aan te pakken. Afspoelen kan je doen met een gewone tuinslang of eventueel een hogedrukreiniger. Let bij het laatste wel op dat je ook je betontegels niet beschadigt.

Hoewel je te maken hebt met beton, is slijtage na verloop van tijd niet ondenkbaar. Gebruik daarom best geen schurende sponsjes gebruiken bij het schoonmaken. Door schoonmaak- en gebruiksslijtage krijg je doffe plekken in je betonvloer, die je nadien kan proberen schoonmaken met natuurlijke zeep. Met bijenwas kan je nadien de plek min of meer herstellen.

2. Klinkers

Na een hevige herfst- of winterperiode heeft je terras erg geleden onder de weersomstandigheden. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je klinkers er weer als nieuw uitzien? Je klinkers probleemloos reinigen kan eventueel met een borstel en groene zeep, soda, schoonmaakazijn of -indien erger- mosbestrijdingsmiddelen.

Afspoelen kan opnieuw met een gewone tuinslang of hogedrukreiniger. Let wel opnieuw op met een hogedrukreiniger, want deze kan ervoor zorgen dat de klinkers beschadigd raken en zo ervoor zorgen dat de stenen ook ruwer en poreuzer worden. Vuil kan zich daardoor sneller en beter hechten. En dat laatste wil je uiteraard niet.

Tip: je kan op geregelde basis met zand en een stijve schuurborstel over de klinkers gaan. Het zand komt netjes tussen de voegen en het zand op de klinker vormt een beschermlaag, dat ze beschermt tegen groenaanslag.

3. Grind

Je kan er haast niet omheen, maar grind verkleurt zo goed als altijd door vuil (dagelijks gebruik, olie, …) en verschillende weersomstandigheden. Wil je de grind even stevig aanpakken, dan doe je er goed aan om de steentjes eerst in een grote bak te scheppen. Dit kan eventueel ook in een kruiwagen.

Nadien kan je met een hogedrukreiniger de stenen afspoelen tot ze weer netjes zijn. Wanneer je grind eerder groen lijkt, door algenvorming nadat er een laagje water op je grind achterblijft, kan je ze op dezelfde manier afspoelen. Voeg gewoon een beetje anti-algenmiddel toe aan je water. Let wel dat je in beide gevallen gebruik maakt van een bak waar het water kan doorlopen!

Extraatje: onkruid!

Ongeacht van welk materiaal je tuinpaden zijn, er is altijd kans op onkruidvorming. En het zou dan ontzettend jammer zijn dat je zoveel moeite steekt in het reinigen van je beton, klinkers, of grind, wanneer het onkruid nog steeds tussen de stenen zit. Trek daarom het onkruid rondom de stenen uit en gebruik een onkruidverdelger op de reeds bewerkte plekjes. Met een mix van zand, cement en water vorm je vervolgens een pasta die je kan smeren tussen en rondom de openingen van je tuinmateriaal.

Op grind is een onkruidverdelger niet voldoende. Je moet net vermijden dat het onkruid ooit de grond raakt. Met een kunststoffen folie onder je grind ben je al een stap dichter bij een ideale oprit, het perfecte tuinpad of een geweldig terras.

Heb jij nog wondermiddeltjes? Deel ze in de reacties!

Bron: Dummies.com, Gepolierdebeton.be

Share.