5 tips om inbrekers af te schrikken tijdens je vakantie

Delen

Zomervakantie! Of toch bijna. Misschien vertrek je wel op vakantie en geniet je met volle teugen van het zonnetje. Diezelfde periode is voor heel wat inbrekers dé tijd van het jaar. Met veel onbewoonde huizen in de buurt lijken er heel wat gemakkelijke doelwitten. Met deze 5 tips zorg je ervoor dat je huis een minder aantrekkelijke dievenprooi wordt!

1.    Dicht is dicht

Het klinkt misschien volkomen logisch, maar sluit alle ramen en deuren. Dus ook dat kleine raampje op zolder of in het toilet. Een gewiekste dief weet zich zelfs door de kleinste openingen te wurmen. Daarom berg je best ook vuilbakken en ladder op. Zo vermijd je dat ze op het dak kunnen klimmen.

Daarnaast is een goed gemonteerde voordeur vaak al het halve werk. Kies bij een voordeur voor een exemplaar waarin dievenklauwen geïntegreerd zijn in de scharnieren. Hierdoor kan een deur niet meer aan de scharnierzijde geopend worden als de scharnierpennen door de inbreker zijn vernield. Zorg er daarnaast voor dat je deuren en ramen over klasse 2 of 3 hang- en sluitwerk beschikken. Dit label typeert het veiligheidsniveau. Dieven hebben een zware dobber aan dergelijke sloten, waardoor ze eerder afzien van hun poging.

2.    Beveiliging

Eerder gesofisticeerd aangelegd? Dan kan je -naast het traditionele inbraakalarm- bewegingssensoren in je tuin plaatsen. Inbrekers komen namelijk niet altijd netjes langs de voordeur. Die sensoren kunnen licht laten branden. Dat kan het signaal voor oplettende buren zijn dat er iemand zich in de tuin of rondom het huis bevindt. Zorg wel voor de juiste sensorgevoeligheid, want anders kan de kat van de buren ook de ‘dader’ zijn. Ook strategisch geplaatste camera’s kunnen de tuin en de omgeving rond het huis perfect registreren.

wireless-surveilance

Wist je trouwens dat je ook via een smartwatch vanop afstand je huis in de gaten kan houden? Zo kan je met een draadloos alarmmonitor systeem meteen op de hoogte zijn van wat er zich precies in en rondom je woning afspeelt.

3.    Aanwezigheid

Geef niet het gevoel dat je huis onbewoond is, maar dat betekent ook niet dat je inbrekers de kans moet geven om ongegeneerd binnen te gluren. Probeer gordijnen dus goed te sluiten, maar wek daarnaast toch de indruk dat het huis bewoond is. Je kan met timers een lichtje laten branden in huis of regelmatig geluiden laten afspelen om een bewoonbare indruk na te laten.

Laat ook de brievenbus tijdig leegmaken of zelfs tijdschriften en kranten tijdelijk stopzetten. Een volle brievenbus betekent namelijk afwezigheid. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je zelfs voor de afwezige periode je naam van je deurbel of brievenbus verwijderen. Inbrekers kunnen namelijk via internet veel meer over jou te weten komen. Of je al dan niet op vakantie bent bijvoorbeeld.

4.    Buren

Wil je dat er toch iemand een oogje in het zeil houdt? Dan kan je altijd langs gaan bij de buurtpolitie om de wijkagent aan te sporen. Hij kan de woning in de periode dat je weg bent af en toe controleren. Ook kan je aan je buren vragen of zij attent willen zijn bij verdachte omstandigheden. Dus bak een schotel koekjes, ga langs bij de buren en smeed die vriendschapsband. Zo komen jullie misschien tot een regeling dat jij dat later ook voor hen doet.

5.    Social Media

Er zijn heel wat risico’s verbonden aan social media, maar toegegeven; niets is leuker dan aan de wereld te verkondigen dat je ligt te bakken en te braden onder de Spaanse zon. Dat is niet altijd even slim, want heel wat social media zijn openbaar en dus kan je afwezigheid snel opgepikt worden. Wacht dus met het posten van die coole foto’s aan het zwembad, of kijk toch zeker je privacyinstellingen na.

thuis-social-media

 

Laat ten slotte een keuring van het huis doen door een PKVW-inspecteur (Politie Keurmerk Veilig Wonen). Onderzoek heeft aangetoond dat een PKVW-woning 90% minder kans heeft op inbraken. Daarnaast levert het ook nog een leuk premievoordeel op: verzekeraars geven in zo’n geval korting op de inboedelverzekering.

Delen