8 speciale gebouwen om te zien!

Delen

Met het Atomium hebben we in ons land een monument in ons land waar architecturaal is over nagedacht. Wij zijn er mee opgegroeid, maar de gemiddelde toerist heeft er af en toe zijn bedenkingen bij. Het Atomium is gelukkig geen alleenstaand geval, want er zijn nog plekken waar je deze vreemde -maar geweldige- gebouwen kan ontdekken!

#1 Dancing House, Tsjechië

Beginnen doen we in Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Daar staat “Het Dansende Huis”, ontworpen door architecten Vlado Milunić en Frank Gehry. Het gebouw werd in 1996 afgerond en was toen al controversieel omwille van het niet-traditionele design. In plaats van ‘s lands typerende Barok, Gothic en Art Nouveau stond er plots een golvend gebouw. Zelfs bovenop is er een krommende constructie ontworpen, genaamd Medusa.

Het Dansende Huis bestaat uit twee gebouwen. Het eerste is een volledig glazen toren met een terras halverwege het gebouw. Het contrasteert met de typische Praagse stadskern, waar het tweede gebouw wel aan voldoet. De golven lopen paralel met de rivier die erlangs loopt. Binnenin werd een hotel gebouwd, dat vanuit elke positie een fenomenaal uitzicht biedt. Een aanrader als je in Tsjechië bent.

#2 Hang Nga Gesthouse, Vietnam

Wereldwijd bekend als Het Gekkenhuis, al houden de ontwerpers van het Hang Gna het toch eerder op het sprookjeshuis. En ook hier kan je overnachten, want heel wat toeristen overnachten in dit gebouw, dat dienst doet als een soort hostel. De feeërieke omgeving van de hostel -en het gebouw zelf- doen je meedromen van een magische omgeving. Ook in het gebouw, bijna geen enkel scherp randje. Met spinnenwebben, groten, dieren en paddestoelen als inspiratiebron, schuilt er achter elke bocht wel een verrassing.

#3 Casa do Penedo, Portugal

Vrij vertaald Het Stenen Huis. In het Noorden van Portugal vind je deze geweldige woning in Celorico de Basto. Het is gebouw is gebouw met vier gigantische keien, die dienst doen als fundering, muren en plafond. Minimalistisch als het is, is er ook geen elektriciteit te bespeuren in het gebouw. Ironisch genoeg is er wel de aanwezigheid van een gigantisch windmolenpark.

Oorspronkelijk werd de woning -door de ontwerper zelf- gebruikt als tweede verblijf. Nu doet het dienst als museum met relikwieën en foto’s van de geschiedenis van de gebruikte rots.

#4 El Águila, Uruguay

Spaans voor De Arend en het zal je dan ook niet verbazen welke vorm deze voormalige woning heeft. Oorspronkelijk was het het buitenverblijf van ontwerper Natalio Michelizzi, die de glazen ramen voorzag als de ogen van de arend, met een fenomenaal uitzicht over de oceaan.

Over het ontstaan van het gebouw doen trouwens heel wat wilde verhalen de ronde. De ene zegt dat het oorspronkelijk moest dienst doen als een kapel, de andere beweert dat het een opslagplaats langs een smokkelroute was. De meest wilde theorie zegt zelfs dat -omwille van de arend- het een schuilplaats, annex uitkijkpost van de Nazi’s was. Al is geen enkele theorie bevestigd.

#5 Piano House, China

De droom voor elke muzikant is te vinden in China. In het gebouw komen heel wat jongeren samen om muziek te spelen, te beluisteren of gewoon gezellig samen te zijn. En terecht, want het impressionante gebouw nodigt uit om het te ontdekken. Zo is het centrale gedeelte van het gebouw een enorme zwart glanzende piano, die gebouwd is op schaal 50:1. De staart en de toetsen zijn op hun beurt verbonden met een imposante viool van transparant glas.

#6 Longaberger, Verenigde Staten

Een geniale marketingzet, of toch maar een CEO die volledig de pedalen kwijt is? Iedereen heeft er een mening over, maar de baas van het Amerikaanse bedrijf Longaberger wilde een gebouw in de vorm van een houten mandje. Het is logischerwijs gevormd naar de activiteiten van het bedrijf zelf, houten manden maken.

“En als je dan toch bezig bent, zorg er dan voor dat de handvaten verwarmd zijn, zodat er geen ijsvorming kan plaatsvinden”, wist de baas nog te zeggen aan de architecten. En zo geschiedde.

#7 Casa Nautilus, Mexico

Op een boogscheut van hoofdstad Mexico City vind je Het Nautilushuis, een unieke woning in de vorm van een schelp, ontworpen door Javier Senosiain. Het huisontwerp is zeer innovatief, ongebruikelijk en gedurfd. En is het een museum, toeristische trekpleister of hotel? Neen! In deze woning woont effectief een jong gezin met twee kinderen. Ze waren het beu om te wonen in een traditionele woning, dus wilde ze graag hun dagelijkse leven verder zetten in een woning zoals The Flintstones er eentje hadden.

#8 Montreal Biosphere, Canada

Tot slot gaan we naar Montréal in Canada, waar de Biosphere Museum dé toeristische trekpleister is. Het museum werd gebouwd voor de wereldexpo van 1967 en is een streling voor het oog. Vijfhoeken, zeshoeken, driehoeken; kortom, elke mogelijke wiskundige figuur komt aan bod. En door zijn unieke stijl en de grote aanwezigheid van glasramen is het alvast een must-see voor elke bezoeker.

Welk geweldig gebouw heb jij al bezocht of wil je zeker in het echt zien?

Delen