Gigantische kraan wordt spa en wellnesscenter!

Delen

Steeds vaker zien we dat oude gebouwen een nieuw leven krijgen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Zeker wanneer de meest gekke, industriële panden worden omgetoverd tot hippe, hedendaagse en ongebruikelijke woningen. In sommige gevallen maken architecten er zelfs een wellnesscenter en spa van! Van een oude graansilo, een gigantische kerktoren, tot zelfs een oude kraan die gebruikt werd voor kolennijverheid. Alles kan, en wat ze met deze kraan gedaan hebben, is verbluffend!

Waar is kraan?

Nordhavn, het havendistrict in de Deense hoofdstad Kopenhagen, is alvast de place to be voor wie uitzonderlijke woningen wil spotten. Naast een gigantische graansilo die omgetoverd werd tot appartementencomplex, kan je ook in deze oude, industriële kolenkraan -met de verrassende naam THEKRANE- verblijven. De locatie is niet onbewust de haven, daar waar vroeger vooral aan kolenontginning werd gedaan. Binnenin is het alvast indrukwekkend.

Meer dan een kraan

Het waren Klaus Kastbjerg en Mads Møller van architectenbureau Arcgency, die op het idee kwamen om een vervallen kraan een nieuw leven te geven. Niet om in te wonen, maar als ultieme plek waar mensen kunnen onthaasten na een zware werkweek of toeristen die net buiten de stad willen genieten van het uitzicht. De kraan kan gehuurd worden als vakantiehuisje, maar heeft een toegankelijk wellnesscenter en zelfs een ruimte waar bedrijven ook terecht kunnen.

In het verblijfgedeelte heb je een soort loft met een woonoppervlakte van 50m² in de hoogste ruimte van de kraan, met een slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer en terras. De onderste ruimte, de zogeheten glass box omvat een vergaderruimte die kan worden ingehuurd voor bedrijven of externe meetings, maar daar komen we later kort op terug.

Binnenin een kraan

Een oude kraan die diende om kolen te ontginnen. Hoewel wij fan zijn van lichte tinten -en in een kleine ruimte liefst wit- moeten we eerlijk toegeven dat we niets anders verwachten dan dat de traditionele bestemming van het gebouw toch ergens terugkwam. Het interieur is pikzwart, met een materialencombinatie van leer, hout, steen en staal. Maar architect Møller minimaliseert de donkere tinten. “Zwart is niet zomaar zwart. Er zijn vele tinten in die er doorheen de dag helemaal anders uitzien. Echt donker is het dus niet.”

Maar het zwart komt wel overal in voor. Van de muren, tot het plafond, de vloer en zelfs de meubels. Ook de allerkleinste details bevatten geen enkel kleurtje. Een bepaalde manier om alles zo strak mogelijk te houden, met een vette knipoog naar het verleden.

Ontspannen

En toch is niet alles zwart. De ruimte die logischerwijs niet voor iedereen zichtbaar is, hebben ze toch op één of andere manier zachter gemaakt. De douche bijvoorbeeld, bevat een groot dakraam waar de grijze muren veel lichter aantonen dan die in de woonruimte. En Scandinaviërs zonder sauna? Dat zou ook niet kloppen. Arcgency installeerde een volledig wellnesscenter met zicht op zee in lichte houttinten. Zonder knipoog naar het verleden in dit geval.

Uitzicht

Dat bovenste gedeelte van de kraan, wat is daar nu eigenlijk speciaal aan, want het is toch maar een betonnen container op een paal? Mis! De zogezegde container is eveneens voorzien van een overhellend raam waar je de mooiste uitzichten hebt. Of je geniet vanuit je luie zeteltje, dat kan ook. Maar het meest speciale is toch wel dat de container -net zoals een gewone kraan- 360 graden gedraaid kan worden. Goed dus voor het mooiste uitzicht, op elk moment van de dag!

Extraatje

We hebben het eerder al aangehaald, maar ook bedrijven kunnen hun weg vinden naar de haven. Het onderste stel van de kraan is namelijk een ruimte waar je naar hartelust met je collega’s of klanten de belangrijkste brainstorms kan houden. En ook hier het mooiste uitzicht!

Bron en foto’s: ArcAgency

Delen