Een budgetvriendelijke renovatie van een stadsappartement

Delen

De eigenaars van dit appartement, een jong en dynamisch koppel uit Barcelona, vroegen architect Eva Cotman voor een snelle en goedkope renovatie. Het resultaat werd een woning die perfect past bij een jonge en moderne levensstijl.

De woning werd volledig gestript tot uiteindelijk enkel de basis van heel de structuur nog overbleef. De niet-dragende binnenmuren en wanden werden afgebroken en al het bezet werd van de muren en het plafond gekapt. Door het plafond weer vrij te maken, ontstond er meteen voldoende ruimte om een extra logeerkamer en opbergruimte te maken die gelegen is op een platform.

De beschikbare ruimte binnen het appartement werd herverdeeld in een open ruimte, bestaande uit een keuken, een eetkamer en woonkamer, een badkamer en een slaapkamer. Onder het platform met de logeerkamer en opbergruimte werd een inloopkast gemaakt die ook een doorgang vormt tussen de slaapkamer en de badkamer.

Die extra logeerkamer bereik je via een slimme alles-in-één trap/boekenkast structuur. Dat meubelstuk vormt meteen ook het centrale deel van het appartement, zowel qua eye-catcher als vanuit functioneel standpunt gezien. Het maakt ook een scheiding tussen het open gedeelte en het privégedeelte met de slaap- en badkamer.

Het kleur- en materiaalgebruik is simpel gehouden: een warme, houten vloer in combinatie met witte muren. De keuken profiteert van het licht dat binnenvalt langs de andere kant van de open ruimte. Het wit van de muren en van de keukenkastjes versterken die lichtinval nog eens extra dankzij het feit dat die lichte kleuren het licht goed reflecteren.

De balken van het plafond worden gebruikt om verlichting aan op te hangen zoals de eenvoudige maar knappe designlampen met rood snoer. De rode kleur vormt een mooi contrast met de kale, witte muren en plafonds. Ook in de slaapkamer is het eenvoud troef. En minimalistisch vormgegeven bed staat tegen een ruwe bakstenen muur die wit werd geschilderd, met uitzondering van één stukje. Aan het hoofdeinde van het bed werd er wel bepleisterd. Simpel, maar goed gevonden!

Auteur: HS – Bron & foto’s: Eva Cotman & Maria Ceballos

 

Delen