Wonen in een oude, gigantische graansilo

Delen

Heel wat steden stonden vroeger gekend om hun industriële activiteiten. Straatbeelden waren gevoel met het ene bedrijf na het andere, gevolgd door hoogovens, magazijnen en silo’s. Het zou dan ook ontzettend jammer zijn dat deze unieke gebouwen tegen de vlakte moeten gaan. Een mogelijke oplossing is om deze ruimtes een nieuw leven of een nieuw bestemming te geven. Dat gebeurde ook in het Deense Kopenhagen, waar een gigantische silo omgetoverd werd tot een hypermodern appartementencomplex!

Wat voorafging

We gaan een kleine eeuw terug in de tijd. Denemarken stond voor de Tweede Wereldoorlog namelijk bekend als landbouwland. Toen vierden in het noordoosten van de Deense hoofdstad de activiteiten rond de Baltische zee hoogtij. Er werd onder andere graan gemalen om te exporteren naar het nabije Duitsland en Zweden. Na 1945 sprong Denemarken mee op de post-industriële en daalde het belang van de primaire sector zienderogen. Maar tot daar de geschiedenisles. Het gebied rond de haven werd volledig gemoderniseerd en families begonnen zich er te vestigen. Oude gebouwen van toen kregen een nieuwe bestemming. Zo werd deze massieven silo recentelijk aangepakt. Een graanopslag van zeventien verdiepingen hoog moest plots dienst doen als warm nest voor families in Nordhavn, Kopenhagens nieuwste buurt.

Stap 1: de buitenkant

Het enorme gebouw -zeventien (!) verdiepingen hoog- moest het paradepaardje worden van de regio. Maar omdat de silo meer dan vijftig jaar lang bestemd was voor graanopslag, was het gebouw eerder kil en koud. Niet echt ideaal en uitnodigend voor families, die eerder nood hebben aan warmte. Om het karakter en de materialen van het oorspronkelijke gebouw te behouden en tegelijkertijd het gebouw aan te passen aan nieuwe woonomstandigheden, ‘pakten’ de architecten van Cobe het gebouw in. Zodat ontstond er een soort klimaatschild rondom het gebouw en bleef de structuur op die manier zo ruw en onaangetast mogelijk.

 

The Silo, zoals de verrassende doopnaam van het gebouw luidt, vloeit voort uit de robuustheid van de constructie. De afmetingen en structuren van de graansilo bleven intact. Vanuit de basis werden heel wat nieuwe wooneenheden gebouwd. De ramen werden bijgesneden uit de bestaande silo en rondom deze ramen bouwden de architecten nieuwe structuren. Geen typische appartementsvorm, maar een wirwar aan balkonnetjes moeten bijdragen aan de unieke stijl die moet worden doorgetrokken in het appartementsgebouw.

Van oude opslagruimte tot trekpleister

Na vijftig jaar industrie is de silo opnieuw in gebruik genomen. Zo werden er in de zeventien verdiepingen maar liefst 38 unieke wooneenheden gemaakt. De bovenste en onderste verdiepingen zijn dan weer toegankelijk voor het grote publiek. Waar je de gelijkvloers kan afhuren om er speciale events te organiseren, kan je op de bovenste verdieping dineren in een restaurant, waar alles volledig van glas is. Geef toe, een heerlijke maaltijd met zicht over de stad en de Baltische zee. Meer hoeft dat niet te zijn, toch?

Het zit vanbinnen

Het was dus zonde geweest om het gebouw te moeten slopen, na jarenlange, trouwe dienst. Het idee om het om te toveren tot appartementencomplex werd met gejuich onthaald. En toch waren er enkele structurele problemen aanwezig. Graan heeft namelijk een koude omgeving nodig, terwijl mensen het toch eerder hebben voor warmte en licht. Desalniettemin zijn de architecten erin geslaagd om de kille betonlook te combineren met woonstructuren die nostalgisch industrieel ogen enerzijds, en modern en strak anderzijds.

Na het optekenen van de binnenstructuren, kwamen de architecten tot de constatatie dat elk appartement uniek is. De 38 appartementen, waarvan een deel ook duplexen zijn, variëren van 106 m² tot 401m² aan woonoppervlakte. Sommige appartementen zijn zelfs 7 meter hoog. Geweldig hoog, maar hoe decoreer je zoiets? En oh ja; hoge muren, gigantische ramen, en de combinatie van industriële betonlook met moderne materialen. Waar kunnen we tekenen? 😉

Zou dit iets voor jou zijn?

Bron en foto’s: Cobe.dk

Delen