5 details om op te letten als je een huis bezoekt

Share.

Heb je eindelijk je droomwoning gevonden? Hoera! Dan rest je enkel nog een bezoekje te brengen, handen te schudden met de aanbieder en de nodige krabbels te zetten. Toch? Wel, er komt toch net iets meer bij kijken en het begint al bij je bezoekje. Je stapt dus best even van de roze wolk en kijkt toch eventjes kritisch naar je mogelijk toekomstige woning.

En of het nu om te huren of te kopen is, een grondige inspectie en de nodige goedkeuring van jezelf, partner, ouder of specialist is een must. Je zou toch niet willen dat je na verloop van tijd enkele verborgen gebreken ontdekt die je tijdens je bezoek over het hoofd zag, en die dan ook nog eens tienduizenden euro’s moeten kosten. Zeker niet bij een eerste aankoop. Let daarom op deze 5 details!

1. Vochtproblemen

Nu ja, we spreken wel over details, maar minimaliseren mogen we het zeker niet. Het zijn punten die heel wat onder ons over het hoofd zien, zo ook vochtproblemen. Nochtans komt het veel vaker voor dan we allemaal denken. Ga je dus op bezoek, let dan op vlekken op het plafond of aan de muren, luchtbubbels achter het behang tot zelfs een zacht velletje op houten plinten. Vraag ook zeker na wat de staat van het dak is. Misschien ligt daar de oorzaak van de vochtproblemen.

Hoe je vochtproblemen precies opmerkt en aanpakt, lees je hier!

2. De vloer

Je kan vochtproblemen soms ook opmerken aan je vloer, maar in dit geval gaat het om de staat van de vloer. Van zodra je over de drempel van de woning wandelt, kijk je best niet alleen rondom je, maar ook even naar de grond. Zo kan parket al helemaal beschadigd zijn door slijtage of vocht, maar zijn stenen vloeren eveneens kwetsbaar als er in het verleden bijvoorbeeld een kookpot op is gevallen.

Wie weet is een vloer dat niet helemaal in orde is, een teken dat er veel meer aan de hand is. En een woning met structurele problemen na decennialang gebruik, is misschien een investering die veel duurder kan uitvallen dan verwacht.

3. De muren

Hetzelfde geldt voor de muren. Ontdek je barstjes of scheuren, dan is het raadzaam om van naderbij te onderzoeken hoe schadelijk dit -eventueel in de toekomst- kan zijn. Wie weet is die oppervlakkige scheur, die eerst gewoon een barst in de verf leek te zijn, een indicatie van ernstige problemen van het pand. Zo kunnen vochtproblemen geleidelijk aan de structuren aan de woning aantasten. En niemand wil een huis dat zienderogen in verval geraakt, toch?

4. De staat van de elektriciteit

Een huis zonder elektriciteit, het is anno 2017 bijna ondenkbaar. En voor we iets wereldvreemds gaan schrijven -we zijn er ons van bewust dat dit nog bestaat. Maar oké, het is altijd een goed idee om even na te gaan of alle stopcontacten wel werken. Een slaapkamer of keuken met een arsenaal aan stopcontacten lijkt namelijk een droom, tot je achteraf beseft dat het echter een illustere was. Op het moment van bezoeken neem je dus best de oplader van smartphone mee waar je zo kan nagaan of het oplaadt.

Ga daarnaast -eventueel met een expert of familielid met kennis van zaken- na of de gehele elektrische installatie in de woning op punt staat. Nu je er toch bent, kan je ook even de waterkranen en al het sanitair grondig testen.

5. Natuurlijk daglicht

Het klinkt als een vreemde eend in de bijt, want waarom zou je überhaupt hier rekening mee moeten houden. Wel in combinatie van vocht, is een huis dat weinig zonlicht krijgt, veel gevoeliger voor schimmels. Kijk dus of je voldoende ramen hebt die natuurlijk daglicht binnenlaten. Het is niet alleen een zegen voor je elektriciteitsrekening, het is ook veel leuker om er te wonen of gasten te ontvangen!

Zo, nu weet je waar je moet op letten als je je droomhuis bezoekt! Veel succes!

Bron en foto’s: Imovelweb

Share.